Presenteren met geluid in PowerPoint kan op verschillende manieren, tot een volledige auto-presentatie aan toe. Maar laten we beginnen bij het begin: wáár haal ik dat geluid vandaan? Onderstaande tips zijn afkomstig uit het boek Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365.
Stel dat u de diashow in PowerPoint niet zelf wilt presenteren, maar automatisch – en voorzien van gesproken tekst – in een oneindige lus op een beurs of bijeenkomst wilt laten draaien. Dat is vrij eenvoudig te realiseren. PowerPoint beschikt over een ingebouwde geluidsrecorder. Ook als het niet om spraak gaat maar om bijvoorbeeld een muzikaal intro bij de eerste dia, is er van alles mogelijk. In dat geval kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een MP3-bestand.
Muziek: denk om de rechten
Bedenk dat u bij openbare presentaties niet zomaar elk muziekstuk kunt gebruiken zonder een vergoeding te betalen aan rechthebbendenorganisatie Buma/Stemra. Zie www.bumastemra.nl.
Rechtenvrije muziek
Er bestaat ook rechtenvrije muziek. Dat is niet hetzelfde als gratis muziek, maar er hoeft na aanschaf niet ook nog een vergoeding aan Buma/Stemra te worden betaald. Het verschil is dat u een licentie voor gebruik koopt, zoals bij software. Googel rechtenvrije muziek of kijk bijvoorbeeld op https://pixabay.com/music/. Let bij het zoeken via Google trouwens wel goed op, rechtenvrije muziek (ofwel royalty free music) is inmiddels dankzij onder meer YouTube ook big business geworden. En daar proberen oplichters natuurlijk graag een graantje van mee te pikken!
Een microfoon aansluiten
Voordat er daadwerkelijk iets opgenomen kan worden, moet eerst een (goede) microfoon op de microfooningang van uw pc worden aangesloten en deze moet zodanig worden ingesteld dat er ook daadwerkelijk wat mee kan worden opgenomen.
Het aansluiten is bij een eenvoudige computermicrofoon eenvoudig. Zoek de aansluitingen van de geluidskaart op. Dit zijn meestal gekleurde connectors van het type dat u ook op een MP3-speler, walkman, draagbare radio enzovoort vindt om een koptelefoon op aan te sluiten. Moderne pc’s beschikken over kleurgecodeerde aansluitingen:

• Groen De lijnuitgang. Hierop sluit u een versterker of een set actieve pc-speakers aan.
• Blauw Een lijningang om geluid van bijvoorbeeld een hificomponent de pc binnen te sturen.
• Roze De aansluiting van de microfoon
Er zitten vaak nog veel meer aansluitingen op de geluidskaart, elk met een eigen kleur. Deze zijn bijvoorbeeld bedoeld voor het aansluiten van surroundspeakers. Veel desktopcomputers beschikken ook over ten minste een koptelefoonaansluiting en microfooningang aan de voorkant.
In principe bent u nu klaar voor het maken van uw eigen opnamen via de aangesloten microfoon. Hoe dat dan weer precies in z’n werk gaat, inclusief eventuele instellingen van de Windows geluidsinstellingen leest u in het boek!
Meer tips over Microsoft Office? U vindt er meer dan genoeg op dit blog!
Bovenstaand artikel is een stukje afkomstig uit Het Complete Boek Office 2019, Ook geschikt voor Office 365; auteurs: Peter Kassenaar, Wim de Groot, Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In dit lijvige werk behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat u een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Na het lezen van dit boek bent u een expert!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.