smartphone-fotografie met slecht licht

Smartphone-fotografie met slecht licht

De dagen worden weer korter en ook het weer wordt er niet beter op. Kortom: hoe zit dat met fotograferen met je smartphone in deze tijd van het jaar? Smartphone-fotografie met slecht licht…

De smartphone is tegenwoordig allang de vervanger geworden voor de aloude compact camera. Met als extra voordeel dat je je telefoon natuurlijk bijna altijd bij je hebt. Was het in de begindagen van de smartphone nog sappelen met de beeldkwaliteit, tegenwoordig doen de betere merken niet meer onder voor ‘echte’ camerakwaliteit. Waar de jongens van de mannen worden onderscheiden is veelal op het vlak van lichtgevoeligheid en ruis. Oudere smartphonecamera’s – en zeker die in de goedkopere toestellen – presteerden weinig als de hoeveelheid omgevingslicht naar beneden ging. Tegenwoordig kijk je echter je ogen uit: fotograferen met je smartphone met weinig licht gaat prima!

Nachtmodus: ideaal voor smartphone-fotografie met slecht licht

Een beetje recente smartphone kan prima overweg met weinig licht. Sterker nog: je kunt vaak midden in de nacht nog prachtige straatbeelden fotograferen, mits er hier of daar een lantaarnpaal aan staat. Sommige toestellen – zoals bijvoorbeeld de nieuwe iPhone 11 – beschikken over een speciale nachtmodus. Dat werkt door bijvoorbeeld razendsnel achter elkaar een serie opnames te maken en deze – al even snel – te combineren tot één opname waarbij ruis effectief wordt uitgefilterd. (Bij de Google Pixel-telefoon heet dit Nachtzicht.) Beschikt jouw toestel niet over zo’n speciale nachtmodus, dan is er geen man overboord. Een app als Hydra (iOS) doet dat ook, maar dan in software. Doordat dat net (ietsje) langzamer is, moet je uitkijken bij (snel) bewegende objecten. Voor de rest levert deze app mooie beelden op. Zonder meer iets om te installeren dus als je van plan bent om de sfeervolle herfst- en winteravonden in beeld te brengen. Smartphone-fotografie met slecht licht kan zo echt mooi worden.

Gevoelig

Verder geldt dat de meer recente topmodellen van smartphonefabrikanten ook zonder speciale trucs prima foto’s in meer duistere omstandigheden schieten. De beeldsensors worden steeds ruisarmer, terwijl er ook allerlei resolutietrucs worden toegepast. Steeds meer smartphonecamera’s beschikken over resoluties met duizelingwekkende getallen, 40 megapixel of meer. De gemaakte foto’s worden standaard echter in een resolutie van bijvoorbeeld 12 megapixel bewaard. Dat is niet alleen om de bestanden qua grootte hanteerbaar te houden, maar ook om ruis te onderdrukken. Door meerdere pixels tot één pixel te combineren filter je ruis eenvoudig uit. Ook digitaal zoomen wordt op deze manier ‘verliesvrij’ mogelijk, al neemt de hoeveelheid ruis bij verder inzoomen dan wél toe.

smartphone-fotografie met slecht licht
Bang in het donker zijn is nergens voor nodig, zeker niet als het gaat om (smartphone) fotografie, zo bewijst ook dit kiekje geschoten met een iPhone XR maar weer eens.

De computer fotografeert met je mee

Sowieso is smartphonefotografie steeds meer een zaak van gecomputeriseerd fotograferen. Het beeld dat op de sensor valt is daarbij niet per se het beeld dat je uiteindelijk te zien krijgt. En dat is maar goed ook, want de microscopische beeldsensoren in een smartphone vereisen soms best wat reparatiewerkzaamheden qua geschoten foto’s. Als eindgebruiker merk je helemaal niets van al het stevige rekenwerk; alles werkt in real-time. Wees dus vooral niet bang om gewoon aan het fotograferen te slaan met je smartphone. Ook – en misschien zelfs wel juist – in de avonduren. Pak dan vooral het zogeheten blauwe uur mee. Dat is het (ongeveer) uur dat het wel donker is, maar de lucht nog een diepe donkerblauwe tint heeft. Dat ziet er erg mooi uit! Extra voordeel van die sfeervolle avondfotografie: het maakt niet uit of het een druildag is. In de avonduren komen die glimmende natgererende straten zelfs prima van pas!

fotograferenMeer weten over smartphone fotografie? Lees dan het boek Beter fotograferen met je smartphone, Technieken voor de mooiste foto’s (auteur Hans Frederiks) zeker eens. Haal het onderste uit de kan wat fotograferen met je mobiel betreft!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.