De Android-versie van Lightroom Mobile liep altijd wat achter de iOS-versie aan, maar nu, met de nieuwe versie 2.0, is Android’s versie op gelijke hoogte gekomen of misschien zelfs wat hoger gestegen… Met deze versie kun je vanuit Lightroom Mobile foto’s maken en met Android mobieltjes die geschikt zijn voor het schieten van Raw kun je met Lr Mobile nu rechtstreeks in DNG (Raw) schieten.
Op het World Mobile Congress dat op dit moment in Barcelona plaats vindt, gaat het niet alleen over nieuwe mobieltjes, maar gaat het ook over wat je met die mobiele apparatuur kunt doen. Eigenlijk wordt dat steeds belangrijker, iedereen heeft inmiddels wel een mobiele telefoon en in heel veel gevallen is dat een smartphone waarmee je prima foto’s kunt maken. De laatste generaties telefoons hebben camera’s met steeds meer megapixels, betere lensjes, stabilisatie, kortom, goed genoeg om hem als je dagelijkse altijd-bij-je-camera te gebruiken.
Nieuw in Lr Mobile voor Android versie 2.0
Nu is er dus die nieuwe versie van Lightroom Mobile voor Android, aangekondigd tijdens dit World Mobile Congress, een nieuwe versie waar je als Lightroom op de desktop-gebruiker eigenlijk op zat te wachten. Wat is er nieuw in deze versie 2.0?
- Vanuit Lightroom Mobile kun je ook rechtstreeks foto’s maken. Je hoeft dus niet eerst naar de camera-app die je altijd gebruikt. Dat kan nu rechtstreeks.
- Er zijn presets die je meteen kunt toepassen op de foto’s die je schiet, of die je kunt toepassen op foto’s in je collecties.
- Net als in de laatste versies van Lightroom heb je in Lr Mobile nu de beschikking over Dehaze, het gereedschap om foto’s met mist aan te passen.
- Split toning, waarmee je een kleurtint kunt toevoegen aan hoge lichten en de schaduwen van een foto.
- De mogelijkheid om – net als in Lightroom op de desktop – gebruik te kunnen maken van de Target Adjustment Tool (Doelaanpassings-gereedschap), om specifieke kleuraanpassingen te doen.
- Punt curve bij de Kleurtintcurve om de toonwaarden en contrast te kunnen aanpassen.

Niets nieuws zullen iOS-gebruikers zeggen, dat hadden we allemaal al. Daar hebben ze gelijk in, maar Android heeft nu toch een streepje voor: met de camera-app in Lr Mobile kun je, als je Android toestel daar geschikt voor is, in Raw fotograferen. Lightroom Mobile detecteert vanzelf of je Android-telefoon met Raw overweg kan en vervolgens kun je in de camera-interface kiezen tussen jpeg of Raw. (Je kunt van een jpeg overigens geen DNG maken. Als je Android-camera niet in DNG kan fotograferen, dan valt daar niets aan te doen.)

We schreven al eerder op dit blog – HIER en HIER – over de LG G4 die met de uitgebreide standaard camera-app ook in Raw kan fotograferen. Lr Mobile 2.0 ziet vanzelf dat het mobieltje met DNG overweg kan en in de camera-interface kun je kiezen of je in jpeg of Raw wilt schieten. Of je nu kiest voor het fotograferen met de camera-app in Lr Mobile, of met de de standaard camera app van je telefoon, dat is een kwestie van smaak,van de app waaraan je gewend bent. Het maakt Lr Mobile overigens niet uit: je kunt een Collection in Lr Mobile maken, waarin automatisch de foto’s verschijnen, die je met je telefoon maakt.
Aan het werk met Lr Mobile
Om Lr Mobile op je Android te kunnen gebruiken hoef je niet meer perse lid te zijn van Creative Cloud. Elke Android-gebruiker kan er mee aan het werk. Als je wel lid bent van Creative Cloud kun je de foto’s met je Lightroom-bibliotheek synchroniseren en alle bewerkingen die je op je telefoon doet, verschijnen automatisch in Lightroom op de desktop en, andersom, de bewerkingen die je in Lightroom op de desktop doet, verschijnen automatisch in Lr Mobile. Als je geen lid ben van Creative Cloud kun je natuurlijk wel alle mogelijkheden gebruiken van Lr Mobile, je kunt je foto alleen niet synchroniseren met Lightroom op de desktop.
Over de manier waarop je met Lr Mobile werkt, kun je HIER en HIER meer lezen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.