Scott Kelby: Filterachtige ‘looks’ toepassen met behulp van creatieve profielen

Eind vorige maand verscheen de herziene editie van Het Adobe Photoshop Lightroom Classic CC-boek voor digitale fotografen van Scott Kelby. We geven  op ComputerCreatief wat voorproefjes uit het boek. Hieronder vind je het 2de voorproefje. Het is afkomstig uit het hoofdstuk ‘Ontwikkelen’ en behandelt het werken met creatieve profielen. Het 1ste voorproefje over de eerste stappen bij het importeren van je foto’s in Lightroom vind je HIER. (H.F.)

Filterachtige ‘looks’ toepassen met behulp van creatieve profielen

We hebben in  dit boek al eerder het toepassen van cameraprofielen op je Raw-foto’s bekeken. In de vervolgkeuzelijst waarin Adobe die profielen heeft weggestopt, vind je ook een heleboel creatieve profielen om special-effectachtige uitstralingen te creëren. Je kunt deze niet alleen voor Raw-foto’s gebruiken, maar ook op JPEG’s, TIFF’s en dergelijke toepassen. Deze creatieve profielen hebben een enorm voordeel ten opzichte van voorinstellingen, omdat voorinstellingen de schuifregelaars van de module Ontwikkelen slechts naar een ‘vooraf ingestelde’ positie verplaatsen. De profielen staan echter op zichzelf. Ze lijken meer op special-effectfilters. Je kunt je foto dus nog steeds naar wens bewerken nadat je een profiel hebt toegepast.
Stap een:

Dit is onze originele foto (je hebt voor de creatieve profielen geen Raw-foto nodig, je kunt ze ook op JPEG’s, TIFF’s en PSD’s toepassen). Kies in de module Ontwikkelen boven in het deelvenster Standaard in de vervolgkeuzelijst Profiel de optie Bladeren (zie afbeelding) of klik rechts ervan op het pictogram met de vier vakjes. Hiermee open je het deelvenster Door profielen bladeren met daarin rijen miniaturen (te zien in stap twee). Er zijn vier reeksen creatieve profielen (voor de techneuten: deze uitstralingen zijn gebaseerd op kleurtabellen). Het zijn: (1) Artistiek, (2) Zwart-wit, (3) Modern en (4) Vintage.

Stap twee:

Twee belangrijke dingen die je moet weten over het deelvenster Door profielen bladeren: (1) elke miniatuur geeft je foto in de betreffende uitstraling weer, zodat je een minivoorbeeld krijgt door naar de miniaturen te kijken. Maar wat nog beter is: (2) je kunt deze uitstralingen rechtstreeks op je foto op ware grootte projecteren door je muisaanwijzer boven een miniatuur te plaatsen. Je kunt dus echt zien of dit een uitstraling is die je leuk vindt voordat je de keuze maakt (natuurlijk is niets in Lightroom definitief, want als je op een bepaald profiel hebt geklikt en besluit dat je dit toch niet leuk vindt, druk je op Command-Z [Ctrl-Z] om het ongedaan te maken). Hier heb ik het creatieve profiel Artistiek 08 toegepast.

Stap drie:

Laten we een stap verder gaan. Blader naar de profielen Modern en klik op een profiel dat je leuk vindt (hier heb ik Modern 05 gekozen, dat voor een leuke onverzadigde uitstraling zorgt). Ik vind dit profiel eigenlijk heel leuk (het is een van mijn persoonlijke favorieten uit de hele lijst). Je kunt bovenaan in het deelvenster ook een van de zwart-witminiaturen zien (de lijst met miniaturen bladert omhoog/omlaag, maar de knoppen bovenaan, inclusief de allerbelangrijkste knop Sluiten, waarop je klikt nadat je klaar bent het toepassen van je profiel, blijven staan). Overigens kun je een of meer van deze creatieve profi elen bovenaan toevoegen aan het gedeelte Favorieten door je muisaanwijzer over een miniatuur te bewegen en vervolgens op het sterpictogram in de rechterbovenhoek te klikken.

Stap vier:

Ik vind het profiel dat ik in stap drie heb toegepast leuk, maar ik zou willen dat het iets minder onverzadigd zou zijn. Gelukkig is er de schuifregelaar Hoeveelheid voor deze creatieve profielen (in tegenstelling tot voorinstellingen) bovenaan in het deelvenster Door profielen bladeren. Ik kan deze schuifregelaar naar links slepen, waardoor de intensiteit afneemt en ik precies de juiste hoeveelheid kan bepalen (in dit geval heb ik hem naar 59 gesleept. Vergelijk dit eens met de volledige hoeveelheid in stap drie). Dit kan met elk creatief profiel (voor Raw-profielen is er geen schuifregelaar Hoeveelheid) en je kunt niet alleen de waarde terugdraaien, maar als je een intenser effect wilt, kun je de schuifregelaar ook naar rechts slepen.

Wil je meer voorproefjes uit de boeken van Kelby lezen? Die vind je HIER allemaal bij elkaar verzameld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.