Skype 7 blijft toch langer ondersteund

Skype 7 blijft toch langer ondersteund

Microsoft heeft bakzijl gehaald na een regen van klachten over de nieuwe versie van Skype (8). De oude versie 7 blijft voor onbepaalde tijd gewoon werken.

Het was even heel spannend voor de overgebleven verstokte Skype-gebruikers. Want Microsoft gaf aan dat iedereen verplicht de nieuwste versie 8 moest installeren (lees vooral verder, want 7 blijft nu gewoon bruikbaar!) en dat de oude versies van het ooit zo populaire communicatieprogramma vanaf 1 september niet meer zou werken. Het grote probleem met Skype 8 is dat we ook hier zien dat de softwaregigant totaal niet naar zijn gebruikers heeft geluisterd. En eigenwijs de eigen visie heeft doorgedrukt zonder verder na te denken over wat dat voor gevolgen bij de achterban heeft. Zo verdwijnt iets heel simpels als de afwezigheidsstatus, voor Skype ben je simpelweg altijd online. Irritant als je iemand probeert te bereiken die koffiepauze heeft of een middag de deur uit is. Ook het accepteren van gesprekken van personen alleen uit je contactenlijst – toch de meest logische optie – is verdwenen. In plaats daarvan kan iedereen je Skypen, inclusief spammers en criminelen. Zeer onveilig en onpraktisch. Je hebt toch niet voor niets een contactenlijst aangelegd…

Skype’s hoogtijdagen zijn voorbij

De hoogtijdagen van Skype zijn natuurlijk allang voorbij. Dat is mede te danken aan de koers die Microsoft ging varen na de overname van de dienst. Ten eerste werd het van een relatief veilig peer-to-peer netwerk een gecentraliseerd systeem waarbij de communicatie verloopt via al even centrale servers. Dat leidde regelmatig tot uitval en andere problemen. Ook is het nog altijd niet duidelijk hoever de versleuteling van de communicatie reikt, maar waarschijnlijk is meelezen door opsporingsdiensten en overheden geen enkel probleem. Zeker niet nu alles via een centrale server verloopt. En toen kwamen er ook nog advertenties bij. Tja, allemaal niet echt prettig. Inmiddels verschenen lichtgewicht alternatieven die veel beter toegespitst waren op de moderne tijd. Denk aan Whatsapp, Signal en Telegram.

Bakzijl: 7 blijft werken

En toen begon Microsoft de overgebleven Skypers ook nog eens te pushen. Skype 8 moest en zou worden geïnstalleerd. Het leverde een stortvloed aan kritiek op. Het lijkt erop dat de softwarefabrikant in een zeldzaam geval eieren voor zijn geld heeft gekozen, getuige dit forumbericht. Met andere woorden: het ‘betere’ Skype 7 blijft voor onbepaalde tijd gewoon werken. Of en wanneer 8 uiteindelijk alsnog verplicht wordt is niet duidelijk. Ook is het niet duidelijk wat er nog precies gewijzigd gaat worden aan 8 om de ‘dissidenten’ tevreden te stellen. Ben jij nog steeds een Skype-gebruiker? Dan is het nu hét moment om een alternatief te kiezen. Dat gaat vrij makkelijk door al je Skypecontacten simpelweg op de hoogte te stellen van het feit dat je overstapt naar bijvoorbeeld Whatsapp of desnoods het ultraveilige Signal. Grote kans dat je mede-Skypers daar allang gebruik van maken en je dus weinig tot niets merkt van de overstap. Het is vrij zinloos om nog heel lang vast te blijven houden aan een toch wat achterhaald communicatiesysteem, zeker als er betere en meer populaire alternatieven voorhanden zijn!

 

2 gedachten over “Skype 7 blijft toch langer ondersteund”

  1. Ik reis het hele jaar door met mijn camper door Europe en in de winter 4 maanden in Marokko. Ik heb bij Skype een abonnement voor € 4.78 per maand om ongelimiteerd in Europa vaste nummers te bellen. Dit werkt ook in Marokko, dus U begrijpt dat ik een verstokte Skype gebruiker ben. Echter U heeft gelijk de laatste jaren erger ik me mateloos aan skype, maar ik wil het niet kwijt. Na hun dreiging dat het oude Skype zou verdwijnen heb ik nu het nieuwe Skype en het is en drama, maar het werkt. Èèn voorbeeld: vroeger had ik een lijst met namen en als ik daar op drukte verscheen het telefoonnummer en kon ik bellen. Nu heb ik een lijst met tel nummers maar ik weet niet van wie ze zijn. We hopen op betere tijden. dit was mijn reactie.

    1. Dag!

      Check dan zeker ook Voipbuster (https://www.voipbuster.com/dashboard) eens. Je kunt de bijbehorende software gebruiken, maar hét grote voordeel is dat het hier gewoon om een SIP-protocol gaat. Met andere woorden: iedere SIP-capabele app kan geconfigureerd worden om met Voipbuster samen te werken. Ook oude IP-bedrijfstelefoons die je voor een appel en een ei op bv eBay koopt werken ermee. Last but not least zijn de tarieven – voor zover ik kan nagaan – veel scherper dan die van Skype.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.