Scott Kelby: Het grote flitserboek

Deze maand geen boek van de maand maar een auteur van de maand: Scott Kelby. November 2017 is bij Computer Creatief Scott Kelby-maand. Hij schreef meer dan vijftig boeken, waarvan er bij Van Duuren Media inmiddels 5 verschenen zijn. Zijn nieuwste boek – Het grote flitserboek – is 20 december verschenen. In deze blogpost vind je een voorproefje uit Het grote flitserboek over de losse lichtmeter.  Een bespreking van dit boek vind je HIER. Meer over Kelby en voorproefjes uit zijn Nederlandse boeken vind je op www.scottkelby.nl. (H.F.)

Heb je een lichtmeter nodig?

Een lichtmeter meet gewoon het licht dat van je flitser afkomt en vertelt jou op welk diafragma jij voor een juiste belichting je camera moet instellen. Laten we een snel vraag-en-antwoordrondje doen: V. Scott, heb jij een lichtmeter? A. Ja. Ik heb er zelfs twee. V. Gebruik je ze? A. Nee, nooit. V. Waarom niet? A. Twee redenen: (1) ik heb een beeldschermpje achterop mijn camera dat me laat zien hoe de belichting eruit ziet. Ik maak een testopname. Als het licht te fel is, draai ik het een beetje terug. Als ik het te donker vindt, schroef ik het een beetje op. Meestal heb ik aan twee of drie testopnamen genoeg om de gewenste instelling te krijgen. (2) Over het algemeen houd ik niet zo van een perfecte belichting. Ik houd ervan om óf ongeveer een stop onder óf zeg maar twee stops over te belichten. Ik vind een perfecte belichting dus ultiem saai. Daarnaast weet ik nooit waar ik de witte bol op moet richten. V. Is het niet de bedoeling om die op de flitser te richten? A. O ja, dat is waar. Je richt ’m op de lichtbron. Het is zo lang geleden dat ik mijn lichtmeter heb gebruikt dat ik dat ben vergeten. Bedankt. V. Geen probleem. A. Dat is geen vraag. V. Weet ik.

Hoe meet je?

Voor het geval je het je afvraagt, een lichtmeter werkt als volgt: wanneer je een portret maakt, plaats je de lichtmeter net onder de kin van het onderwerp en richt je de kleine witte bol (dome) op de lichtmeter in de richting van de flitser (sommige mensen beweren dat je deze juist op de camera moet richten, maar het is gemakkelijker om twee mensen te vinden die het eens zijn over de Amerikaanse wapenwet dan twee fotografen die het eens zijn over waarop je de dome moet richten). Maar goed, richt die stomme dome ergens op, laat een vriend (of assistent) een testflits maken en dan zie je op het scherm een waarde verschijnen: f/8 of f/11 enzovoort. Loop vervolgens rustig naar je camera, stel je diafragma in op de waarde die de lichtmeter aangeeft en daar heb je je saaie, maar juist belichte flitsbelichting.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.