Snel aan het werk met Luminar Flex en Lightroom

Luminar 3 kon me tot nu toe niet over de streep trekken. Je foto’s in een andere applicatie bewerken dan Lightroom voelt vreemd. Ik heb nu eenmaal mijn foto’s georganiseerd in Lightroom en daar is geen goed alternatief voor. De aanpak zoals bijvoorbeeld Luminar dat biedt met Luminar Looks – slimme filters – is innovatief. Ik wil echt graag met die nieuwe software werken, maar Lightroom niet verlaten. Na een paar dagen experimenteren met Luminar Flex – een plugin voor Lightroom – wordt ik steeds enthousiaster. De mogelijkheden van Luminar zijn écht leuk en ik kan met mijn foto’s gewoon in Lightroom blijven. Luminar Flex en Lightroom: een ideale combinatie?

AI en Looks

Luminar Flex heeft alle bewerkingsmogelijkheden van de ‘stand alone’- versie van Luminar 3. Luminar Flex heeft onder andere AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) aangedreven filters. Luminar Flex heeft daarnaast 70 zogeheten Creative Luminar Looks, waarmee je snel een ‘look’ aan een foto kunt geven. Als je vanuit Lightroom een bestand opent in Luminar Flex zijn dat de dingen die je het eerst ziet: Filters en de Creative Looks. Die gebruik je ook het eerst als je vanuit Lightroom begint. Je zult in eerste instantie je foto in Lightroom ontwikkelen en dan pas verder gaan in Luminar Flex. Zo doe ik het in ieder geval.

Werken met tiff

Luminar Flex en Lightroom
Rechts-klik op een foto en kies bij Bewerken in > Luminar Flex.

Lightroom maakt – voordat je naar Luminar Flex gaat – eerst een kopie van je Raw-bestand met de bewerkingen die je in Lightroom hebt gedaan. Misschien zijn die minimaal: alleen een omzetting van Raw met een specifiek Profiel. Of misschien heb je al een uitgebreide bewerking gedaan. Als je gaat werken in Luminar Flex zet je in ieder geval het Raw-bestand om naar een tiff-bestand. Om zoveel mogelijk kleur en dynamiek in je foto te bewaren zijn 16-bits en ProPhoto RGB aan te raden. Lightroom zet dus je foto om naar een tiff-bestand, bewaart dat bestand in de Lightroom-Bibliotheek en opent het vervolgens in Luminar Flex.

Luminar Flex en Lightroom
De instellingen vanuit Lightroom voor ‘Bewerken in’ voor Luminar Flex.

Collections voor Looks

Luminar Flex en Lightroom
Onderin de Looks, rechts de Layers en Filters.

Onderin zie je een strip met Looks, rechts zie je Layers en Filters. Welke Filters je te zien krijgt hangt af van de Look die beneden gekozen is. Bij Luminar Flex heb je de keuze uit verschillende Luminar Look-collections. Dat kunnen Collections zijn voor Landscape, Portrait, Professional enzovoort. Ben je met een landschap bezig dan ligt Landscape voor de hand. De Looks van Landscape die je onderaan in de strip ziet hebben namen als AI Landscape Enhancer, Autumn Colors, Deep Sky enzovoort. Al die Looks zijn een combinatie van verschillende Filters uit Luminar Flex. De AI Landscape Enhancer gebruikt bijvoorbeeld de twee AI-filters van Luminar Flex: Accent AI Filter en AI Sky Enhancer. Daarbij worden tegelijkertijd nog andere filters toegepast: verzadiging, een foliage-filter, een polarizer en nog zo wat.

Luminar Flex en Lightroom
De Look-collections in Luminar Flex.

Looks en Filters aanpassen

Luminar Flex en Lightroom
Je kunt het effect van een Look in één keer aanpassen bij de Look zelf. In dit voorbeeld de AI Landscape Enhancer van 100% naar een lager percentage. Je kunt ook de gebruikte Filters in een Look per Filter aanpassen. Dus bijvoorbeeld het Accent AI Filter hoger of lager zetten.

Al die filters hebben in die specifieke Look al een instelling gekregen van de makers van Luminar. De AI Landscape Enhancer-look heeft een schuifregelaar waarmee je in één keer alle filters tegelijk kunnen dimmen. Die schuifregelaar staat in eerste instantie op 100%. Je kunt het effect van die Look dus verminderen, waarbij je dus het effect van alle filters waaruit deze Look is opgebouwd terugbrengt. Daarnaast kun je elk filter ook apart aanpassen. Je kunt dus het effect van de héle Look verzachten, maar je kunt bijvoorbeeld het effect van de AI Sky Enhancer los daarvan versterken of verminderen.

Een Look verder bewerken

Die Filters kun je aanvullen met Filters die niet gebruikt zijn. Je kunt het Clarity-filter toevoegen, of het Develop-filter enzovoort, enzovoort. Met Luminar Flex is echt heel veel mogelijk. Er is natuurlijk een nadeel aan deze werkwijze. Je werkt met een tiff-bestand en niet met het oorspronkelijke Raw-bestand. De bewerkingen die je met Luminar Flex doet zitten na het bewaren hardgebakken in het bestand, met andere woorden: je verandert écht het bestand. Je kunt niet, als je later denkt dat de bewerkingen niet helemaal geslaagd is in stappen terug. Je moet weer opnieuw beginnen.

Accent AI Filter

Luminar Flex en Lightroom
Subtiel misschien, maar dank het Accent AI Filter van Luminar Flex vind ik de linker versie mooier dan de rechter.

Anyway, ik vind Luminar Flex een leuke toevoeging aan Lightroom Classic. Ik heb er nu een paar dagen mee gespeeld en voor sommige foto’s had ik dankzij het Accent AI Filter snel een beter resultaat dan ik in Lightroom voor elkaar kreeg. Een moeilijk foto geschoten in tegenlicht knapte er snel van op. Ik ben benieuwd of jij al hebt geëxperimenteerd met Luminar Flex. Laat het weten in de reacties.

Misschien blijf je liever werken met Lightroom in combinatie met Photoshop… Dan is Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers van Scott Kelby misschien interessant voor je. Waarom je dat boek nodig hebt als Lightroom-gebruiker? Er zijn bewerkingen die je in Lightroom gewoonweg niet kunt doen. Het combineren van twee foto’s, professioneel retoucheren van een portret, het verwijderen van storende elementen enzovoort. Bestel het boek HIER bij de uitgever.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.