Programmeren klinkt ingewikkeld en moeilijk, maar hoeft dat niet te zijn. Een programmeeromgeving als Bash vereenvoudigt het leven, bijvoorbeeld.
Bij programmeren denken de meeste mensen aan ingewikkelde toestanden met lange lappen nagenoeg onleesbare code. En het moet gezegd: in sommige gevallen is dat ook zo. Maar als je toevallig het DOS-tijdperk nog hebt meegemaakt, ken je wellicht nog de aloude batch-bestanden. Met daarin een serie opdrachten waarmee je bijvoorbeeld programma’s kon starten. Het was zelfs mogelijk om net wat verder te gaan en er een ‘echt’ programmaatje van te maken. Zo was iets als een opstartmenu te realiseren of iets anders aardigs, zoals het automatiseren van een reeks opdrachten. Het moderne Bash borduurt eigenlijk voort op dat idee. Het is – net als de batchbestanden onder DOS – gebaseerd op scripts. Vertel de computer wat je wilt doen en het script voert deze opdrachten uit. Alleen geldt wel dat Bash veel en veel flexibeler en uitgebreider is dan wat er met batchbestanden mogelijk was.
Linux, UNIX, macOS en Windows
Mocht je wel eens van Bash gehoord hebben, dan koppel je dat wellicht automatisch aan Linux. Het is inderdaad daar waar de scripttaal vandaan komt. Maar het draait net zo makkelijk onder UNIX (en dus bijvoorbeeld ook macOS) en dankzij Cygwin ook onder Windows. Sterker nog: Windows 10 zelf bevat tegenwoordig een Linux-omgeving waarin je aan de slag kunt. Kortom: het is universeel inzetbaar. Bedenk bovendien dat veel ‘losse’ apparatuur als bijvoorbeeld een NAS of router (maar ook de Raspberry Pi!) Linux als besturingssysteem heeft en je snapt dat leren programmeren in Bash veel plezier kan geven.
Veelzijdig
Het boek Bash-scripts programmeren door Henk van de Kamer helpt je snel op weg. Bij de boekbeschrijving lezen we: ‘In dit boek laten we zien hoe u Bash-scripts maakt. Gecombineerd met de vele honderden, niet-grafische programma’s die op elk Linux-systeem aanwezig zijn, kunnen we geluid, plaatjes, video en allerlei andere bestanden verwerken. Het resultaat kan getoond worden als webpagina, e-mail of als tekstbestand’. Een veelzijdig geheel dus, waarbij met name de mogelijkheid tot het tonen van een webpagina interessante mogelijkheden kan bieden. Zo zou u bijvoorbeeld uw NAS van een batch-script kunnen voorzien dat een USB-relaiskaart aanstuurt om lampen of apparaten op afstand mee in- of uit te schakelen. Of zet daar een Raspberry voor in. Mogelijkheden te over!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.