Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5? (Meer weten over het gebruik van en het werken met de Raspberry Pi? Lees dan het boek Ontdek de Raspberry Pi.)
De afgelopen weken verscheen eindelijk de Raspberry Pi 4 weer op de markt. Door corona en (deels) gerelateerde wereldwijde chiptekorten was de populaire single board computer (SBC) vele maanden lang niet tot nauwelijks verkrijgbaar. En wat er sporadisch opdook, werd tegen absurd hoge prijzen verkocht. Vreemd genoeg heeft de maker van de Raspberry Pi ervoor gekozen om nu toch ook maar versie 5 van het systeem uit te brengen. En dat maakt kiezen wat moeilijk: ga je voor de beduidend snellere Raspberry Pi 5 of voor de 4? De keuze lijkt voor de hand te liggen: ga voor de 5, want net zo duur met véél meer features aan boord. Maar er zitten wel addertjes onder het gras, voorlopig. Komen we zo op terug!

Tal van vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
Eerst maar eens een blik werpen op de Raspberry Pi 5. Wat in ieder geval opvalt is, dat een PCIe-bus aanwezig is. Via een HAT (opprikmodule) is deze te gebruiken voor een snelle M.2 NVRAM SSD. Geen gedoe meer meer verloopstukken via USB3, maar rechtstreeks via PCIe, zoals het hoort. En wie weet wat er in de toekomst nog meer voor mooie uitbreidingen verschijnen, in theorie zou je zelfs een videokaart(je) kunnen toevoegen. Verder zijn de twee USB3-poorten beduidend sneller geworden; deze halen nu 5 GBps. Vanzelfsprekend is ook de SoC ofwel de System on a Chip met daarin onder meer een quadcore A76 CPU, crypto-exetensies en een verbeterde GPU aanwezig. Deze laatstgenoemde maakt het mogelijk dat nu op beide HDMI-aansluitingen 4K @60 fps mogelijk is.
Klok en ventilator-aansluiting
Aardige extraatjes zijn bijvoorbeeld de real-time klok, stop een batterijtje in de Pi en je houdt het apparaat ook zonder netwerkaansluiting bij de tijd. Verder is – eindelijk – voorzien in een native aan/uit-knop, waardoor geen drivers en softwareoplossingen van derden meer nodig zijn. Datzelfde geldt ook voor de aansluiting van een ventilator, die nu standaard op de Raspberry Pi 5 aanwezig is. Hard nodig ook, want de 5 draai je echt niet zonder fan. Alle overige features zijn vanzelfsprekend gebleven. Denk aan wifi, Bluetooth, Gigabit ethernet en meer Wat je beslist ook nodig hebt is een zwaardere netvoedingsadapter: 5 Volt / 5 Ampère is nu een vereiste om het geheel stabiel te laten draaien.

Vermeldenswaardig tot slot is, dat de Raspberry Pi 5 bij de lancering geleverd wordt met 4 of 8 GB RAM. Dat werpt de vraag op of er nog meer varianten op de rol staan. Eentje met 12 of zelfs 16 GB, bijvoorbeeld? We gaan het zien!
Al aan het inkopen slaan?
Dan de hamvraag: nu naar de winkel rennen en een 5 kopen? Tja, als je genoegen neemt met het standaard Raspberry Pi OS is dat een optie. Bedenk wel dat er nog geen (gesofisticeerde) mooie behuizingen voor de 5 zijn. Maar – veel belangrijker – dat het nog wel maanden of langer kan duren alvorens de diverse alternatieve besturingssystemen die voor de RPI bestaan aangepast zijn en stabiel draaien op de 5. Heb je een single board computer nodig waar een stabiel ecosysteem aan besturingssystemen voor beschikbaar is, dan ben je nu nog even beter af met de RPI 4. Is er eenmaal een ruime keuze aan volwassen OS’en beschikbaar voor de 5, dan is dat natuurlijk dé keuze. In ieder geval goed om te zien dat er steeds weer nieuwe versies blijven verschijnen. En ook dat de Raspberry Pi steeds meer een echte vervanger voor de desktop aan het worden is.
Ontdek de Raspberry Pi
Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.
Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.
Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
- Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
- SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
- Leren programmeren met Scratch
- Mediacenter maken met Volumio
- Arcadekast bouwen met RetroPie
- Accessoires voor de Raspberry Pi
- Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten
Raspberry Pi op batterijen
Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.
Raspberry Pi voor thuisautomatisering
Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.
Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!
Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.
Het koelen van de Raspberry Pi 4
De eerste generaties van de Raspberry behoefden eigenlijk niet echt koeling, maar het koelen van de Raspberry Pi 4 is toch wel noodzakelijk.
De verschillende versies van de Raspberry Pi
Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier eens voor je op een rijtje.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.