Regenboogautomaat voor zwartwitfoto’s

Het inkleuren van zwartwitfoto’s was ooit – ondanks alle digitale hulpmiddelen – een tijdrovende ‘handenarbeid’. Nu kunnen we in een handomdraai het verleden een kleur geven met apps op smartphones en tablets. Het resultaat is niet altijd fraai, maar wel fascinerend.

‘Zorg ervoor dat Turner met zijn kleurenkrijtjes van mijn film blijft’, smeekte Orson Welles aan een vriend, twee weken voor zijn dood in 1985. Welk onheil voorzag de grote Amerikaanse regisseur? ‘Turner’ was Ted Turner, de oprichter van de Amerikaanse kabelnieuwszender CNN. Die had laten doorschemeren dat hij wel een kleurenversie wilde maken van de iconische klassieker Citizen Kane, die Welles in 1941 in zwartwit had opgenomen. Zwartwit inkleuren…

Afgrijselijke proef

Welles hoefde zich uiteindelijk niet in zijn graf om te draaien: zijn film bleef ongeschonden (op een afgrijselijke proef na). Turner vergreep zich eind jaren tachtig en begin jaren negentig wel aan tientallen andere zwartwitfilms uit de jaren dertig, veertig en vijftig, maar de belangstelling voor deze bewerkingen was matig. Begin deze eeuw kleurde Legend Films nog enkele oudjes uit het zwartwittijdperk, maar over het algemeen waagt Hollywood er zich er niet meer aan.

zwartwit inkleuren
Rechtenvrije zwartwitfoto’s uit de catalogus van het Amerikaanse Library of Congress die met Colorize volautomatisch zijn ingekleurd.

Peter Jackson

Alleen regisseur Peter Jackson (The Lord of the Rings) heeft zich recent geworpen op het inkleuren van oude beelden, in zijn geval archiefbeelden uit de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn te zien in in de documentaire They Shall Not Grow Old. NRC Handelsblad vond de bewerking adembenemend, maar ook discutabel.

Hoewel het proces digitaal verloopt is het inkleuren van oude beelden grotendeels handwerk geweest – op volwaardige desktopcomputers door mensen die er verstand van hebben.

Artificial intelligence

Maar niet langer. Want onlangs is er een trits van apps verschenen voor de smartphone die nog niet films als Citizen Kane alsnog vertedturneren, maar wel zwartwitfoto’s volautomatisch door de regenboog kunnen trekken. De apps maken daarvoor gebruik van artificial intelligence, computers die meestal aan de hand van miljoenen foto’s hebben geleerd wat in een opname gras is, mensenhuid en wolken, en welke kleuren die behoren te krijgen. Andere zaken, zoals de kleur van kleding, moeten ze gokken – op bijvoorbeeld uniformen na.

Colorize

Het is een knap staaltje dat apps als Colorize, Spectrum Photo Editor, Colorize by Photomyne en Colorize – Neural Networks uithalen. Het resultaat is acceptabel bij zwartwitbeelden uit het verleden: ze zien er ook in kleur nog steeds ‘oud’ uit. Sepiatoning werd vroeger gebruikt om foto’s langer houdbaar te maken. Het mengelmoesje van gele en bruine mengkleuren geeft foto’s uit vroegere tijden hun nostalgische uitstraling.

De kunstmatige intelligentie slaagt er nog niet in van een tafereel uit het verleden iets van de dag van vandaag te maken – om een beeld in een tijdmachine te laten stappen. Dat zou pas een vreemde ervaring opleveren. Kun je bijvoorbeeld kleding van honderd jaar terug de modekleuren en de textuur geven van vandaag de dag?

Sepiawaas

Met zwartwitopnamen die we zelf schoten in het hier en nu gaat het mis. Over de foto’s die we door de apps halen komt ook een sepiawaas te liggen, en dat ziet er kolderiek uit.

zwartwit inkleuren
Recente kleurenfoto’s omgezet naar zwartwit en daarna door Colorize gehaald. De groene polo van de auteur opeens paars en de hoofdredacteur van ComputerCreatief heeft een gelaatskleur van sepia gekregen, net als een hofje in Leuven.

Het lijkt erop alsof de apps alleen geoefend hebben op oude, historische beelden. De apps bieden nog geen gereedschap voor finetuning, zoals sommige programma’s die voor de pc en Mac zijn verschenen waarbij je zelf kunt bepalen welke kleur een object krijgt.

Inkleuren in Google Foto’s

De inkleuringsapps die de laatste tijd voor iOS en Android zijn verschenen krijgen mogelijk nog dit jaar concurrentie van Google. De internetreus liet vorig jaar een voorproefje zien van een nieuwe inkleuringsfunctie in Google Foto’s, maar zei er niet bij wanneer de consument de trouwfoto’s van zijn bet- en overgrootouders in gekleurd jasje kon gaan steken. Een beta-versie zou nu elk moment moeten verschijnen, meldde Android World twee maanden terug.

Nu kunnen we aan de slag met foto’s, maar In dit tempo kan het toch echt niet lang meer duren of ook gewone stervelingen krijgen het gereedschap in handen om films als Citizen Kane met digitaal kleurkrijt te lijf te gaan. Dan komt de nachtmerrie van Orson Welles en andere Hollywoodsterren alsnog uit. ‘Het is verschrikkelijk om jezelf terug te zien op televisie als een verjaarstaart,’ zei Ginger Rogers, de toen 75-jarige film- en musicalster, dertig jaar geleden in een parlementaire hoorzitting in de VS over het inkleuren van films. ‘Het doet pijn.’ En kennelijk niet alleen aan de ogen.

De mogelijkheid om zwartwit foto’s in te kleuren zit nog niet in Google Foto’s, maar voor de rest is deze applicatie zeer compleet: bewaren, bewerken en delen, het kan er allemaal mee. In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is net een 2de editie verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s.

2 gedachten over “Regenboogautomaat voor zwartwitfoto’s”

  1. Weer een artikel dat mij geen duidelijkheid geeft met welk programma ik aan de slag kan om video in te kleuren.
    Of is dat nog niet beschikbaar?

  2. Het stukje van 4 jaar geleden ging inderdaad alleen over het inkleuren van foto’s. Inmiddels zijn er tal van diensten (betaald) voor het inkleuren van zw-films: “colorize video” op Google levert tal van treffers op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.