De techniek staat niet stil, dat mag geen nieuws heten. Maar een processor 1000 keer sneller maken, dat is dan weer wel nieuws. Er zitten echter wel wat ‘maren’ aan de vinding.
Het tijdschrift New Scientist meldt dat door een nieuwe vinding iets als een processor 1000 keer sneller zou kunnen worden in de toekomst. En niet alleen de CPU, maar ook andere digitale chips. En de ’truc’ waar deze enorme snelheidswinst op gebaseerd is, heeft alles te maken met de switch naar een totaal ander halfgeleidermateriaal. Tot nu toe is de standaard voor chips – digitaal of analoog – silicium. Ook wel bekend als zand, in veel gevallen tenminste. Op de Colombia University in New York zijn ze echter op zoek gegaan naar snellere en meer efficiënte halfgeleidermaterialen. Uit die onderzoeken is het materiaal met de chemische formule Re6Se8Cl2 komen bovendrijven. Dit goedje heeft nog geen lekker klinkende commerciële naam, maar bestaat uit de materialen rhenium, selenium en chloor. De mix vormt een zogeheten ‘superatomisch’ materiaal, waarbij atomen clusters vormen die de eigenschappen van de afzonderlijke materialen min of meer ook behouden.


Terahertz-processor op komst?
Mag u allemaal weer vergeten, desnoods. Maar wel nog even de grondstof rhenium in ’t achterhoofd houden. Onder de streep leidt het tot veel betere geleiding door het strenger in het gareel houden van elektronen. De snelheidswinst kan liggen tussen de 100 en 1000 keer. Heel veel dus, het betekent dat we straks in theorie processoren met kloksnelheden in de Teraherzen hebben in plaats van Gigahertz-kloksnelheden. Met andere woorden: dat maakt zelfs de snelste i9 over een poosje iets als de 6510 die in de jaren tachtig van de vorige eeuw in de C64 draaide.
Rhenium is helaas erg zeldzaam
We noemen die jaren tachtig niet voor niets, want de onderzoekers verwachten dat de techniek pas over een paar decennia breder ingezet kan worden. Verder is er een praktisch probleempje met dat genoemde rhenium (vandaar dat u het moest onthouden): het is een van de meest zeldzame materialen op aarde. Dus tenzij we – om maar wat te noemen – enorme bergen op de maan vinden of op een toevallig passerende asteroïde zullen de toepassingen relatief beperkt blijven. Denk aan computers voor gebruik in ruimtevaartuigen, quantumcomputers en defensie-apparatuur.
Wie weet…
Maar: dat er nu een beduidend betere halfgeleider dan silicium gevonden is, betekent wellicht dat er ook nog andere materialen gevonden gaan worden. En als die uit beter beschikbare bronnen bestaan, dan zou een consumentenversie die bijvoorbeeld tot een factor 300 versnelling leidt óók al heel interessant zijn. Kortom: er gaat in de komende jaren en decennia vast nog wel het een en ander gebeuren op dit vlak. En tegen die tijd is dan bijvoorbeeld versie 34 van de Raspberry Pi sneller dan de duurste high-end computer die nu in de winkel ligt. Best een aardige gedachte!
(Die Raspberry Pi wordt natuurlijk niet voor niets genoemd, want daar past onderstaand boek wel heel mooi bij…)
Ontdek de Raspberry Pi
Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.
Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.
Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
- Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
- SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
- Leren programmeren met Scratch
- Mediacenter maken met Volumio
- Arcadekast bouwen met RetroPie
- Accessoires voor de Raspberry Pi
- Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten
Raspberry Pi op batterijen
Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.
Raspberry Pi voor thuisautomatisering
Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.
Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!
Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.
Het koelen van de Raspberry Pi 4
De eerste generaties van de Raspberry behoefden eigenlijk niet echt koeling, maar het koelen van de Raspberry Pi 4 is toch wel noodzakelijk.
De verschillende versies van de Raspberry Pi
Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier eens voor je op een rijtje.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.