Samsung gaat het weer proberen met z’n eerder gefaalde Samsung Galaxy Fold. De problemen met het vouwscherm moeten opgelost zijn.
Het avontuur van Samsung met de eerste vouwfoon van het bedrijf kende pieken en vooral diepe dalen. Toen journalisten de eerste review-exemplaren in handen kregen bleek het toestel flink wat tekortkomingen te hebben. Zo dacht een deel van de reviewers dat je de beschermlaag – zoals gebruikelijk – moest verwijderen, of dat deze lag vanzelf losliet op een hoek. Gevolg: een niet meer werkend OLED-scherm, een toch essentieel onderdeel voor de gebruikerservaring. Nog ernstiger was de schermuitval door op de vouwlijn binnendringend vuil. Kleine stofdeeltjes oefenden dusdanig veel druk uit dat het scherm geheel of gedeeltelijk uitviel. Een blamage dus voor Samsung, vooral ook omdat deze ook nog eens heel dure Galaxy Fold als vlaggenschip moest gaan fungeren. Na maanden stilte lijken de problemen eindelijk opgelost, zo meldt Bloomberg op deze pagina. Maar om nu meteen dan maar naar de winkel te rennen…?
Proefkonijnen
Nieuwe technologie is altijd een kwestie van risico’s nemen, daar is niets mis mee. De eerste groep gebruikers van een ‘versie1.0’-apparaat – de ‘early adopters’ – fungeren daarbij als een soort van proefkonijnen. Zij brengen de tekortkomingen in beeld die in volgende versies opgelost zijn. Vaak zie je dan ook dat de prijs daalt en meer mensen zo’n apparaat gaan kopen, met een nog sterkere prijsdaling tot gevolg. Of je zelf mee wilt doen aan zo’n ‘experiment’ is uiteraard geheel je eigen keuze. En afhankelijk van hoeveel geld je over en óver hebt voor een dergelijk avontuur. Klanten van Samsung werd in ieder geval veel frustraties bespaard door de vroege ontdekking van reviewers betreffende de tekortomingen van de Galaxy Fold vouwfoon.
Doorgevoerde verbeteringen
Wat Samsung in ieder geval gedaan heeft is het scharnier iets hoger maken. Daardoor drukt dit in uitgevouwen toestand meer tegen de beschermlaag waardoor die strakker tegen het scherm komt te liggen. En daarmee binnendringen van stofdeeltjes voorkomt. De vraag die zich dan vanzelfsprekend gelijk aandient is, hoe dat gaat in dichtgeklapte toestand. Juist dan zit het apparaat vaak in een stoffige broekzak of rommelige tas. En rekt die laag na verloop van tijd door het strak spannen niet te veel uit? Enfin, de tijd zal het weer leren. Verder loopt de beschermfolie nu over de randen door zodat het niet opvalt en gebruikers niet de blijkbaar onvermijdelijke drang krijgen deze eraf te pulken.
Duur
Wanneer de aangepaste Galagxy Fold in de schappen ligt is nog niet duidelijk. Juli gaat het in ieder geval niet meer worden, zoals al voorspeld. Hoogstwaarschijnlijk ergens in het najaar. Wel is Samsung begonnen met het verzenden van de benodigde onderdelen naar de assemblagefabriek in Vietnam, dus er zit in ieder geval wat beweging in de zaak. Maar moet je meteen naar de winkel rennen om het maar liefst €1999 kostende kleinood te bestellen? Lijkt ons onverstandig, zelfs als het bijna astronomische bedrag (voor een telefoon) geen belemmering voor je is. Laat eerst die anderen maar eens uitvinden wat er nog mis is met het toestel. Hollandse nuchterheid misschien, maar wel praktisch. En ben je op zoek naar een groter scherm? Ach, die goeie ouwe tablet voldoet dan ook prima natuurlijk. Zelfs een indrukwekkende iPad Pro met groot scherm is dan nog altijd goedkoper.

De Fold draait – net als veel andere Samsung smartphones – op Android. En ook beschikt het toestel over een prima camera. Wil je wat fotografie betreft het onderste uit de kan halen wat je smartphone betreft, lees dan het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s (auteur: Hans Frederiks) eens. En maak mooiere foto’s dan ooit met ‘slechts’ je telefoon.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.