Scott Kelby: recept voor een landschapsfoto

kelby-digitale-fotografieAan het einde van het boek Het beste van Scott Kelby Digitale fotografie, de geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld geeft Scott Kelby een aantal ‘recepten’ voor het maken van een specifiek soort foto’s. Bijvoorbeeld een recept voor een glamouropname, een sportfoto of een foto van voedsel. Hij beschrijft de stappen die je moet doen om een bepaald, professioneel resultaat te krijgen. Hierbij een recept uit het boek voor een het maken van een landschapsfoto. (H.F.)

scott-kelby-landschap

Kenmerken van deze foto: een weids landschap met prachtig licht, waarbij sommige delen lichter zijn dan andere.

(1) Dit soort prachtlicht krijg je niet om twee uur ‘s middags. Je moet er vroeg voor opstaan, zodat je een half uur voor zonsopkomst aanwezig bent, klaar om te fotograferen.

(2) Voor een monumentaal, weids uiterlijk heb je een ‘monumentaal, weids uiterlijk’-soort diafragma nodig, iets als f/22, dat perfect is voor dit soort landschapsfoto’s.

(3) Bij zonsopkomst is er erg weinig licht en aangezien je met een klein diafragma fotografeert, zoals f/22, heb je een statief nodig en een draadontspanner (of afstandsbediening) om de kans op trillingen van de camera te verkleinen.

(4) Aangezien je een statief gebruikt, kun je de laagste ISO-waarde van je camera gebruiken. Meestal is dit 100 bij Canon en Sony en 200 bij de meeste Nikons, al hebben nieuwe modellen ook ISO 100. Controleer dit in de handleiding van je camera.

(5) Bij dit type landschapsfoto gebruik je de grootste groothoeklens die je hebt. Bij een fullframecamera is 14 mm of 16 mm ideaal. Heb je een camera met cropfactor, dan is 12 mm perfect.

(6) Je krijgt een warmere opname als je de witbalans instelt op Bewolkt (Cloudy).

(7) Deze foto is bij zonsopkomst gemaakt, waardoor sommige rotsen in de schaduw liggen, terwijl andere al verlicht worden. De rode gloed op de boog (Mesa Arch in Moab, Utah) verschijnt vlak voor en tijdens zonsopkomst.

Lijkt Het beste van Scott Kelby Digitale fotografie, de geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld je wat? Bestel het bij de uitgever of bij je favoriete boekhandel on- of offline.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.