rekenvolgorde in Excel

Rekenvolgorde in Excel

Sinds meer Van Dalen niet meer op antwoord wacht, heerst er nogal wat onduidelijkheid over wat voorrang heeft. Aandacht voor de rekenvolgorde in Excel dus! Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek.

De berekeningen in een Excel-formule worden uitgevoerd van links naar rechts in de volgorde waarin ze in de formule staan. Maar zet je bijvoorbeeld een vermenigvuldiging en een optelling in één formule achter elkaar, dan gelden er voorrangsregels. De volgorde is:

1 machtsverheffen en worteltrekken;

2 vermenigvuldigen en delen;

3 optellen en aftrekken.

Zo wordt =3*2+4 afgewerkt als: eerst 3 maal 2, dat is 6 en dan plus 4, is samen 10. Het vermenigvuldigen heeft voorrang op het optellen.


Het ezelsbruggetje ‘Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord’ wordt niet meer gebruikt; die was niet eenduidig, want vermenigvuldigen leek voor delen te komen, maar die worden berekend in de volgorde waarin ze staan, evenals optellen en aftrekken.


Haakjes plaatsen

Moeten echter in =3*2+4 eerst 2 en 4 worden opgeteld, dan zet je deze optelling tussen haakjes, als volgt:

=3*(2+4)

Dit wordt afgewerkt als 2 plus 4 is 6, en dat maal 3 is 18.

Als je eerst wilt vermenigvuldigen, is het niet nodig om de vermenigvuldiging tussen haakjes te plaatsen; je hoeft dus niet op te geven:

=(3*2)+4

Want vermenigvuldigen heeft standaard al voorrang op het optellen.

Als je =10-3*2+7 noteert, wordt eerst 3 maal 2 is 6 berekend. De formule is dan gelijk aan =10-6+7 en dat is 11.

Maar wil je eerst 10-3 en 2+7 berekenen en die uitkomsten vermenigvuldigen, dan noteer je dat als:

=(10-3)*(2+7)

Dat is gelijk aan =7*9, wat als uitkomst 63 geeft. Een wezenlijk verschil.

Gekoppelde haakjes terugvinden

De haakjes vormen altijd een paar: bij een haakje-openen hoort een haakjesluiten. In de vorige formule horen de haakjes om 10-3 bij elkaar en vormen die om 2+7 ook een paar. In een langere formule kan het lastig zijn om te zien welke haakjes bij elkaar horen. Klik dan op de cel waarin de formule staat, klik in de formulebalk (of druk op de functietoets F2) en beweeg met de pijltoetsen stap voor stap door de formule. Zodra de cursor op een van de haakjes staat, worden de twee bij elkaar horende haakjes vet weergegeven: die vormen samen een koppel. En staat een paar haakjes binnen een ander paar, dan heeft ieder paar een eigen kleur. Dit is vooral handig als je een formule met een functie opstelt.

rekenvolgorde in Excel
Haakjes vertonen zich altijd in paren.

rekenvolgorde in Excel

Haakjes gaan per twee

Mocht je na een haakje-openen vergeten een haakje-sluiten te typen en je drukt op de Enter-toets, dan laat Excel een waarschuwingsvenster zien met een voorstel om de fout te verbeteren. Ben je het met dat voorstel eens, dan klik je op Ja. Klik je op Nee, dan breng je zelf de correctie aan.


rekenvolgorde in Excel
Excel controleert je formule voordat deze wordt ingevoerd.

 

Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.

Wiskunde en statistiek in Excel

Wiskunde en statistiek in ExcelNog veel meer weten over het gemiddelde berekenen in Excel? Lees dan mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek. Daarin worden honderd rekenfuncties van Excel besproken op het gebied van wiskunde en statistiek. Die worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Je leert hoe je een functie gebruikt, zodat je die kunt toepassen in je eigen werk, studie of hobby.

Meer tips en trucs voor Excel:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.