Ruil jij je laptop in voor een iPad Pro?

De eerste besprekingen van de nieuwe iPad Pro 10.5 staan inmiddels online. De kop bij The Verge was: Overkill! Overkill? Omdat ie zo krachtig is, zoveel apps in de store heeft? Nee, overkill voor de meeste mensen die een filmpje willen kijken, het web willen browsen en willen facebooken. Die hebben genoeg aan de de iPad 2017. Apple positioneert de iPad Pro’s voor de professional, voor de creatief die met ontwerp, illustratie en fotografie aan de gang gaat. Vervangt die iPad voor die groep hun laptop of desktop computers?

Een van de conclusies bij The Verge was dat deze nieuwe iPad Pro pas echt interessant wordt als iOS 11 er is (waarschijnlijk ergens in september). De manier waarop je met iOS 11 kunt multitasken, met het nieuwe – meer traditionele- bestandssysteem, met echt drag-and-drop. Maar op iOS 11 moeten we nog even wachten en daarom vindt The Verge op dit moment de nieuwe iPad overkill…

De vervanger van de laptop

Wordt een iPad of een ander tablet werkelijk de vervanger van de een laptop? Wat wil ik van een computer? Ik wil er mijn foto’s op kunnen bewerken, panorama’s kunnen maken, mijn stukjes op kunnen schrijven, ze op WordPress kunnen zetten, mijn e-mail kunnen doen, facebooken, instagrammen, kunnen ftp-en… Eigenlijk kan dat allemaal al. De iPad Pro heeft een redelijk toetsenbord (extra aanschaffen), heeft een pen voor tekenen en retouche (ook extra aanschaffen). Er is Lightroom Mobile om op zo’n beetje dezelfde manier te kunnen werken als Lightroom Desktop (lidmaatschap Creative Cloud nodig). Er is sinds kort Affinity Photo voor de iPad, een soort Photoshop, waarin je naast uitgebreide bewerkingen ook panorama’s in elkaar kan steken (dat moet ik nog wel even checken). Voor schrijven zijn er de apps van Apple en Google Docs en Word. Dus wat houdt me tegen?

Opslagruimte

Een paar dingen. Voor het bewerken van een paar foto’s is de iPad prima. Heel mooi eigenlijk. Het scherm schijnt fantastisch te zijn. Maar al koop je de iPad met de meeste opslagruimte, met 24 megapixel RAW-bestanden loop je toch gauw tegen een volle iPad aan. Ik heb daarnaast ook nog eens 230.000 foto’s in mijn Lightroom-bibliotheek zitten. Daarvan staan er 10.000 in de Lightroom-cloud. Om de beschikking over alle foto’s te hebben moet ik makkelijk bij die foto’s kunnen komen. Dat is op dit moment – volgens mij – onmogelijk.

Affinity Photo

En dan is er Affinity Photo voor de iPad. Die app ziet er heel veelbelovend uit. De vraag is echter: werkt deze app soepel samen met Lightroom Mobile? John Nack – voormalig product manager van Photoshop en nu werkzaam bij Google – schreef op zijn blog dat hij zich afvroeg of Affinity Photo wel een succes ging worden op de iPad. Will anyone care, schrijft hij. Zal het iemand wat uitmaken, dat die app er is, neem ik aan dat hij bedoelt. Hij is benieuwd of er wel een publiek voor die app zal zijn, of mensen wel geïnteresseerd zijn in krachtige, complexe apps op een mobiel apparaat. Hij denkt dat apps als Snapseed of VSCO krachtig genoeg zijn voor een mobiel apparaat. Apple denkt daar waarschijnlijk anders over. Die maakt de iPad Pro voor pro’s, voor professionele gebruikers. En die moeten aan het werk met professionele apps.

We gaan eerst maar eens aan het werk met Affinity Photo op een iPad om te kijken hoe het werkt. We wachten verder geduldig op iOS 11 en kijken of Adobe met een nog betere versie van Lightroom Mobile komt. Misschien staan tegen die tijd al mijn foto’s wel in de cloud en kan ik er op een iPad zo bij.

Wat denk jij? Ruil jij straks je laptop, je MacBook in voor een volledig uitgeruste iPad Pro? Laat het weten in de reacties.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

4 gedachten over “Ruil jij je laptop in voor een iPad Pro?”

  1. Voorlopig ruil ik mijn Macbook Pro (met mat scherm!) niet in voor een iPad Pro.
    Al je foto’s als professioneel fotograaf in de cloud opslaan? Dat zullen dan in- en weer uitgepakte jpg’s worden om het transport behapbaar te houden. Ik prefereer nog steeds opslag van het beeld in de maximale kwaliteit en sla het liever op meerdere externe hd’s op waarvan er één i.i.g. buitenshuis wordt geplaatst.

    1. @André: Ik ga uit van RAW, ook in de cloud, niet van JPEG. Dat is echter nog best ingewikkeld op dit moment. Bij Lightroom Mobile staan er RAW-versies van je foto’s in de cloud, zodat je ze ‘als RAW’ kunt bewerken. Voor een back-up ben je wel afhankelijk van harde schijven aan een desktop computer. Maar dat is misschien iets voor een volgende blogpost.

  2. Nee hoor zeker niet voor een iPad met zijn beperkingen, onder meer en in het bijzonder opslag flexibiliteit, uitleesproblemen naar pc etc… Voor de rest is de iPad natuurlijk handig voor iemand die op apple werkt, wat ik niet doe. Ook zeer stabiel. Maar mijn raws of jpgs zend ik niet naar een of andere cloud.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.