SharePoint: Bejubeld en Verguisd

Sharepoint 2016Deze week verscheen het Handboek SharePoint 2016 van auteur Twan Deibel. Dit boek is geschreven om (eind)gebruikers een helpende hand te bieden zodra ze met SharePoint (moeten) gaan werken. Stap voor stap wordt beschreven wat SharePoint te bieden heeft. Je leert hoe je onderdelen aan SharePoint-sites toevoegt en hoe je de functionaliteit daarvan naar je hand zet. Voor ComputerCreatief schreef hij deze gastcolumn over SharePoint en zijn boek. (H.F.)

SharePoint: een volwassen kanjer!

In de 18 jaren dat ik SharePoint nu ken is het geëvolueerd tot een enorm rijk ontwikkelplatform en heeft het zijn vrienden en zeker ook vijanden leren kennen. SharePoint is namelijk een raamwerk waarmee websites voor informatie-uitwisseling en online samenwerking binnen een groep of organisatie kunnen worden opgezet, zoals dat vaak op een intranet gebeurt. Maar slechte implementaties, onderschatting van de mogelijkheden, matige zorg voor het ecosysteem en vooral de gebrekkige adoptie door eindgebruikers zorgen voor die slechte naam en dat het is verguisd. Volstrekt onterecht in mijn ogen, want als je al 18 jaar bestaat, en je krijgt wederom een nieuwe versie (SharePoint 2019 werd in mei 2018 aangekondigd), dan kunnen criticasters zeggen wat ze willen, maar dan ben je wel een volwassen kanjer geworden.

Hybride search

Mijn nieuwe boek over SharePoint 2016 (de on-premises-versie) gaat echt over de functionaliteiten van SharePoint. De integratie met de Office 365-producten wordt niet of nauwelijks behandeld, dat is meer voor mijn andere handboek: SharePoint Online. Deze Office 365-integratie wordt voor de on-prem-versie trouwens pas echt relevant in SharePoint 2019. In mijn ogen is het belangrijkste 2016-nieuws de hybride search die vanaf deze versie mogelijk is. SharePoint indexeert alle content en wanneer gebruikers een query invoeren krijgen ze zoekresultaten uit zowel lokale content als Office 365-content. Voor veel organisaties is het voordeel van SharePoint 2016 verder dat men deze in eigen beheer heeft en meer flexibiliteit in functionaliteit en maatwerk heeft.

Helpende hand met SharePoint

Dit handboek heb ik primair geschreven om alle gebruikers een helpende hand te bieden zodra ze met SharePoint (moeten) gaan werken. Stap voor stap leer ik hen wat SharePoint te bieden heeft. Bij The SharePoint Academy (www.sharepointacademy.nl) merk ik dagelijks dat deze werkwijze nauw aansluit bij onze trainingen. De lezer leert met het boek hoe hij onderdelen aan SharePointsites toevoegt en hoe hij de functionaliteit daarvan naar zijn hand zet. Aan de hand van stapsgewijze instructies leg ik uit hoe hij informatie deelt en toegankelijk maakt voor anderen.

Tips

Tot slot heb ik vijf tips die ik aan alle gebruikers en projectmanagers wil meegeven. Het heeft betrekking op het maken van een duidelijk plan om SharePoint goed te laten adopteren en bejubelen door de eindgebruikers. Houd de volgende punten in de gaten:

  1. Zet de eindgebruiker centraal;
  2. Creëer draagvlak bij de gebruikers;
  3. Ga zo gefaseerd mogelijk te werk (scrum sprints);
  4. Maak het niet te complex;
  5. Geef training, training en nog eens training.

Twan Deibel

Handboek Sharepoint 2016

Twan Deibel is een entrepreneur met achttien jaar SharePoint-ervaring en directeur van de SharePoint Academy en de OneXacademy.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.