Raspberry Pi voor thuisautomatisering

Raspberry Pi voor thuisautomatisering

Ontdek de Raspberry Pi

Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld. Nog veel meer over de RPI lees je in het boek Ontdek de Raspberry Pi.

Als je net wat technischer bent aangelegd, heb je ongetwijfeld wel eens van de Arduino gehoord (vrees niet: de Raspberry Pi komt zo aan bod!). Dit zijn (relatief) simpele microcontrollers. Ofwel: een soort van complete computer in een enkele chip. Verwacht geen aansluitingen voor dingen als een monitor, toetsenbord, muis enzovoort. Een microcontroller als die op de Arduino is bedoeld voor meet- en regeltaken.

Meer complexe zaken worden door een groter programma op een groter systeem – als de Raspberry Pi – afgehandeld. Ofwel: je kunt de Raspberry Pi – ongeacht of dat nou versie 4 of 5 is – dan inzetten als centrale spin in een web van gekoppelde – bekabeld of draadloos – Arduino-modules. Elke module kan dan een eigen sensortaak vervullen en de status daarvan doorgeven aan de Raspberry Pi. Die vervolgens alarm slaat als er iets niet klopt. Of gebruik de Arduino als remote schakelaar om een lamp aan en uit te zetten. Kortom: huisautomatisering en bewakingssysteem ineen.

Uber Home Automation Project

Dat is precies wat het Uber Home Automation Project is. En je kunt het zelf zo mooi en netjes afwerken als je wilt. Ga voor goedkope Tupperware-bakjes als ‘behuizing’, of maak er iets professioneler ogends van.

Raspberry Pi voor thuisautomatisering
Met het Uber Home Atomation Project automatiseer en beveilig je je hele huis.

Meten, melden en schakelen

Wat het Uber Home Automation Project bijzonder maakt, is dat alles extreem weinig kost. Daar waar je tientallen Euro’s betaalt voor iets als een brievenbusmelder op afstand, kosten de onderdelen daarvoor als je zelf iets in elkaar zet maar een paar Euro. Wel geldt dat je moet kunnen solderen en niet bang bent voor wat experimenten op het vlak van zowel hard- als software. Ook is het systeem compatibel met alleen zichzelf. Verwacht geen haast erotisch aanvoelende naadloze integratie in een Apple thuisautomatiseringsapp bijvoorbeeld. Of compatibiliteit met enig in omloop zijnde standaard voor huisautomatisering. An sich zou je dat trouwens wel kunnen regelen, maar dat vergt een flinke dosis programmeerwerk. Je moet dit project echt als basis voor tal van experimenten zien.

Al doende maak je kennis met sensoren, de al genoemde Arduino, draadloze communicatie op korte en lange afstand, integratie met een app op je telefoon en nog veel meer. Er is een hele reeks aan YouTube-videos te vinden over het project. Genoeg om je snel op weg te helpen. Het is in ieder geval weer een mooi voorbeeld dat je met een Raspberry Pi als basis écht alle kanten op kunt. Slechts je fantasie is de limiet.

Welke Raspberry Pi?

Overigens nog een voetnoot: voor het overgrote deel van de projecten maakt het geen biet uit of je een Raspberry Pi 4 of 5 gebruikt. Vaak volstaat zelfs versie 3 nog ruimschoots. Aan de softwarekant merk je sowieso geen enkel verschil; de benodigde snelheid is veel minder dan wat de meest recente 3 versies van de Pi te bieden hebben. Aan de hardwarekant is het vooral de GPIO-poort die telt. En die is altijd hetzelfde gebleven wat hoofdfuncties betreft. Wat de Raspberry Pi 5 met name onderscheidend maakt ten opzichte van de 4 is de toevoeging van een PCIe-bus. Via een verloop sluit je daar bijvoorbeeld een M.2 SSD op aan. Ook nieuw is de real time clock die nu gewoon op het moederbordje geïntegreerd is. Voor eerdere versies moet je die als losse module aanschaffen (die weinig kost).

Raspberry Pi voor thuisautomatisering
Voor de meeste meet- en regelprojecten maakt het niet tot nauwelijks uit welke versie van de Raspberry Pi je gebruikt. Kijk dus eerst eens naar wat je nog in de rommeldoos hebt liggen!

Wel beduidend verbeterd is de monitorsupport die nu 2 x 4k @ 60 Hz ondersteunt. Samen met een veel snellere processor maakt het de RPI 5 erg interessant voor het draaien van desktopbesturingssystemen met een grafische interface. Dat gaat een heel stuk sneller dan op de 4. Maar die features heb je niet nodig als je de Raspberry Pi als meet- en regelsysteem gebruikt en benadert via een webinterface in de browser.

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.

Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.

Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:

  • Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
  • Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
  • SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
  • Leren programmeren met Scratch
  • Mediacenter maken met Volumio
  • Arcadekast bouwen met RetroPie
  • Accessoires voor de Raspberry Pi
  • Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten

  • Raspberry Pi op batterijen
    Raspberry Pi op batterijen

    Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

  • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
    Raspberry Pi voor thuisautomatisering

    Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

  • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
    Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

    In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

  • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
    Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

    Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

  • koelen van de Raspberry Pi 4
    Het koelen van de Raspberry Pi 4

    De eerste generaties van de Raspberry behoefden eigenlijk niet echt koeling, maar het koelen van de Raspberry Pi 4 is toch wel noodzakelijk.

  • versies van de Raspberry Pi
    De verschillende versies van de Raspberry Pi

    Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier eens voor je op een rijtje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.