Eind vorige maand verscheen de herziene editie van Het Adobe Photoshop Lightroom Classic CC-boek voor digitale fotografen van Scott Kelby. We geven wat voorproefjes uit het boek. Hieronder vind je het 1ste voorproefje uit het hoofdstuk over het importeren van je foto’s in Lightroom. Wat moet je doen voordat je begint met Lightroom Classic? Het 2de voorproefje over het gebruik van creatieve profielen vind je HIER. (H.F.)
Verplaats al je foto’s eerst naar één externe harde schijf
Om een gelukkig Lightroom-leven te kunnen leiden, begin je voordat je in Lightroom duikt en zelfs voordat je het programma opstart, met het aanschaffen van een externe harde schijf waarop je al je foto’s gaat bewaren (gebruik niet die in je computer, hij is vol voor je het weet). Deze stap is belangrijker dan je denkt en het zal je uiteindelijk heel wat frustratie besparen. Het goede nieuws is dat externe harde schijven nog nooit zo goedkoop zijn geweest als tegenwoordig (ik zag onlangs een externe harde schijf van 4 terabyte voor slechts €75,-, wat ongelooflijk is voor zoveel opslag).
Neem die stap:
Oké, als je de externe harde schijf op je computer hebt aangesloten, ga je alle foto’s naar die ene, externe harde schijf verplaatsen. Allemaal. Verzamel al je foto’s, van oude cd’s en dvd’s en andere oudere draagbare schijven en plaats ze allemaal op deze externe harde schijf. Zorg er ook voor dat je ze van je computer naar je externe harde schijf
verplaatst (dus niet kopi.ren maar verplaatsen). Zodra je hebt vastgesteld dat de foto’s zich op je externe harde schijf bevinden, kun je de kopie.n op je computer verwijderen. Je gaat alleen werken met de afbeeldingen op die externe harde schijf. Het kost wat tijd en moeite om alles bij elkaar te krijgen (ik heb een korte video gemaakt die je kan helpen als je niet weet hoe je dit moet doen, deze staat op de webpagina die bij het boek hoort, zie bladzijde xvii voor de link). Naast de gemoedsrust die het geeft om eindelijk al je foto’s op ..n enkele, gemakkelijk te back-uppen plek te hebben staan, is het goede nieuws dat mensen me keer op keer hebben verteld dat dit veel gemakkelijker en sneller is dan ze dachten dat het zou zijn.
TIP: Wanneer je een externe harde schijf koopt, koop er dan een die veel groter is dan je denkt nodig te hebben (minimaal 4 terabyte). Maar welke externe opslageenheid je ook kiest, hij zal hoe dan ook sneller vol raken dan je ooit had verwacht, dankzij de huidige standaard heelveelmegapixelcamera’s (en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden). Maar voorlopig verzamel je al je draagbare harde schijven, cd’s en dvd’s en breng je al je foto’s samen op deze externe harde schijf.
Wil je meer voorproefjes uit de boeken van Kelby lezen? Die vind je HIER allemaal bij elkaar verzameld.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.