Scott Kelby: Het Lightroom Mobile-boek

lr-mobile-omslag-kelbyVan Scott Kelby is Het Lightroom Mobile-boek verschenen. Op je iOS- of Android-apparaat kun je met Lightroom Mobile je foto’s op dezelfde manier bewerken als met Lightroom Desktop en – nu je met je Android-mobieltje of je nieuwe iPhone ook in Raw kunt schieten – wordt dat bewerken op je telefoon of tablet steeds interessanter. In het boek legt Scott Kelby je haarfijn uit wat je precies met Lightroom Mobile kunt doen en hoe je met Lightroom op de desktop kunt samenwerken. We geven op het blog een paar voorproefjes uit het boek. Deze keer Offline werken met Lightroom Mobile. (H.F.)

De voordelen van offline werken

lr-mobile-offline-editing

Stel dat je een aantal verzamelingen met Lightroom Mobile hebt gesynchroniseerd (zoals je portfolio of foto’s die je nog aan het bewerken bent) en je gaat ergens heen waar je geen internetverbinding hebt (misschien in een vliegtuig of trein, op zee, op het platteland enzovoort). Als je iemand je portfolio wilt laten zien of verder wilt gaan met bewerken, dan kun je overwegen om een aantal verzamelingen ‘offline’ te plaatsen, waardoor grote voorvertoningen naar je mobiele apparaat worden gedownload (in plaats van dat Lightroom Mobile de voorvertoningen uit de cloud downloadt. Op je mobiele apparaat zijn miniaturen in een lage resolutie opgeslagen. Wanneer je een foto gaat bewerken, wordt via je internetverbinding een slimme voorvertoning in een hogere resolutie uit de cloud gedownload, die je kunt bewerken). Als je offline gaat, heb je geen internetverbinding nodig om ze op volledige grootte te kunnen zien of bewerken. Tik hiervoor in de weergave Collections op de drie puntjes aan de rechterkant van de naam van een verzameling. Tik, terwijl je nog een internetverbinding hebt, in het pop-upmenu dat verschijnt op Enable Offline Editing, waarna de hogeresolutievoorvertoningen voor deze verzameling worden gedownload (je kunt nu ook zien hoeveel ruimte je nog op je mobiele apparaat vrij hebt [te zien in de inzet hierboven], zodat je opslagruimte niet vol raakt. Gelukkig zijn deze slimme voorvertoningen vrij klein in omvang). Nu kun je zelfs diep in het bos je portfolio laten zien of foto’s bewerken. Opmerking: Dit hele offline-gebeuren geldt alleen voor foto’s die zijn gesynchroniseerd met Lightroom op je computer. Als je de foto’s hebt gemaakt met je mobiele apparaat of rechtstreeks uit je camera hebt geïmporteerd in Lightroom Mobile, staan deze bestanden al in volledige grootte op je mobiele apparaat en zijn dus altijd beschikbaar, online of offline.

Andere tips uit het Lightroom Mobile-boek van Scott Kelby kun je HIER, HIER en HIER vinden. Een bespreking van het boek lees je HIER. (H.F.)


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.