Project Nimbus: nieuwe software van Adobe voor fotobewerking

Vorige week vond Adobe MAX plaats, de jaarlijkse conferentie van Adobe voor creatieve professionals. Tijdens de keynote(s), de openingstoespraken, worden altijd nieuwe dingen aangekondigd. Het ging in die keynotes over De Toekomst van Creativiteit en Design, zo zegt Adobe zelf en je kunt ze HIER allemaal bekijken. Ik bekeek de keynote over de toekomst van de fotografie. Adobe toonde nieuwe software voor fotobewerking: Project Nimbus

Wat is die toekomst voor fotografie volgens Adobe? Bryan O’Neil Hughes, principal product manager voor Digital Imaging deed het onderdeel van de keynote over de toekomst van de fotografie. Die toekomst is aan de Cloud aan het overal en altijd bij je foto’s kunnen wanneer je dat wilt, aan non destructive editing, aan computers in de Cloud die je een deel van het werk uit handen nemen.

Lightroom Mobile

Bryan begon over de mooie camera in de nieuwste iPhone en dat je daarmee in Raw kunt fotograferen. Als je foto’s in Lightroom Mobile zitten, bevinden ze zich ook in de Adobe Cloud, in de Creative Cloud zullen we maar zeggen. En als ze daarin zitten kun je ze op je iPhone bewerken, op je iPad, op je Android-telefoon of -tablet en op je desktop met Lightroom desktop. Alle bewerkingen die je doet en die meteen in de Cloud gesynchroniseerd worden, zijn niet destructief, wat betekent dat je – net als in de grote desktop Lightroom – altijd terug kunt als een bewerking je niet zint. Tot zover niets nieuws.  Dit wisten we allemaal al. Nieuw was wel de mededeling dat Photoshop Fix en Mix eindelijk ook beschikbaar zijn voor Android.

Project Nimbus

Foto's bewerken in Project Nimbus in een interface die een eenvoudiger versie van Lightroom lijkt.
Foto’s bewerken in Project Nimbus in een interface die een eenvoudiger versie van Lightroom lijkt.

Het enige echte nieuwe dat Bryan liet zien was Project Nimbus. Hij zei erover: ‘Gebouwd op het succes van Lightroom willen we een complete Cloud-gebaseerde fotografie-service bieden, die beschikbaar is voor desktop, web en mobile, voor het bewerken en delen van hoge resolutie Raw-bestanden.’ Wat hij liet zien is een work-in-progress: Nimbus – als het al zo gaat heten – is nog niet beschikbaar voor download. Het ziet er al wel heel compleet uit. Het lijkt op een simpele, misschien kan je beter zeggen gestroomlijnde versie van Lightroom. Maar dan niet met je bestanden op je computer maar met je bestanden in de Cloud, een soort Lightroom Mobile op de desktop.

Adobe Sensei

Een aardig moment in de keynote van Bryan was toen hij vertelde dat hij in Lightroom altijd heeft nagelaten om trefwoorden (keywords) aan zijn foto’s toe te voegen. Trefwoorden zijn handig om je foto’s op onderwerp terug te kunnen vinden, zoals Pieter Dhaeze en ik altijd in onze Lightroomboeken beweren. Dat is nu niet meer nodig volgens hem, want dankzij machine learning en Artificial Intelligence wordt dat in de Cloud automatisch voor je uitgezocht. Hij typte ‘Pier’ in bij Nimbus en de foto die hij had genomen van een pier verscheen op het scherm, zonder dat hij aan die foto dat trefwoord had toegevoegd.  Dat is inderdaad de toekomst: je foto’s worden door een computer geanalyseerd en herkend. Probeer het zelf maar als je naar https://lightroom.adobe.com gaat, waar je ook al je Lightroom Mobile foto’s kunt vinden. Typ daar een zoekwoord in en kijk wat er gevonden wordt.

Je kunt de artificiele intelligintie je je beelden op inhoud herkent zelf al proberen. Ga naar Lightroom op het web - lightroom.adobe.com - en typ een zoekwoord in. In dit geval 'Rainbow' en zonder dat ik trefwoorden had ingevuld worden alle regenboogfoto's gevonden.
Je kunt de artificiële intelligentie die je beelden op inhoud herkent zelf al proberen. Ga naar Lightroom op het web – lightroom.adobe.com – en typ een zoekwoord in. In dit geval ‘Rainbow’ en zonder dat ik trefwoorden had ingevuld worden alle regenboogfoto’s gevonden.

Die machine learning en Artificial Intelligence van Adobe hebben een naam: Adobe Sensei. Het is zoals Adobe zelf beschrijft een set van intelligente diensten die in de Adobe Cloud zijn ingebouwd waardoor de klanten van Adobe sneller en slimmer kunnen werken.  Voorbeelden ervan zijn gezichtsherkenning, de technologie van content aware fill en Visual Search, waar de demo van de Pier een voorbeeld van is. Match Font en Face-Aware Liquify zijn er ook voorbeelden van. Als je meer wilt lezen over over Adobe Sensei, kun je dat HIER vinden.

De toekomst van fotografie is dus aan de Cloud, waarbij de intelligentie in de Cloud onze foto’s herkent, uitzoekt op het beste shot (zoals Google Photos al voor je doet) en ons helpt ze te bewerken. Gelukkig moeten we de foto’s nog wel zelf maken.

2 gedachten over “Project Nimbus: nieuwe software van Adobe voor fotobewerking”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.