Daar gáán we weer. Het jaar is nog maar net begonnen of een nieuw afluisterschandaal dient zich aan. Microsoft blijkt Skype-gesprekken mee te luisteren. En dus geldt: Skype is onveilig verklaard.
Skype, dat was toch dat ‘superveilige’ en niet af te luisteren communicatieprogramma? Er waren altijd al twijfels over die claims, want de oorspronkelijke makers van de software hebben het versleutel-algoritme nooit willen delen. Toen Skype door Microsoft werd overgenomen daalde het vertrouwen op het vlak van veiligheid al snel tot nul. Mede ook, omdat Skype werd omgebouwd van een peer-to-peer (ofwel gedecentraliseerd) netwerk naar een gecentraliseerd netwerk waarbij al het Skypeverkeer via servers van Microsoft verliep. Dat is vragen om problemen. De criticasters blijken gelijk te krijgen, zo kunnen we opmaken uit dit bericht van The Guardian. Microsoft ronselt her en der ‘analisten’ – onder meer in het lekker goedkope China – om Skype-gesprekken ‘op kwaliteit’ te beoordelen. Extra problematisch daarbij is, dat die analisten veelal van huis uit werken, waarbij geen enkele privacy-bescherming wordt gehanteerd. Kortom: als je nu nog Skype gebruikt ben je zo ongeveer gek zouden we zeggen. Het bericht is met name opvallend omdat Microsoft Skype ook pusht voor zakelijk gebruik. We gokken dat westerse bedrijven hun gevoelige interne communicatie niet graag in schimmige Chinese handen zien verdwijnen…
Skype is onveilig
Wat in ieder geval duidelijk is geworden: Skype is onveilig. Microsoft kan in ieder geval meelezen- en luisteren en communicatie bewaren! Dat op zich is al een verontrustend feit. Maar als datzelfde Microsoft her en der thuiswerkers ronselt in landen waar begrippen als democratie, vrijheid en privacy nauwelijks waarde hebben zijn de rapen natuurlijk echt gaar. Kortom: mocht je nog Skype op je computer, smartphone of tablet geïnstalleerd hebben staan, dan is nu hét moment om dit programma te verwijderen gekomen. Er zijn veel betere en vooral veiliger alternatieven. En dan doelen we niet op het al even twijfelachtige Whatsapp dat in handen is van Facebook. Pak nou echt de gratis communicatietool Signal eens op. We schreven er al eerder over. Dit open source-programma wordt nauwlettend in de gaten gehouden door veiligheidsexperts van over de hele wereld. Onder meer journalisten, activisten en mensen met andere privacy-gevoelige beroepen maken er volop gebruik van. Het werkt allemaal even simpel als welke andere communicatietool dan ook. Je hoeft er dus niks nieuws en ingewikkelds voor te leren. Enige waar je voor moet zorgen is dat je oude Skype-contacten ook overstappen op Signal. Moet in principe niet zo heel moeilijk zijn, al was het maar omdat de app niks kost. Skype is onveilig, Signal is superveilig!
Signal: superveilig
Signal draait in principe gewoon op je smartphone en lijkt in functionaliteit erg op Whatsapp (of Skype, zo je wilt). Maar dan 100% veilig en zwaar versleuteld. Je kunt er ook mee telefoneren en videobellen, dus daar hoef je het ook al niet om te laten. Verder kent de app allerlei aardige extraatjes, waaronder zelfvernietigende berichten. Ofwel: je stuurt een bericht en stelt een tijd in waarna het bericht weer verwijderd wordt. Niemand weet dan dat dat bericht ooit door jou verstuurd is na een bepaalde tijd. Inmiddels kan Signal ook op bijvoorbeeld de iPad draaien, wat het tikken van berichten dankzij het grotere schermtoetsenbord prettiger en sneller maakt. Ook vanaf de desktop is Signal te gebruiken. Maar de basis wordt gevormd door de app op je smartphone.

Je hebt meer te verbergen dan je denkt
Gebruik van een echt veilige communicatie-app is eigenlijk bittere noodzaak anno 2020. Grote techreuzen willen liefst alles van je weten, van toiletbezoek tot aankoop van wc-rollen. Door dat soort gegevens aan adverteerders te verkopen is grof geld te verdienen. Dat jouw privacy daarbij inschiet? Ach, who cares. En roep zeker niet te snel ‘maar ik heb niks te verbergen…!’. Dat lijkt zo, als je een braaf burgerlijk leven leidt. Maar toch vind je het ook dan waarschijnlijk niet leuk dat betaalgedrag, privégesprekken en andere vormen van communicatie op straat komen te liggen. Zelfs niet in de tijd van Facebook & co. Want anders zou iedereen ook z’n inkomen, uitgaven, schulden en wat al niet meer zonder schroom op Facebook dumpen. Dat doen we niet, wat betekent dat we vinden dat niemand dat wat aangaat. Precies dat is privacy. Maar nu ook derde partijen inmiddels – na toestemming gevraagd te hebben, dat nog wel – toegang hebben tot je bankrekening wordt het allemaal best griezelig balanceren op een heel dun lijntje.
Kortom: alles wat ook maar een beetje helpt met het verbeteren van je privacy is mooi meegenomen. En exit Skype is dan een logische conclusie na de meest recente onthullingen. Skype is onveilig en onbetrouwbaar. Signal is een uitstekend (en veel beter) alternatief.
Meer lezen over Skype? Dat kun je HIER doen.
Meer weten over privacy en beveiliging? Lees dan het boek Veilig Online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks & Ronald Smit). Leer hoe je allerlei geniepige valkuilen vermijdt en je zo risicoloos te gedragen tijdens al je online omzwervingen. Een must-read in deze tijd!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.