De Windows-updates van deze maand zorgen voor crashes (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/dcmot/22817126521 & https://pixabay.com/illustrations/bug-germ-virus-viruses-alien-268542/)

Recentste Windows update introduceert problemen met virusscanners

De maandelijkse Windows update-ronde van vorige week dinsdag levert steeds meer meldingen betreffende problemen met virusscanners op.

Heel even leek het beter te gaan met de maandelijkse update-rondes van Windows. De hoop op een meer betrouwbaar update-regiem is de afgelopen dagen echter weer de grond in geboord. De update van vorige week dinsdag is weer een ouderwets exemplaar met flink wat ellende aan boord. Deze keer zijn het vooral gebruikers van Windows 7, 8 en Windows 10 1809 die getroffen worden. In ieder geval gebruikers die antivirus-producten van Avast, Sophos of Avira hebben geïnstalleerd worden getroffen door harde crashes. Inmiddels duiken ook meldingen op betreffende software van McAfee. Naar het schijnt heeft Microsoft inmiddels de update geblokkeerd voor systemen waarop een van zes – verder niet bij naam genoemde – AV-producten zijn geïnstalleerd. De oorzaak van de problemen met virusscanners is vooralsnog volstrekt onduidelijk.

Oplossing

Een echte oplossing is er niet. Crasht jouw systeem na de update van vorige week, of gedraagt het zich instabiel dan is terugdraaien van de update een mogelijke optie. Beter is het om een image van voor de update-ronde terug te zetten, mits je daarover beschikt. En dan is er nog ‘plan C’, wat bestaat uit het de-installeren van je getroffen AV-pakket. Je valt dan terug op de standaard virusscanner van Windows (10) en de bijbehorende firewall. In de afgelopen jaren is de scanner beter geworden en biedt deze een basale bescherming voor normaal gebruik. De mogelijkheden zijn echter wel beperkter dan die van scanners en beveiligingssuites van derden.

Windows crasht weer als vanouds na een met de vorige week uitgerolde serie maandelijkse updates meegelifte bug (bron afbeelding: https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Bsodwindows10.png)

Moeizame relatie met AV-fabrikanten

Met name Windows 10 heeft altijd voor problemen gezorgd betreffende virusscanners die niet uit de stallen van Microsoft komen. Bij de introductie bleek al dat de meeste AV-pakketten niet stabiel draaiden omdat Microsoft vitale informatie betreffende de werking van 10 niet doorgaf aan ‘concurrerende’ softwareleveranciers van beveiligingsproducten. Dat is later onder stevig protest van die fabrikanten min of meer opgelost. Toch blijven de maandelijkse updates en vooral de upgrades een probleem. Zeker als je niet de standaard virusscanner van Windows gebruikt is het zaak minstens een paar weken – liefst nog wat langer – te wachten met het installeren van een bi-jaarlijkse feature-update (ofwel upgrade). Dat geeft AV-fabrikanten de tijd om de nieuwe versie van Windows grondig uit te proberen en de software waar nodig aan te passen. Ook het uitstellen van de maandelijkse updates – al is het maar met een week – is geen overbodige luxe.

Er is hoop

Vanaf eind mei – het moment waarop ook de vertraagde voorjaarsupgrade 1903 – uit moet komen, kunnen niet alleen Windows 10 Pro-gebruikers, maar ook Home-gebruikers feature-updates tot maximaal anderhalf jaar uitstellen. Doe dat vooral, want het staat garant voor stabiliteit. Met name diep in het systeem ingrijpende tools als virusscanners hebben zonder meer baat bij een wat ‘oudere’ versie van Windows 10 die goed bekend is. Verder geldt dat de upgrades van Windows 10 allang niet echt de moeite van het direct installeren meer waard zijn. Het betreft veelal cosmetische opsmuk, wat gewijzigde apps en minimale aanpassingen op het gebied van functionaliteit. Ons advies: gooi het upgradetempo vanaf eind mei fors omlaag en neem geen risico’s meer. Waarom zou je?

Het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallenIn het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit) leer je hoe je gewapend met onder meer een beetje gezond verstand en de juiste software een hoop ellende op je computer kunt voorkomen.

Een gedachte over “Recentste Windows update introduceert problemen met virusscanners”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.