Soms wil je iets dat in beeld zichtbaar is bewaren of zelfs afdrukken. Dat kan in Windows makkelijk, op verschillende manieren zelfs. Schermafdrukken in Windows.
Soms wil je een venster of zelfs het hele beeldscherm liefst bewaren als afbeelding. Bijvoorbeeld om achteraf een plaatje met de oorspronkelijke instellingen van het een of andere programma achter de hand te hebben. Of je drukt de plaatjes op papier af, desnoods nadat je ze eerst in een tekstverwerker hebt geplakt en van bijschriften hebt voorzien. Dat is dan weer praktisch als je een bepaalde werkwijze die je maar heel weinig uitvoert wilt bewaren voor die enkele volgende keer die er wellicht aan zit te komen. Het maken van schermafdrukken (hoewel die naam niet helemaal correct is) kan makkelijk onder Windows. Ten eerste is er de aloude, vertrouwde toets PrintScreen. Vroeger, in het pre-Windows tijdperk, leidde een druk daarop daadwerkelijk tot een uit de printer rollende schermweergave. De knop werkte van huis uit alleen met tekstschermen. Tegenwoordig lijkt de knop een zinloos bestaan te leiden.
Naar het Windows Klembord
Toch gebeurt er wel degelijk wat als je op PrintScreen drukt. Er wordt een schermfoto gemaakt en op het Klembord geplaatst. Hetgeen betekent dat je deze afbeelding in ieder programma dat afbeeldingen ondersteunt kan plakken, bewerken en bewaren. Wil je in plaats van een compleet scherm alleen het actieve venster vastleggen zonder afleidende ‘rommel’ eromheen, dan druk je op de toetscombinatie Alt-Printscreen. Als je nu een plakopdracht uitvoert in je doelprogramma (dat mag ook iets als Word zijn!) zie je alleen dit venster geplakt worden.
Knipprogramma
Wil je net dat bekende beetje meer, dan vind je in Windows 10 in het menu Start onder Accessoires het Knipprogramma. In het venstertje van deze tool vind je onder Modus de vastlegopties. Je kunt cirkel- of rechthoekige selecties van het scherm vastleggen of een selectie uit de vrije hand. Of kies voor een venster of het volledig scherm. Het is handig om onder Uitstellen een timer te activeren, vijf seconden werkt prima. Je hebt dan even de tijd om dingen klaar te zetten. Handig voor als je bijvoorbeeld een opname van het startmenu wilt maken. Als de schermopname eenmaal gemaakt is, opent deze in het bewerkingsvenster. Hiermee zijn onder meer annotaties toe te voegen. Via een klik op de disketteknop bewaar je de afbeelding. Of maak een echte schermafdruk op papier via het menu Bestand en dan Afdrukken.

Wil je nog véél meer handige wetenswaardigheden lezen over Windows 10? Check dan het boek Windows 10 voor Senioren, 4de editie van Victor Peters eens. Ook leuk voor niet-senioren trouwens!
Meer tips voor Windows 10 lezen? Die vind je HIER op dit blog.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.