Raspberry Pi accessoires voor beginners

Raspberry Pi accessoires voor beginners

Ontdek de Raspberry Pi

Heb je eenmaal een ‘slimme digitale framboos’ in huis gehaald, dan wordt het al snel tijd om wat Raspberry Pi accessoires voor beginners aan te schaffen. Daarmee kun je dan veilig en zonder hoge kosten je eerste stappen op bijvoorbeeld het aansturen of uitlezen van LED’s en schakelaars op de GPIO-poort zetten. Onderstaande tekst is afkomstig uit het boek Ontdek de Raspberry Pi.

We zetten hieronder min of meer puntsgewijs een aantal handige en leuke Raspberry Pi Accessoires voor beginners op een rijtje. Een deel van die onderdelen zou je niet alleen als leer- en experimenteermiddel in kunnen zetten, maar eventueel ook als decoratie. Dan wel wat meer tijdelijke decoratie, want om ‘slechts’ wat LED’s te laten knipperen met een Raspberry Pi 4 of 5 is natuurlijk wat overkill. Anderzijds: als je nog een wat in de vergetelheid geraakte oudere Pi hebt liggen, kun je die alsnog een nuttig leven geven. Maak eens een analoge klok met een of meerdere LED-ringen bijvoorbeeld. Voordeel is dat de Pi over een netwerkaansluiting beschikt en via een NTP-server altijd de exact correcte tijd kan ophalen. Goed, komen ze:

De starters-accessoires op een rijtje

GPIO Breakout Kit Deze kits maken de GPIO-pinnen van de Raspberry Pi gemakkelijker toegankelijk voor beginners. Zo’n kit stelt je in staat om de pinnen direct aan te sluiten op een breadboard. Ze zijn vaak voorzien van kleurcodering om beginners te helpen identificeren welke pin wat doet. Zie bijvoorbeeld hier.

Raspberry Pi accessoires voor beginners
Een typische GPIO Breakout Kit.
 • Ledborden Deze zijn perfect voor beginners die de grondbeginselen van GPIO willen leren. Door leds aan te sturen, kunnen nieuwkomers eenvoudig zien of hun code werkt en hoe deze de fysieke wereld beïnvloedt.
  Voorbeeld: Pimoroni Blinkt! Een reeks van acht superheldere APA102 RGB-leds, ideaal voor statusindicaties, meldingen of gewoon voor het maken van kleurrijke animaties.
 • Ledringen Dit zijn leds die zijn gerangschikt in een cirkelvormig patroon, ideaal voor het maken van klokken, kompassen of gewoon om te spelen met lichtpatronen.
  Voorbeeld: NeoPixel Ring Een populaire keuze onder makers. Deze ringen bestaan uit 12, 16, 24 of meer individuele (NeoPixel) WS2812B-leds.
Raspberry Pi accessoires voor beginners
Een betaalbare en kleurrijke ledring helpt je bij het experimenteren met de GPIOpoort.
 • Verkeerslichtbord Dit is een eenvoudig bord dat eruitziet als een verkeerslicht met drie leds (rood, geel en groen). Perfect voor beginners die willen leren over sequentiële logica.
  Voorbeeld: Ryanteck Traffic HAT Een eenvoudige HAT die een verkeerslichtsysteem simuleert. Onder meer hier verkrijgbaar.
 • Modules met drukknoppen Deze modules zijn uitgerust met knoppen die, wanneer ingedrukt, een signaal naar de Raspberry Pi sturen. Hiermee kunnen beginners leren hoe invoersignalen werken.
  Voorbeeld: Button SIHM. Hierop is naast de drukknoppen ook een RGB-statusled aanwezig.

💡Meer
De links bij de genoemde HATs leiden naar fabrikanten en webwinkels die meestal nog veel en veel meer HATs en andere accessoires voor je Raspberry Pi in huis hebben. Neus er eens rustig rond, er zal vast meervan je gading te vinden zijn. Bovendien geldt dat het aankopen van meerdere producten tegelijk veelal economischer uitpakt qua verzendkosten, zéker bij de allergoedkoopste zaken.

Begin bij de basis

Door van start te gaan met deze eenvoudige en veelal betaalbare modules kunnen beginners geleidelijk meer complexe projecten opbouwen. Het is altijd aan te raden om met de basis te beginnen en vervolgens verder te gaan met geavanceerdere componenten zodra je je zich comfortabel voelt met de basisprincipes van de Raspberry Pi en programmeren. Het combineren van je Raspberry Pi 4 met de juiste accessoires of HATs kan echt het verschil maken in je projecten. Of je nu aan het bouwen bent voor thuisautomatisering, robotica, multimedia of een ander project, er is een HAT of accessoire die je zal helpen je doel te bereiken. En met de voortdurende groei van de Raspberry Pi-gemeenschap komen er regelmatig nieuwe en verbeterde toevoegingen beschikbaar.

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.

Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.

Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
 • Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
 • SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
 • Leren programmeren met Scratch
 • Mediacenter maken met Volumio
 • Arcadekast bouwen met RetroPie
 • Accessoires voor de Raspberry Pi
 • Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten

 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.