Schieten in Raw met de iPhone 7 Plus

De software van de camera-app op de iPhone speelt een belangrijke rol voor en na het nemen van de foto. Vooraf wordt zo goed mogelijk de witbalans bepaald, de belichting, dat soort dingen. Als de foto genomen is gaat de software verder aan het werk: lenscorrecties, helderheid contrast, verzadiging en ruisonderdrukking worden toegepast, met als resultaat een al dan niet fraaie jpeg. Met een iPhone kun je ook in Raw fotograferen en – zoals je weet – kun je met een Raw-bestand nog alle kanten op. In deze blogpost een voorbeeld van twee foto’s in Raw: de een met de groothoek, de ander met de telelens van de iPhone 7 Plus.

De iPhone 7 Plus heeft twee camera’s: een groothoek van (omgerekend naar full frame) 28 mm en een ‘telelens’ van 57 mm. Apple noemt het een telelens, maar het is een iets langere lens dan een standaardlens, die 50mm is. Anyway, het mooie van die twee lenzen is dat je met die telelens kunt inzoomen, echt optisch inzoomen en niet digitaal inzoomen wat altijd ten koste gaat van de kwaliteit. In dit voorbeeld twee foto’s genomen vanaf dezelfde plek, de een met de groothoek, de ander met de telelens van de iPhone 7 Plus. Ik schoot de foto’s in Raw, wat op de iPhone een DNG-bestand oplevert. Vervolgens bewerkte ik beide foto’s in Lightroom Desktop.

De interface van de ProCam-app, waarmee je alles kunt instellen wat je maar wilt.

In Raw schieten op de iPhone 7 Plus

De camera-app van Apple kan heel veel, maar niet in Raw schieten. Als je dat wilt zul je een andere app uit de Apple Store moeten halen. Ik koos voor ProCam. Met deze app kun je – als je dat wilt – zelf alles handmatig instellen: belichting, witbalans, belichtingscompensatie, enzovoort. En je kunt er dus DNG-bestanden mee vastleggen. Onderstaande foto’s werden met deze app geschoten, in DNG.

De groothoekfoto

Het aardige van Lightroom/Adobe is dat ze cameraprofielen voor de lensjes van de iPhones hebben gemaakt, zodat je in één keer lenscorrecties kunt toepassen, zonder dat je achteraf handmatig nog veel hoeft in te grijpen. Deze foto had die lenscorrecties en ‘Upright’ echt nodig voor het gebouw aan de linkerkant. Upright werkt ook het beste in Lightroom als er een lensprofiel aanwezig is. Voor de rest had ik de foto bij het schieten iets onderbelicht, om overbelichting te voorkomen. Dus moest er wel aan de belichting gesleuteld worden. En natuurlijk helderheid, verzadiging, eigenlijk alles wat je in Lightroom bij een foto doet.

De telefoto

Ook bij deze foto zette ik het lensprofiel aan en kon ik verder bijna dezelfde belichtingscorrecties als bij de groothoek toepassen. De lenscorrecties samen met ‘Upright’ hebben hier veel minder invloed dan bij de groothoeklens.

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Schieten in Raw met de iPhone 7 Plus”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.