een beperkt gebied doorzoeken in Excel

Sneller zoeken in Excel, zo werkt het…

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Als je een groot werkblad bomvol gegevens hebt, kun je sneller in een beperkt gebied zoeken in Excel. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat je een hoop zinloze ‘bijvangst’ scoort. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel.

Je kunt een beperkt gebied doorzoeken in Excel. Stel, je zoekt de Drentse plaatsnaam Vries en er staan veel mensen in je lijst die De Vries heten. Als je dan in het venster Zoeken vries opgeeft, zal Excel ook alle achternamen De Vries langsgaan.

Selecteer in dit voorbeeld de kolom met de plaatsnamen. Klik op Zoeken en selecteren en op Zoeken. Typ vries in het venster Zoeken en druk op de Enter-toets. Nu doorzoekt Excel alleen de geselecteerde kolom. De kans is groot dat je meteen komt waar je zijn moet. Met andere woorden, als je eerst cellen selecteert en dan een zoekopdracht geeft, doorzoekt Excel alleen die cellen.

een beperkt gebied doorzoeken in Excel
Wil je binnen één kolom zoeken, selecteer die kolom dan eerst.

Even opletten

Let op: Soms zoek je naar een naam en krijg je de melding Er zijn geen zoekresultaten opgehaald. Weet je zeker dat het woord of de naam in de lijst voorkomt, controleer dan of je niet per ongeluk enkele cellen hebt geselecteerd. Want als er cellen zijn geselecteerd, zoekt Excel alleen in dat gebied en niet in het hele werkblad. Sluit de melding met een klik op OK en klik op Sluiten om het venster Zoeken te sluiten. Klik op een willekeurige cel om de selectie op te heffen. Zoek opnieuw naar de naam of het woord.

 • Het is dus een goede gewoonte om altijd voordat je gaat zoeken even op een pijltoets te drukken; dan weet je zeker dat er niet een paar cellen zijn geselecteerd.
 • Sneltoetsen: druk twee keer op de Esc-toets om de vensters te sluiten, druk op een pijltoets om één cel te markeren en druk op Shift+F4 om opnieuw te zoeken.
een beperkt gebied doorzoeken in Excel
Als je cellen selecteert, zoekt Excel alleen daarin.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.

In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken.

 • cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
  Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel

  Soms wordt een tabel wat onoverzichtelijk. Cellen kleuren met voorwaardelijke opmaak in Excel brengt dan helderheid!

 • werken met lijsten in Excel
  Werken met lijsten in Excel

  Je kunt van alles in lijstvorm zetten in een spreadsheet, bijvoorbeeld de welbekende adressenlijst. Werken met lijsten in Excel is dan ook een essentiële activiteit.

 • een beperkt gebied doorzoeken in Excel
  Sneller zoeken in Excel, zo werkt het…

  Als je een groot werkblad bomvol gegevens hebt, kun je sneller een beperkt gebied doorzoeken in Excel. Voorkomt bijvoorbeeld dat je een hoop zinloze ‘bijvangst’ scoort.

 • grafieken maken in Excel
  Grafieken maken in Excel

  Saaie cijfertjes worden vaak ineens een stuk interessanter als ze grafisch worden getoond. Grafieken maken in Excel is geluk snel geregeld.

 • formules opstellen in Excel
  Formules opstellen in Excel

  Het spreekt voor zich dat formules opstellen in Excel een van de meest voorkomende klusjes is bij het opzetten van een rekenblad.

 • de functie KIEZEN in Excel
  De functie KIEZEN in Excel

  De functie KIEZEN in Excel kiest een bepaalde waarde uit een lijst met waarden, iets wat met regelmaat goed van pas kan komen. In dit artikel duik ik dieper in KIEZEN.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.