processor 1000 keer sneller

Processor 1000 keer sneller (maar…)

Ontdek de Raspberry Pi

De techniek staat niet stil, dat mag geen nieuws heten. Maar een processor 1000 keer sneller maken, dat is dan weer wel nieuws. Er zitten echter wel wat ‘maren’ aan de vinding.

Het tijdschrift New Scientist meldt dat door een nieuwe vinding iets als een processor 1000 keer sneller zou kunnen worden in de toekomst. En niet alleen de CPU, maar ook andere digitale chips. En de ‘truc’ waar deze enorme snelheidswinst op gebaseerd is, heeft alles te maken met de switch naar een totaal ander halfgeleidermateriaal. Tot nu toe is de standaard voor chips – digitaal of analoog – silicium. Ook wel bekend als zand, in veel gevallen tenminste. Op de Colombia University in New York zijn ze echter op zoek gegaan naar snellere en meer efficiënte halfgeleidermaterialen. Uit die onderzoeken is het materiaal met de chemische formule Re6Se8Cl2 komen bovendrijven. Dit goedje heeft nog geen lekker klinkende commerciële naam, maar bestaat uit de materialen rhenium, selenium en chloor. De mix vormt een zogeheten ‘superatomisch’ materiaal, waarbij atomen clusters vormen die de eigenschappen van de afzonderlijke materialen min of meer ook behouden.

processor 1000 keer sneller
Het genoemde artikel uit New Scientist.

Terahertz-processor op komst?

Mag u allemaal weer vergeten, desnoods. Maar wel nog even de grondstof rhenium in ‘t achterhoofd houden. Onder de streep leidt het tot veel betere geleiding door het strenger in het gareel houden van elektronen. De snelheidswinst kan liggen tussen de 100 en 1000 keer. Heel veel dus, het betekent dat we straks in theorie processoren met kloksnelheden in de Teraherzen hebben in plaats van Gigahertz-kloksnelheden. Met andere woorden: dat maakt zelfs de snelste i9 over een poosje iets als de 6510 die in de jaren tachtig van de vorige eeuw in de C64 draaide.

Rhenium is helaas erg zeldzaam

We noemen die jaren tachtig niet voor niets, want de onderzoekers verwachten dat de techniek pas over een paar decennia breder ingezet kan worden. Verder is er een praktisch probleempje met dat genoemde rhenium (vandaar dat u het moest onthouden): het is een van de meest zeldzame materialen op aarde. Dus tenzij we – om maar wat te noemen – enorme bergen op de maan vinden of op een toevallig passerende asteroïde zullen de toepassingen relatief beperkt blijven. Denk aan computers voor gebruik in ruimtevaartuigen, quantumcomputers en defensie-apparatuur.

Wie weet…

Maar: dat er nu een beduidend betere halfgeleider dan silicium gevonden is, betekent wellicht dat er ook nog andere materialen gevonden gaan worden. En als die uit beter beschikbare bronnen bestaan, dan zou een consumentenversie die bijvoorbeeld tot een factor 300 versnelling leidt óók al heel interessant zijn. Kortom: er gaat in de komende jaren en decennia vast nog wel het een en ander gebeuren op dit vlak. En tegen die tijd is dan bijvoorbeeld versie 34 van de Raspberry Pi sneller dan de duurste high-end computer die nu in de winkel ligt. Best een aardige gedachte!

(Die Raspberry Pi wordt natuurlijk niet voor niets genoemd, want daar past onderstaand boek wel heel mooi bij…)

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.

Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.

Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
 • Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
 • SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
 • Leren programmeren met Scratch
 • Mediacenter maken met Volumio
 • Arcadekast bouwen met RetroPie
 • Accessoires voor de Raspberry Pi
 • Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten

 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.