Snel aan de gang met macOS Sierra

ontdek-macos-sierra-omslagAls je een Mac koopt, een iMac, MacBook of Mini, krijg je daar het Mac OS bij. Op dit moment is dat macOS Sierra. Je krijgt niet alleen het besturingssysteem met haar uitgebreide mogelijkheden, maar ook iLife en iWorks, die bijvoorbeeld een foto-applicatie en een uitgebreide tekstverwerker bevatten. Als je nog nooit met een Mac hebt gewerkt en je wilt daar snel mee aan de slag, kan het boek van Bob Timroff Ontdek macOS Sierra je daarbij op weg helpen.

Sierra is de meest recente versie van het besturingssysteem van de Macintosh. In het boek van Bob Timroff worden je de beginselen van het besturingssysteem bijgebracht. Wat is de Finder, hoe werkt de Finder, hoe maak je mappen, wat kun je met mappen, het bureaublad enzovoort. Als je je dat soort dingen hebt eigen gemaakt, kun je verder met de verschillende applicaties uit iLife zoals Foto’s en iMovie en met de applicaties uit iWorks, van Keynote tot en met Pages en Numbers. En dan zijn er natuurlijk nog de applicaties om mee te mailen (Mail), te surfen op het internet (Safari), of de applicaties Kaarten (nee, geen spelletje, maar een applicatie om bijvoorbeeld een route te plannen of een plaats op de kaart op te zoeken) en Contacten. Sierra is enorm uitgebreid, maar alles komt in het boek aan de orde. Soms wordt iets kort behandeld en soms wat uitgebreider als een applicatie of onderdeel dat nodig heeft.

Niet alleen voor beginners

Het boek is echt niet alleen voor iemand die voor het eerst met een (Mac)computer aan de gang gaat. Als je al wel ervaring hebt met computers, bijvoorbeeld met Windows, dan helpt dit boek je snel op weg in dit andere besturingssysteem. Ook ervaren Mac-gebruikers kunnen er nog van alles uithalen. Eigenlijk weet ik ook niet precies wat er nieuw, handiger of anders werkt bij macOS Sierra, vergeleken met bijvoorbeeld Yosemite. Ik had gewoontegetrouw op Update geklikt, nadat de iMac een aantal keren had gezeurd of ik niet eens moest updaten. Wat er nieuw was in Sierra, geen idee… Op zo’n moment is het boek van Timroff uiterst handig. Neem Picture-in- picture, waarmee je een video in de voorgrond kunt afspelen, terwijl je verder werkt in een andere applicatie. In het boek wordt je precies uitgelegd hoe je dat moet gebruiken. Of Continuity, met daarin Handoff waarmee je je projecten realtime met andere Mac- en iOS-apparaten kunt delen. Al die nieuwe dingen worden me duidelijk uitgelegd.

Bob legt stap voor stap uit hoe je met de diverse onderdelen uit Sierra en de bijbehorende applicaties aan het werk moet gaan. Hoe je trefwoorden aan je foto’s kunt toevoegen, je foto’s kunt bewerken of je foto’s op de wereldkaart kunt zetten. Al die dingen hebben na het lezen van dit boek geen geheimen meer voor je. Als je dit boek van meer dan 200 pagina’s hebt doorgewerkt kun je zelfverzekerd aan de gang op je Macintosh-computer. En wil je nóg meer weten, dan kun je na het lezen van Ontdek macOS Sierra je verder verdiepen met het Handboek macOS Sierra van dezelfde auteur.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Snel aan de gang met macOS Sierra”

  1. Beste Hans,
    Je blogs zijn altijd weer interessant te volgen.
    Ik begrijp dat Van Duuren graag ‘boeken’ verkoopt maar in de huidige digitale wereld is het bladeren in een eBook of PDF toch een stuk eenvoudiger zoeken naar bepaalde onderwerpen, evt ondersteund met demo filmpjes.
    Wanneer gaat deze uitgever mee de 21ste eeuw in?
    Groet, André T.

  2. Dag André, Uitgeverij van Duuren is al lang de 21ste eeuw binnen getrokken. Er is http://www.yndo.nl, waar je boeken digitaal kunt lezen. Echter, er is nog steeds veel belangstelling voor het gewone, gedrukte boek. Neem een boek over Lightroom of Photoshop. Daar staat allerlei handige uitleg in over hoe je bepaalde handelingen bij die applicaties moet doen. Een boek naast je beeldscherm, waarop Lightroom open is, is dan gewoonweg erg prettig. Je kunt je blijven concentreren op Lightroom en in het boek precies zien wat je moet doen. En over het opzoeken van dingen in een boek: natuurlijk is digitaal in een pdf zoeken handig, maar alle boeken hebben een register waar je via trefwoorden kunt vinden waarnaar je op zoek bent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.