Raw schieten met je Android-telefoon is alleen voor de happy few…

Verder lezend op sites die over de nieuwe versie van Lightroom Mobile voor Android schreven, kwam ik op een site die de kop had The world’s first end-to-end Mobile RAW Photo app. De auteur van dat stuk bedoelde er mee dat het de eerste app op een mobiele telefoon was waarmee je foto’s in Raw kunt schieten, ze vervolgens bewerken en ze daarna delen. In de reacties zag je echter vragen van lezers, waarom zij dan niet in Raw konden fotograferen met hun Android en of ze hun jpeg-bestanden nu konden omzetten naar Raw. Dat soort vragen. Waarom je geen jpeg kunt omtoveren in Raw en waarom jouw Android telefoon niet met Raw overweg kan en dat waarschijnlijk nooit zal kunnen, leggen we in deze blogpost uit.

Allereerst zul je, om een en ander te kunnen begrijpen, moeten weten wat Raw precies is. Eenvoudig gezegd is een Raw-bestand de ruwe informatie die de sensor van je camera heeft geregistreerd bij het maken van de foto. Een sensor in de camera is gevoelig voor licht en dat licht wordt, om er later een foto van te kunnen maken, gesplitst in drie componenten: rood, groen en blauw.  Die verschillende kleuren worden volgens een bepaald patroon opgenomen en die moeten later worden omgezet naar een beeld dat je op je scherm kunt zien: de foto. De omzetting van het ruwe, eerste beeld maakt er pas een foto van. Dat ruwe, eerste beeld is het Raw-beeld. De software in de camera maakt er een jpeg van.

Op deze manier vangt de sensor van je camera het ligt op. Het licht wordt verdeeld in rood, groen en blauw.
Op deze manier vangt de sensor van je camera het ligt op. Het licht wordt verdeeld in rood, groen en blauw.

Er zijn talloze verschillende sensors, sensorfabrikanten proberen de sensors gevoeliger te maken, er meer pixels op te stoppen en voor elke nieuwe sensor moet er een eigen vertaling geschreven worden om van de ruwe foto een echte foto te maken.

Als je met Lightroom werkt en je hebt net een nieuwe camera gekocht, dan kan het gebeuren dat Lightroom het Raw-bestand van die nieuwe camera nog niet ondersteunt. Lightroom heeft nog niet uitgevogeld hoe het Raw-bestand moet worden vertaald naar een echte foto. Na een maand of wat komt Adobe meestal met een update, dan hebben de developers bij Adobe de vertaling van dat specifieke Raw-bestand van die bepaalde sensor gemaakt en dan kun je die foto’s ook in Lightroom openen. Een goede ‘vertaling’ maken  van het Raw-bestand kost tijd, energie en geld.

DNG

Om dit soort problemen bij nieuwe camera’s en nieuwe sensors te voorkomen heeft Adobe alweer jaren geleden (2004) het DNG-bestandsformaat (Digital NeGative) bedacht. Een foto in het DNG-formaat is een bestand in Raw, maar op een gestandaardiseerde manier gemaakt en opgeslagen. Daardoor kan – als de fabrikant zich aan de DNG-specificaties houdt – een Raw-bestand dat opgeslagen is als DNG, zonder problemen worden geopend in applicaties die DNG ondersteunen. Lightroom of Photoshop kunnen DNG-bestanden zonder problemen openen.

Vanaf de Lollipop Android-versie heeft Google het mogelijk gemaakt om Raw-bestanden te bewaren in het DNG-formaat.

Vanaf de Lollipop Android-versie heeft Google het mogelijk gemaakt om Raw-bestanden te bewaren in het DNG-formaat. Het DNG-bestandsformaat is door Adobe goed gedocumenteerd en elke camerafabrikant kan er mee aan de slag, zonder dat ze daar Adobe voor moeten betalen.

Waarom schieten in Raw?

Als je een foto neemt met je mobieltje wordt in de achtergrond razendsnel van de ruwe data een jpeg gemaakt. Hoe die jpeg wordt gemaakt ligt voornamelijk aan de instellingen die de maker van de camera-app heeft bedacht. Hoeveel kleurverzadiging er wordt toegevoegd, hoeveel contrast, verscherping, dat is allemaal bepaald door de maker van de camera-app, meestal de fabrikant van je telefoon. En als de foto eenmaal in jpeg-formaat is, is er nog maar beperkte informatie aanwezig. Als je lucht een beetje is uitgebeten, helemaal wit dus, dan krijg je daar geen wolken meer in. In de oorspronkelijke informatie zit die informatie misschien nog wel. Als je een heel klein beetje hebt overbelicht zou een goede Raw-editor dat beetje wolkenlucht misschien nog wel tevoorschijn kunnen toveren. Een Raw-bestand bevat veel meer informatie dan er in jpeg is overgebleven.

Informatie die weg is krijg je niet meer terug!

Informatie die weg is krijg je niet meer terug: als de ruwe data zijn omgezet naar een jpeg, kun je er nooit meer een Raw-bestand van maken. Met een goede Raw-editor op je mobieltje, zoals bijvoorbeeld Lightroom Mobile of Snapseed kun je een Raw-foto helemaal naar je eigen hand zetten en er, als de foto naar je zin is, dan pas een jpeg van maken. Het oorspronkelijke Raw-bestand blijft in die Raw-editors altijd onaangetast.

Welke mobieltjes kunnen Raw schieten?

Lollipop bestaat al weer dik anderhalf jaar en nog steeds zijn er maar weinig – nog geen twee handen vol – mobieltjes die in DNG kunnen schieten. Waarom dat is? Misschien omdat er te weinig Raw-editors voor de telefoon waren? Omdat het teveel werk is, om naast de standaard omzetting naar jpeg, ook nog ondersteuning voor DNG in te bouwen? De fabrikanten laten zich er niet over uit.

Je hebt mobieltjes waar je in de standaard camera-app Raw/DNG kunt aanzetten. Een voorbeeld daarvan is de LG G4. Andere telefoons kunnen in theorie wel DNG aan, maar in de standaard camera-app van de fabrikant kan je het niet aanzetten. Dat is het geval bij Nexus- en Samsung-telefoons. Nogmaals: waarom is dat? Geen idee. Als je met een andere camera-app aan de slag gaat is het bij die Samsung- en Nexus-telefoons ineens wel mogelijk. Met de app Camera FV-5 is dat bijvoorbeeld het geval.

Dat je met je wat oudere telefoon, al draait ie onder Lollipop, geen Raw kunt schieten, ligt aan de fabrikant van de telefoon.

Dat je met je wat oudere telefoon, al draait ie onder Lollipop (Android versie 5.1), geen Raw kunt schieten ligt dus aan de fabrikant van de telefoon.

Het is ook geen garantie dat mobiele telefoons uit het duurdere segment Raw ondersteunen.

Op dit moment kunnen de Samsung Galaxy Note5 en S6 Edge met Raw overweg. Je moet in de camera-app naar de Pro-modus gaan en het aldaar aanzetten. De LG G4 en de LG V10 kunnen het standaard, de Moto X Style en Moto X Pure kunnen het, maar daarvoor moet je een andere camera-app aanschaffen. Dat zelfde geldt ook voor de Nexus 5X en 6P, ook daar zul je een app als de Camera FV-5 voor moeten kopen. Ongetwijfeld zullen de nieuwe versies van deze dure telefoons, zoals de nieuwe LG of de nieuwe Samsung, Raw kunnen schieten. Zeker weten doe ik het niet en als je Raw belangrijk vindt voor je fotografie met je mobiele telefoon, dan moet je van te voren goed informeren.

Een ding is zeker: bij de iPhone is er geen enkele versie die op dit moment Raw/DNG ondersteunt. Misschien een volgende versie?


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.