slim afbeeldingen zoeken in Photoshop Elements

Slim afbeeldingen zoeken in Photoshop Elements

Soft- en hardware worden steeds slimmer. Gebaseerd op machine learning of kunstmatige intelligentie helpen ze je bijstaan in je digitale leven. Een van de dingen die de afgelopen jaren doorgebroken is, is afbeeldingsherkenning. Steeds meer programma’s kunnen slim afbeeldingen zoeken. Je kunt bijvoorbeeld slim afbeeldingen zoeken in Photoshop Elements. (Deze tip is afkomstig uit het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom.)

De eenentwintigste eeuw zal ongetwijfeld bekend gaan worden als die van de kunstmatige intelligentie. Niet alleen zijn processoren dusdanig snel dat ze eenvoudige AI-taken nagenoeg in real-time af kunnen werken, maar inmiddels begint ook de ‘neuro-coprocessor’ steeds vaker op te duiken. In veel smartphones en tablets van Apple zitten ze alweer een paar jaar; elke generatie worden ze uitgebreider. Het zijn processorkernen (vaak een heleboel tegelijk, zoals 16 stuks in de M1) die volledig geoptimaliseerd zijn voor taken die in geval van kunstmatige intelligentie en machine learning veel voorkomen. Denk aan dingen als bijvoorbeeld patroonherkenning.

Dergelijke neuro-cores (laten we ze zo maar even noemen; iedere fabrikant geeft er z’n eigen hippe naam aan) maken dingen als verbazingwekkend goede spraakherkenning mogelijk, maar ook het herkennen van afbeeldingen en objecten daarin. Zoek op een beetje recente iPhone of iPad in je foto-app maar eens naar iets als rivier (zie afbeelding bovenaan): in no time zie je alle foto’s waarop een rivier te zien is verschijnen.

Desktop: het kán

Traditionele x86 desktop-cpu’s hobbelen mijlenver achter de razendsnel voortschrijdende neuro-revolutie aan. Toch wil dat niet zeggen dat iets als afbeeldingen herkennen daarop onmogelijk is. Dat bewijst bijvoorbeeld Photoshop Elements in de 2021 (en later)-uitvoering. Enig nadeel van een op een Windows-pc ontbrekende standaard neuro-coprocessor is dat het allemaal wat langer duurt. Vandaar dat Photoshop Elements op de achtergrond altijd wel bezig is met het analyseren van je fotomap, zeker als daar veel foto’s in te vinden zijn. Maar onder de streep werkt de pure software-oplossing betreffende fotoherkenning best aardig.

Automatische analyse met slimme tags

Terug naar Slim zoeken naar afbeeldingen in Photoshop Elements. Als filteren met een tagstructuur niet voldoende blijkt om een bepaalde foto terug te vinden, heb ik goed nieuws. Photoshop Elements kent namelijk ook automatisch tags toe. Dat doet het natuurlijk wel op een eigen manier: het analyseert je afbeeldingen op visuele kenmerken (vandaar dat je linksonder op de statusbalk meestal een ‘bezig’symbool ziet) en legt deze langs zijn eigen bibliotheek aan patronen. De bibliotheek omvat ongeveer zeshonderd patronen, gebaseerd op analyse van talloze verzamelingen. Bij een match wordt dus een patroontag aan de afbeeldingen gekoppeld. Voorbeeld: een afbeelding met relatief veel blauw en grijs en een scherpe horizontale lijn in het midden ‘zal wel een zee zijn’ volgens het programma. Het gaat natuurlijk niet om heel specifieke labels zoals Theepot met afgebroken oortje maar algemene categorieën als Tuin, Feestje, Herfst, Rood, Vogel. En combineren mag.

Staat het aan?

De zogeheten slimme tags die het aan foto’s toekent zul je niet terugvinden in de tagstructuur, maar kun je wel degelijk gebruiken om foto’s terug te vinden. Bij oudere versies kon je automatische analyse in- of uitschakelen. Dat is niet langer het geval; ingeschakeld is de standaard geworden. Wel moet je even controleren of de optie Zoeken op slimme tags aan staat: Kies Bewerken, Voorkeuren, Mediaanalyse en schakel Slimme tags en Automatische collectie tonen in.

Slim zoeken naar afbeeldingen in Photoshop Elements

Klik op Zoeken rechtsboven. In het zoekvenster kun je je verzameling op veel manieren doorzoeken. Met sommige methoden heb je al kennis gemaakt buiten dit venster om, bijvoorbeeld filteren op album, waarderingssterren of zelf gedefinieerde tags, maar hier heb je alle mogelijkheden overzichtelijk bijeen. Bovendien vind je opties die elders niet te vinden zijn, en dan heb ik het specifiek over slimme tags, de bovenste categorie. Blader eerst via de linkerkolom langs verschillende filtercategorieën en bedenk welke zoekingang voor je succesvol zou kunnen zijn. Het mooie is dat je de zoekcategorieën op alle mogelijke manieren mag combineren. Elke aangeklikte subcategorie verschijnt boven in de balk en daar kun je deze ook weer uitschakelen. Het venster toont steeds het bijgewerkte zoekresultaat.

Het is zelfs enigszins aandoenlijk: de Rotterdamse overdekte markthal wordt bijvoorbeeld als carnaval bestempeld.

Beetje doorheen kijken

Bijzonder aan de categorie slimme tags is dat afbeeldingen geordend zijn op visuele gelijkenis en het programma hiervoor zelf namen heeft bedacht. Natuurlijk maakt het hierbij wel eens een foutje, maar dat mag de pret niet drukken, zolang je er maar een beetje doorheen kijkt. Zo moet je niet raar opkijken als onder het kopje kathedraal ook een paar schoorsteenpijpen vallen. Dit kunnen we als fout aanrekenen, maar anderzijds mogen we niet van het programma verwachten dat het categorieën bedenkt als “Protserige bouwwerken”. Het is zelfs enigszins aandoenlijk: de Rotterdamse overdekte markthal wordt bijvoorbeeld als carnaval bestempeld.

slim afbeeldingen zoeken
Zoeken op slimme tags.
slim afbeeldingen zoeken
Al deze foto’s vallen onder de categorie Kathedraal. Welnu, daar is iets voor te zeggen…

Selecteer een of meer van de gevonden foto’s en sluit het zoekvenster met de pijl linksboven. Je komt terug in de Organizer waarbij de foto’s nog steeds geselecteerd zijn. Je kunt deze direct in de Editor kunt openen.

Deze tip over het slim zoeken van afbeeldingen in Photoshop Elements is afkomstig uit het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Meer tips en trucs voor Photoshop Elements van André? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom.  Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.