Klik eens met de rechter muisknop

De rechter muisknop, maak er gebruik van

We klikken heel wat af met z’n allen. Meestal links, maar de rechter muisknop kan ook verdraaid handig zijn!

De rechter muisknop opent in Windows meestal een contextmenu. Klik als voorbeeld maar eens op bijvoorbeeld een .jpg-bestand in de Verkenner of op het bureaublad. Het menu dat je dan te zien krijgt is dat contextmenu. Het biedt allerhande praktische mogelijkheden. Zo kan je het bestand direct aan een nieuw mailbericht hangen door onder Kopiëren naar voor E-mailgeadresseerde te kiezen. Ook vind je onder Kopiëren naar de mogelijkheid om razendsnel een snelkoppeling op het bureaublad te creëren naar een veelgebruikt bestand of zelfs een complete map. Die laatste mogelijkheid is bijvoorbeeld praktisch als je snel een map op bijvoorbeeld een NAS wilt openen vanaf je bureaublad. Door daar een snelkoppeling naar die map te maken, volstaat voortaan een dubbelklik op die snelkoppeling.

Scannen

Als je een virusscanner hebt geïnstalleerd (en wie heeft dat niet!) is het via een rechter muisklik op een bestand veelal ook mogelijk om dat bestand handmatig op virussen te scannen. Op zich onderschept een scanner ‘live’ stiekem meeliftende ongenode gasten, maar het kan nooit kwaad bijlagen van een e-mail of op de NAS gedownloade bestanden toch even extra te checken alvorens ze te openen. De optie Openen met is ook praktisch. Normaal gesproken is een bepaald bestandsformaat in Windows aan een programma gekoppeld. Wil je het bestand in een ánder programma openen, dan doe je dat via Openen met.

Programma’s

Verder geldt dat veel programma’s ook over rechter muisknop-functionaliteit beschikken. Als je een bepaalde optie even niet kunt vinden, klik dan vooral eens met die knop in een document of een foto in een fotobewerker. In Word krijg je zo een praktisch contextmenuutje met veelgebruikte opties te zien. Handig wanneer je een ánder tabblad op het lint hebt geopend en de standaard-opties als het instellen van een lettertype plus attributen net even niet zichtbaar is. Ook zoeken en vinden van synoniemen en zelfs vertalen is via diezelfde rechter klik te regelen.

Verplaatsen

Als je een of meer bestanden in de Verkenner selecteert, weet je ongetwijfeld dat je ze vervolgens naar een andere map kunt kopiëren door ze simpelweg te slepen. Als je in plaats van de linker de rechter muisknop gebruikt om te slepen, krijg je bij het loslaten boven de doelmap een contextmenu te zien. Hierin kan je op Verplaatsen klikken, waarmee alle bestanden in één klap verplaatst worden. Dat verplaatsen gaat meestal veel sneller dan eerst kopiëren en daarna de bestanden uit de bronmap verwijderen. Kortom: geen angst voor de rechter muisknop! Klik er eens wat vaker op, wie weet wat voor moois je allemaal nog ontdekt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.