Remix OS: Android voor op je oude PC of Mac

Houd je van Android? Vind je het ook zo lekker open systeem? Zou je willen dat het gewoon op je computer draaide, met een toetsenbord en muis? Met het gratis Remix OS for PC is dat nu mogelijk: Android met vensters, ondersteuning voor een toetsenbord en muis en het draait super op je oude PC of Mac. Als je het geïnstalleerd krijgt tenminste.

Het klinkt leuk, Android draaien op een oude PC of Mac, althans dat vind ik. Toen ik las over Remix OS voor PC wilde ik het meteen proberen. Over mijn poging verderop in deze blogpost. Eerst: wat doet Remix OS?

Android-x86-project

Remix OS is gebaseerd op het Android-x86-project. Dit open source-project wil het mogelijk maken om Android op een computer met een Intel-x86-processor te laten draaien. Jide Technology Co maakte al eerder een apparaatje, de Remix Mini, een Android-computer, met een speciale versie van Android, waardoor je er met muis en toetsenbord en groot beeldscherm mee aan het werk kon gaan. Nu is er dan Remix OS for PC waarmee je iets vergelijkbaars kunt doen, maar dan met een eigen, oude Intel-PC of -Mac. Op welke PC’s en Macs dit Android-OS kan draaien is onduidelijk. Qua PC’s kan ik me dat indenken: daar zijn zoveel verschillende merken en configuraties van, dat valt moeilijk te voorspellen. Wat betreft de Macs zijn ze bij Jide nog wat onduidelijker: het draait zelfs op een paar (some) Macs, schrijven ze op hun site. Hoeveel Macs zijn dat dan? En welke?

remix-free-download

Remix voor PC is – in ieder geval tot nu toe – gratis te downloaden vanaf de site van Jide. Remix OS draait vanaf een USB-stick, je hebt minimaal een 8 gig USB-stick nodig en die moet USB 3.0 zijn. De installatie-instructies zijn eenvoudig:

Pak de gedownloade zip uit. In het mapje zit een applicatie, de Remix OS for PC ROM & USB Tool. Start die applicatie. Zorg dat je USB-stick in je USB-poort zit en volg de instructies van de Remix OS for PC ROM & USB Tool. Als je klaar bent herstart je je PC, je houdt de F12-toets ingedrukt en je krijgt de mogelijkheid om vanaf de USB-stick te starten en aan het werk te gaan met het Remix OS.

Op de Mac

Het klinkt eenvoudig, maar ik heb het helaas nog niet werkend gekregen. Het was de bedoeling om het op mijn oude MacBook te gebruiken, maar de Remix OS for PC ROM & USB Tool waarmee je de USB-stick kunt voorbereiden is een .exe-bestand, een Windows-applicatie dus en die kun je nu eenmaal niet onder Mac OS X draaien. Ik vond een site waarop werd uitgelegd hoe je Remix OS op een Mac draaiend kon krijgen. Je moest wel wat opdrachten in de Terminal invoeren. Geen probleem, ik ben niet bang van de Terminal. De instructies op de site zijn duidelijk en YES, Gelukt! ik had een USB-stick met het het Remix OS erop. Bij het herstarten van de MacBook hield ik de Alt-toets ingedrukt, maar wat er ook zichtbaar werd, niet de opstart/installatieschijf Van Remix, alleen de opstartschijf van Mac OS X was zichtbaar.

Klooien in de Terminal...
Klooien in de Terminal…

Niet gelukt dus. Om een lange dag kort te maken, na heel veel gedoe in de Terminal, het zoeken op allerlei sites om een USB-stick bootable te maken op de Mac, ben ik nog even ver als toen ik de zip van de Jide-site downloadde. Dat alles niet van een leien dakje gaat, is niet vreemd: de software die je nu kunt downloaden is een alpha-versie van het OS, een heel vroege versie dus met ongetwijfeld nog veel bugs en rough edges. De versie die er nu is, is eigenlijk geschikt voor ontwikkelaars van Android-apps, die willen testen of hun apps onder Remix OS voor PC draaien.

Je kunt het natuurlijk zelf proberen als je nog een oude PC of Mac hebt staan. In de Google+-groep van Remix OS is de discussie volop gaande waar het wel en niet op draait en hoe je het op de Mac kunt laten draaien. Wie weet, krijg jij het zo maar wel aan de praat. Ik ben benieuwd…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.