snelle schijf aan Raspberry Pi

Snelle schijf aan de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Knoop een snelle schijf aan de Raspberry Pi 4 of 5, met name SSD’s profiteren van een speciaal trucje via USB 3! Hoe dat precies in elkaar steekt lees je in onderstaand artikel, afkomstig uit het boek Ontdek de Raspberry Pi.

UASP ofwel USB Attached SCSI Protocol (UASP) is een protocol dat de prestaties van USB 3.0-apparaten verbetert door efficiënter gebruik te maken van de bandbreedte die beschikbaar is via de USB 3.0-interface. Traditioneel maakt USB gebruik van een zogenoemd Bulk-Only Transport (BOT)-protocol dat goed werkt voor kleinere bestanden, maar dat begint te vertragen bij grotere bestandsoverdrachten of bij het uitvoeren van meerdere overdrachten tegelijk. Lang niet alle apparaten met USB 3 aan boord ondersteunen UASP, maar de Raspberry Pi vanaf versie 4 gelukkig wel!

SCSI als basis

UASP is in feite ontworpen om dit probleem op te lossen door SCSI (Small Computer System Interface)-commando’s te gebruiken voor dataoverdracht. SCSI is een set standaarden voor het verbinden van computers met randapparatuur die zijn ontworpen voor hoge prestaties en efficiëntie. Door het gebruik van de SCSI-commandoset, kan UASP data verplaatsen in veel grotere blokken, wat resulteert in hogere overdrachtssnelheden. Bovendien ondersteunt UASP zogenoemde command queuing, waarbij meerdere opdrachten tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. In tegenstelling tot het BOT-protocol, dat elke opdracht sequentieel verwerkt, kan UASP commando’s tegelijkertijd verzenden en ontvangen, waardoor het effectief gebruik maakt van de beschikbare bandbreedte en de latentie vermindert.

Speciaal voor SSD’s

Ook belangrijk om te weten is dat UASP specifiek is ontworpen om te werken met solid-state drives (SSD’s). Omdat SSD’s geen bewegende delen hebben en daarom niet gebonden zijn aan de beperkingen van mechanische schijven, kunnen ze veel sneller data lezen en schrijven. UASP maakt het mogelijk om deze hogere snelheden volledig te benutten, wat een aanzienlijke prestatieverbetering kan betekenen.

snelle schijf aan Raspberry Pi
De Raspberry Pi 4 beschikt over 2 USB 3-aansluitingen (blauw, omcirkeld in de foto, met ondersteuning voor UASP) en twee USB2-aansluitingen (zwart). De derde blauwe USB 3-connector is die van de bodemplaat met SSDconverter.

Check voor aankoop

Voor het gebruik van UASP moet zowel het hostapparaat (bijvoorbeeld je computer of in dit geval de Raspberry Pi) als het opslagapparaat (de SSD) het protocol ondersteunen. In het geval van de Raspberry Pi 4 en 5 is deze volledig compatibel met UASP, waardoor je het volledige voordeel van dit protocol kunt benutten zolang je SSD en je SSD-adapter dit ook ondersteunen. Het is echter belangrijk om op te merken dat hoewel UASP de prestaties van je SSD kan verbeteren, niet alle SSD-adapters dit protocol ondersteunen. Het is dus belangrijk om te controleren of je adapter UASP ondersteunt voordat je deze koopt. Zo niet, dan kan het zijn dat je SSD niet op volle snelheid werkt, of dat deze helemaal niet wordt herkend door je Raspberry Pi, zoals je hebt kunnen lezen in dit hoofdstuk over het aansluiten van een SSD op een Raspberry Pi 4.

Sneller

UASP is dus een protocol dat de dataoverdrachtsnelheid van SSD’s die via USB 3.0 zijn aangesloten aanzienlijk kan verhogen. Het maakt efficiënter gebruik van de beschikbare bandbreedte en biedt ondersteuning voor command queuing, waardoor het een belangrijke tool is voor iedereen die zijn Raspberry Pi 4 met een SSD wil upgraden.

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.

Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.

Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
 • Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
 • SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
 • Leren programmeren met Scratch
 • Mediacenter maken met Volumio
 • Arcadekast bouwen met RetroPie
 • Accessoires voor de Raspberry Pi
 • Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten
 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.