screenshots maken in iOS

Screenshots maken in iOS en iPadOS

Screenshots maken in iOS en iPadOS is erg makkelijk. En tegenwoordig kun je niet alleen screenshots máken, maar ze ook bewerken.

Met regelmaat komt een screenshot best van pas. Bijvoorbeeld om snel even een of ander Facebook-event vast te leggen. Of om een bepaalde handeling of setting te bewaren. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor iOS, maar voor elk besturingssysteem. Hoe dan ook, screenshots maken in iOS en iPadOS is eenvoudig. In het geval van een iPad druk je om een screenshot te maken tegelijkertijd op de home-knop en de aan/uit-knop. Je hoort dan een ‘sluitergeluid’ waarna de gemaakte screenshot als miniatuur rechtsonder in beeld verschijnt. Je kunt nu wachten tot die miniatuur na een paar seconden verdwijnt, of je tikt erop. In het eerste geval wordt het plaatje bewaard op de filmrol, in het laatste geval opent een editor. Op de iPhone verloopt het maken van een screenshot vrijwel hetzelfde. De oudere exemplaren maken wederom gebruik van de home-knop en de aan/uit-knop. Bij nieuwere toestellen zonder Home-knop druk je op de aan/uit-knop en Volume omhoog.

Bewerkingsmodus

Heb je op het voorbeeldje rechtsonder getikt, dan beland je zoals beloofd in de bewerkingsmodus. Via de diverse pennen en potloden onder in beeld kun je krabbels toevoegen. Kies daarbij uit een serie standaardkleuren, of elke kleur van de regenboog. Meten met een liniaal is een optie. Door op de knop met de + te tikken ontsluit je nog meer toevoegbare zaken, zoals tekst, een handtekening of een virtueel vergrootglaasje. Klaar met bewerken? Tik dan op Gereed en Bewaar in Foto’s, waarna de screenshot wordt bewaard op de filmrol.

Complete website als PDF

screenshots maken in iOS
Een webpagina als PDF bewaard via de screenshot editor, met volledig behoud van opmaak én selecteerbare tekst.

De ‘screenshot-maker’ kent ook nog een andere, speciale modus. Wil je namelijk een complete webpagina met volledig behoud van opmaak vastleggen als PDF – inclusief selecteerbare tekst – dan kan dat. Open een webpagina die je wilt vastleggen en maak een screenshot. Tik direct op het voorbeeldje rechtsonder in beeld, waarna de inmiddels bekende editor weer opent. Tik hier helemaal midden bovenaan op de knop Paginavullend. Vervolgens tik je op Gereed en dan Bewaar pdf in Bestanden. Blader naar de map die bij je favoriete pdf-editor hoort, in ons geval PDF Expert. Tik op die map en daarna op Bewaar. Open je nu je PDF-editor (of viewer) dan zie je de volledige webpagina met volledig behoud van opmaak. Tekst is selecteerbaar enzovoorts. Enig nadeel is dat de pagina niet is opgedeeld in standaard A4’tjes. Zeker de langere webpagina’s zijn dus niet geschikt om af te drukken, je krijgt dan een pagina met onleesbare kriebeltekst in beeld. Maar dergelijke pdf’s zijn dan weer wel bij uitstek geschikt voor archivering in digitale vorm! Kortom, screenshots maken in iOS is een handig iets om te onthouden.

screenshots maken in iOSMeer handige trucs weten over iOS 13? Dan is er het boek Ontdek iOS 13 Voor iPhone en iPod van Henny Temmink. Leer alles over de ins en outs van Apple’s nieuwste mobiele besturingssysteem. Heb je een iPad, dan staat het boek Ontdek iPadOS 13 van dezelfde auteur op springen. Hierin lees je alles over de vele nieuwe mogelijkheden die deze eerste versie van de speciaal voor de tablet aangepaste versie van iOS heeft te bieden. En dat is nogal wat, zo kun je inmiddels serieuzer dan ooit met je iPad aan de slag. Wie heeft er nog een laptop nodig…?


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.