privénavigatie in Windows 11 Edge

Privénavigatie in Windows 11 Edge

Privénavigatie in Windows 11 Edge maakt het mogelijk om te browsen zonder sporen achter te laten op de pc die u daarvoor gebruikt. Deze tip is afkomstig uit mijn boek Handboek Windows 11.

Een mogelijkheid om te browsen zonder dat hiervan sporen op de computer worden opgeslagen, vindt u in de optie InPrivate-navigatie. Er worden dan geen cookies, geschiedenis- of andere gegevens onthouden op de computer. Na afloop van een InPrivate-sessie kunt u het venster sluiten. Alle gegevens van die sessie worden dan gewist. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als u e-mail checkt op een openbare computer (zoals in een bibliotheek, vliegveld of restaurant). Uw mail, gebruikersnaam en wachtwoord worden dan niet bewaard in de cache van de computer. En natuurlijk komt deze instelling ook van pas als u liever niet hebt dat huisgenoten zien welke websites u hebt bezocht.

Hoe werkt het?

InPrivate-navigatie schakelt u in met een klik op de knop Instellingen en meer, Nieuw InPrivate-venster. De toetsencombinatie hiervoor is Ctrl+Shift+N (de N van Nieuw).

privénavigatie in Windows 11 Edge
InPrivate-browsing laat geen sporen na op de computer.

 


privénavigatie in Windows 11 Edge

Niet volledig anoniem

Uiteraard worden gegevens die u opvraagt in Inprivate-navigatie niet gesynchroniseerd met andere computers. Let erop dat u niet volledig onzichtbaar of anoniem bent in de InPrivate-modus. Op de server van uw internetprovider worden waarschijnlijk nog steeds uw handelingen opgeslagen in de cache en sommige routers van providers als KPN, XS4ALL enzovoort hebben ook hun eigen cache waarin gegevens worden opgeslagen.


Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen aan zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou zijn, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.