Tot welke tijd moet je de sluitertijd verkorten om uit de hand te kunnen fotograferen en onscherpe foto’s te voorkomen? Voor de meeste mensen is dat 1/125 seconde. Er zijn vast mensen die met 1/60 en zelfs met 1/30 uit de hand kunnen fotograferen en toch haarscherpe foto’s maken, omdat ze hun camera ongelooflijk stil kunnen houden. Maar voor de meesten onder ons is het magische getal: 1/125 seconde. Begin daarvoor met het verhogen van je ISO-waarde naar 200, richt vervolgens je camera op een onderwerp en kijk in de zoeker naar de sluitertijd. Als die nog geen 1/125 is, verhoog dan de ISO-waarde naar 400, vervolgens naar 800, net zolang tot die magische sluitertijd in je zoeker verschijnt. Zelfs dan moet je je camera nog steeds behoorlijk stabiel houden, maar je sluitertijd is kort genoeg om het beeld te bevriezen, zelfs als je niet superstabiel bent. Er is nog een betere oplossing: Auto ISO! (Deze tip is afkomstig uit mijn Grote Reisfotografieboek.)
Altijd minimaal 1/125
Ik heb je net verteld dat je voor 1/125 seconde of korter moet kiezen om scherpe foto’s uit de hand te maken (nou ja, de meesten van ons toch, toch?). Dit is echter wat er waarschijnlijk zal gebeuren: je ziet iets heel interessants of ongewoons terwijl je door de stad loopt en je draait je snel om om de foto te maken zonder echt te kijken of je sluitertijd kort genoeg is en… Je ervaart een totale teleurstelling wanneer je die foto later op je computer bekijkt en ziet dat die onscherp is. Ik heb het te vaak meegemaakt. Totdat ik een functie inschakelde die ervoor zorgt dat ik, wat er ook gebeurt, nooit een foto maak met een sluitertijd langer dan 1/125 seconde. Deze functie heet ‘Auto ISO’ en als je deze aanzet en je een foto maakt waarbij de sluitertijd langer dan 1/125 seconde zou worden, verhoogt je camera direct je ISO-waarde om de sluitertijd terug te krijgen op 1/125. Dat is briljant en het heeft me vaker gered dan ik me kan herinneren, omdat ik geen goede reisfoto’s uit de hand kan maken met sluitertijden van 1/30 of 1/15 of langer. Ze zijn allemaal hoogstens 1/125.
Auto ISO instellen
Deze functie inschakelen gaat eenvoudig in twee stappen: (1) ga naar het ISO-menu en kies Auto, dan (2) ga naar je menu Minimum Sluitertijd (Min. shutter spd.) en kies 1/125 seconde. Vanaf nu maakt je camera geen foto’s meer met een langere sluitertijd. Dat de ISO-waarde wordt verhoogd betekent dat je misschien meer ruis in je foto ziet dan normaal. Maar als je de keuze hebt tussen (a) een scherpe foto met een beetje ruis, of (b) een onscherpe foto zonder ruis, denk ik toch dat je elke keer liever de scherpe foto maakt. Ook nog een beetje goed nieuws: in tegenstelling tot je ISO-menu, waar je alleen 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 enzovoort kunt kiezen, gebruikt Auto ISO alleen de exacte ISO-waarde die nodig is om een sluitertijd van 1/125 seconde mogelijk te maken. Dus als je naar de cameragegevens kijkt, nadat je de foto hebt gemaakt, zie je mogelijk rare ISO-waarden, zoals 140 of 365; deze keuzes verschijnen niet in het menu, maar de camera kan precies kiezen wat hij nodig heeft om op 1/125 seconde uit te komen. Hoe cool is dat? Altijd verzekerd van scherpe foto’s met Auto ISO!
Deze tip komt uit mijn boek Het grote reisfotografieboek. Op dit blog vind je hier andere voorproefjes: Foto’s zonder toeristen erop is er eentje van. Daarnaast vind je HIER een tip over maken van een dramatische interieurfoto en HIER tips over onderwerpen die je beter niet kunt fotograferen. Natuurlijk heb ik ook tips voor onderwerpen die je beter wél kunt vastleggen.
Al mijn tips op dit blog – en het zijn er nogal wat – kun je HIER vinden.

Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.