Shoppen in China, waarom ook niet?

Shoppen in China, waarom ook niet!

Toegang tot de Chinese markt bomvol elektronische gadgets is makkelijker dan ooit. Kortom: interessant om daar bijvoorbeeld je computer-accessoires te kopen?

Dankzij webshops als Ali Baba en Deal Extreme, maar ook eBay is internationaal kopen makkelijker dan ooit. Chinese fabrikanten spelen daar handig op in. Ze overspoelen de markt met goedkope elektronica. De vraag is altijd weer of het de moeite waard is om geld te investeren in dergelijke spullen. Mits met enig gezond verstand aangekocht wordt is het antwoord wat ons betreft daarop een ‘ja’. Maar er zijn wel dingen die je goed in de gaten moet houden alvorens je op de betaalknop klikt of tikt.

Dat Engels…

Na jarenlang regelmatig spullen via eBay rechtstreeks bij Chinese winkels of fabrikanten gekocht te hebben, durft ondergetekende te stellen dat je zonder meer waar voor je geld krijgt. Natuurlijk: verwacht geen LG-kwaliteit als je voor een habbekrats een Chinese smartphone op de kop tikt. Al geldt steeds meer dat die verschillen inmiddels niet eens zo héél groot meer zijn. Wel zijn er nog altijd tekortkomingen op het vlak van taal. Veel handleidingen zijn geschreven in zeer gebrekkig Engels. Het betekent dat je bereid moet zijn om wat eigen onderzoek in een aankoop te investeren. Geen drama, maar niet iets voor iemand die geen enkele feeling voor techniek heeft.

Veel te goedkoop is vaak troep

Kijk verder uit met zaken die echt té goedkoop ogen. Vaak zijn ze dat dan ook. Chinese kabels (denk aan netwerkkabels, USB-kabels enzovoorts) zijn vaak extreem goedkoop. Maar de kans bestaat dat je voor een superlage prijs ook gewoon een superberoerde kabel koopt. Dat uit zich in een omhulsel van een zeer slechte kwaliteit plastic, het ontbreken van een fatsoenlijke afscherming, gammele pluggen, veel te dunne geleiders en ga zo maar door. Niet erg als het betreffende kabeltje nodig is voor een incidenteel experiment, wel erg als u de kabel dagelijks gebruikt. In dat geval is het scoren van een zo goedkoop mogelijk exemplaar verkeerde zuinigheid.

Aanbevelenswaardig

Waar je bij ‘de Chinezen’ vooral naar op zoek moet zijn dingen die hier of niet makkelijk of dankzij grijze import veel te duur leverbaar zijn. Denk aan bijvoorbeeld een tv-settop box met daarin een op Android draaiende computer. Verschrikkelijk leuk en handig, je maakt er in een handomdraai een smart tv van waarop je al je reeds voor je Android smartphone software zonder bijbetalen kan installeren. Mits je uiteraard dezelfde Google-account op beide apparaten instelt. Ook mooie zijn de portable game consoles. De handheldcomputers zijn voorzien van een LCD-scherm en vaak in staat tot het draaien van games bedoeld voor oude allang niet meer bestaande spelcomputers. Leuk om daarmee het verleden weer tot leven te brengen! Praktisch zijn verder zaken als portable DVB-t tv’tjes voor onderweg of op de camping. Of LED-strips die vaak vele malen goedkoper rechtstreeks in China aangeschaft kunnen worden dan dat ze hier in de winkels liggen. Ook ‘makers’ kunnen hun hart ophalen aan single board computers en ontwikkelkits, onderdelen en nog veel meer.

Goed?

Verwacht geen high-end kwaliteit qua afwerking uit China. Hoewel het elektronisch vaak keurig oogt, hebben ze daar in het verre oosten toch vaak een net wat andere smaak als het gaat om bijvoorbeeld behuizingen. Kijk niet vreemd op als deze in de meest bizarre kleuren worden aangeboden. Soms heb je geen keuze en zit je ineens opgescheept met een knalroze netwerkswitch, om maar wat te noemen. Dat doet niks af aan de functionaliteit, maar vaak zijn de Chinese apparaten niet dingen die je al te prominent in het zicht wilt hebben staan. Check ook de rubriek Leuk of Meuk in ons gratis tijdschrift Computer Creatief. Daar komen dingen uit veelal de Aziatische hoek aan bod waarbij voor u alvast wordt uitgezocht of het de moeite waard is.

Gevaarlijk

Let op met Chinese apparatuur die aan je netwerk komt te hangen. Vaak is stevig bezuinigd op software en mogelijk zijn achterdeurtjes ingebouwd waarmee de Chinese staatsveiligheidsdienst of een hacker vervelende dingen kan doen. Wat dat betreft zijn we dan ook niet zo heel enthousiast over dingen als routers, IP-cams, switches en meer van dat soort zaken. Je weet maar nooit. Een ander ding waar Chinezen vooralsnog ronduit slecht in zijn is de netvoeding. Vaak een onderdeel waar gevaarlijk veel op bezuinigd wordt. Met als gevolgd dat deze vaak al snel de geest geeft. Dat kan vreedzaam gaan in de vorm van een niet meer voedende voedingsadapter. Maar het kan ook gewoon gevaarlijk worden door oververhitting en brand.

Koop een voedingsadapter in Nederland

Ben je van plan een apparaat lange tijd aan te laten staan – ook ’s nachts – koop dan bij een elektronicazaak in Nederland een goede en vooral veilige netadapter. Alleen dan kan je veilig op één oor liggen in de nachtelijke uren. Gelukkig wordt het overgrote deel van de Chinese apparaten niet met een ingebouwde voeding geleverd, maar met een losse netadapter. Dat scheelt en maakt vervangen een eitje. Zonder meer doen als je het apparaat langdurig onbeheerd aan de netspanning hangt!

Invoerrechten

Officieel moet je voor spullen gekocht in China (en alles wat buiten de EU is aangeschaft) invoerrechten betalen. Dat valt ook duidelijk te lezen in de kleine lettertjes van alle Chinese verkopers. Op zich geen drama, gezien de bescheiden bedragen die de meeste Chinatronika kost. Komt bij dat de douane veelal geen tijd heeft om de in gigantische hoeveelheden binnenkomende pakketjes uit die contreien een voor een te openen. Meestal loopt het dus wel los. Om op safe te spelen is het zaak niet voor honderden Euro’s bij één leverancier te bestellen. Meestal ook nergens voor nodig, want de meeste zaken zijn voor een heel eind onder de €100 te verkrijgen, vaak zelfs een paar Euro. Houd wel rekening met forse levertijden, een paar weken is geen uitzondering.

Engelse constructie

Er is ook nog een andere route die je kunt bewandelen om aan Chinese waar te komen. Engeland heeft namelijk een of andere uitzonderingspositie wat handel met China betreft, heeft vast iets met Hong Kong te maken. Hoe dan ook, er zijn via eBay heel veel handelaren te vinden die Chinese goederen vanuit Engeland en een aldaar staand pakhuis verkopen. Via die route hoef je natuurlijk sowieso geen angst voor invoerrechten of lange levertijden te hebben. Tenminste, zolang de Brexit nog niet achter de rug is. Een laatste optie is simpelweg met enige regelmaat een bezoekje aan de Actions in den lande te brengen. Veel aldaar aangeboden spullen komen ook rechtstreeks uit China. Maar de keuze is dan natuurlijk zeer beperkt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.