Privacy: Mond dicht, Windows 10!

Gewend als ik was om me over mijn privacyinstellingen bij Mac OS X niet druk te maken – die staan vast wel goed – deed ik dat ook niet bij het installeren van Windows 10. Ja, dat instinkertje over de open Wifi-netwerken, waar we eerder op dit blog over schreven was ik niet vergeten, maar voor de rest zou het allemaal wel loslopen. Niet dus, de instellingen voor je digitale privacy moet je niet zomaar ongewijzigd laten.

Tijdens het finetunen van mijn Windows 10-installatie en het lezen over de specifieke instellingen, drivers en dat soort gedoe van mijn Dell XPS 15, las ik in het forum dat specifiek aan die laptop gewijd is, dat een schone installatie belangrijk was en dat je daarna als eerste je privacy-instellingen moest aanpassen, want oh-oh dat Microsoft, dat wilde echt van alles over je te weten komen.

Okidoki dan. Ik had toch een nieuwe SSD in het apparaat gezet, en daarop kon die schone installatie prima uitgevoerd worden. Lang verhaal kort: dat ging uiteindelijk allemaal goed, totdat ik online verder las over die privacy-instellingen van Windows 10.  HIER en HIER bijvoorbeeld. Windows 10 is niet erger dan Windows 8, maar de instellingen die je eventueel zou moeten/willen aanpassen staan niet allemaal bij elkaar en bij Windows 10 weer op andere plekken.

Shut up!

Ook nu kwam het blog over de Dell XPS weer te hulp: ShutUp10 van O&O, een gratis antispy tool was de oplossing. De interface  is helder en overzichtelijk. Je kunt met die tool in één keer de belangrijkste privacy-instellingen aanpassen. Ik kreeg wel een waarschuwing: voordat ik deze instellingen zou doen, was het verstandig om een system restore point te maken. Een Herstelpunt, zoals het in de Nederlandse Windows heet. Ah, dat had ik op dit blog staan: Aflevering 3 van Windows 10: Back-up en herstel. Daarin wordt beschreven hoe een en ander in zijn werk gaat. Afkomstig uit het Complete Boek Windows 10, dat ik inmiddels regelmatig opsla.

O&O ShutUp10 met de mogelijke Actions. Kies huier bijvoorbeeld voor Apply all recommended setting, maar maak eerst voor de zekerheid een Herstelpunt aan voordat je ShutUp10 op je systeem loslaat.
O&O ShutUp10 met de mogelijke Actions. Kies hier bijvoorbeeld voor Apply all recommended settings, maar maak eerst voor de zekerheid een Herstelpunt aan voordat je ShutUp10 op je systeem loslaat.

Herstelpunt gemaakt, privacy-instellingen aangepast. Klaar. Het Herstelpunt was blijkbaar niet echt nodig, want alles draaide als voorheen. Maar toch: het is goed om af en toe herinnerd te worden aan die mogelijkheid van een Herstelpunt, zeker als je flinke aanpassingen aan je systeem doet.

Meer Windows 10 tips en trucs vind je op de speciale pagina op dit blog waarop alle tips en trucs verzameld staan.

2 gedachten over “Privacy: Mond dicht, Windows 10!”

  1. OEI!! Goeie info. Mijn ouwe laptoppie met Windows 7 wil me aldoor 10 door de strot duwen. Nergens een optie om dat venster voorgoed te sluiten, dus elke keer probeert ie het weer.
    Natuurlijk zal er ooit ‘n verse laptop komen, met 10 er al op. Daarom zal ik deze ComputerCreatief-blog bij m’n bookmarks zetten.

    Veel dank!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.