lange sluitertijden

Spectre: lange sluitertijden zonder gedoe

Met de iOS app Spectre maak je in een handomdraai foto’s met lange sluitertijden. Veelal gewoon lekker uit de losse hand! Het geheim? Computational photography, ofwel computer-geassisteerde fotografie.

De iOS app Spectre komt uit dezelfde stallen als het eerder door ons besproken Halide. Het was precies de reden dat we Spectre dan ook maar eens installeerden. Veel apps pretenderen fotografie met lange sluitertijden te bieden, maar in veel gevallen laten de resultaten tamelijk te wensen over. Vandaar dat Spectre ook ietwat argwanend door ons werd gedownload. Enfin, maar eens een stroompje in de buurt opgezocht om vervolgens aan het fotograferen te slaan. En eh: foto’s met lange sluitertijden bij daglicht, is dat zinvol? Jazeker! Je kunt er bijvoorbeeld een mooie beweging van water mee vastleggen. Vandaar even die wandeling richting stromend water. Zonder verdere instellingen van de app blijken al direct prima foto’s geproduceerd te worden. Kwestie van op de ontspanknop drukken, even je smartphone stil houden en klaar. Het ‘computational’ deel mengt vervolgens op een slimme manier een aantal foto’s dat na het tikken op de ontspanknop na elkaar gemaakt worden. Daarbij worden ook eventuele kleine bewegingen van je toestel gecorrigeerd. Het eindresultaat zie je bovenaan dit artikel: haarscherpe rotsen en ‘bewegend’ water.

Ingewikkelder met spiegelreflex

Je kunt zo’n zelfde truc natuurlijk ook best realiseren met een spiegelreflex. Op de traditionele manier, ofwel met een grijsfilter dat daglicht stevig blokkeert. Daardoor kun je ook in de volle zon gebruik maken van lange sluitertijden en ditzelfde effect verkrijgen. Echt spontaan even een snapshot onderweg produceren van iets als dit is er dan niet bij. Je moet eerst het filter opschroeven, een statief opstellen (zonder is niet te doen) en handmatig scherpstellen. Meestal werkt door het weinige licht dat zo’n grijsfilter doorlaat de automatische scherpstelling namelijk niet. Kortom: Spectre is een heel stuk makkelijker in gebruik. En een schoolvoorbeeld van hoe compactfotografie zich zal gaan ontwikkelen: minder optische trucs om snel tot een resultaat te komen. Natuurlijk zal er altijd een verschil blijven tussen ‘hardcore’ spiegelreflexfotografie en computational fotograferen, maar die verschillen zullen wel steeds kleiner worden. Voor fotografen met een krap budget zal ‘computational’ in ieder geval een flinke besparing op de kosten opleveren. Lenzen en filters zijn immers duur, software niet.

Vele mogelijkheden

Spectre is ook geschikt om bijvoorbeeld een druk plein bomvol toeristen ‘schoon te vegen’. Als er maar genoeg foto’s gemaakt worden over een langere tijdsperiode verdwijnen bewegende objecten (auto’s, mensen) als sneeuw voor de zon. Op de homepage van de app kun je daarvan een paar voorbeelden zien. De werking van Spectre is super simpel. Kies met de ring in beeld het gewenste aantal sequentiële foto’s en tik op de ontspanknop. Voor water in beweging brengen volstaat een aantal van drie achtereenvolgende opnamen, zo kunnen we zelf constateren. Is ook de standaardinstelling bij het starten van de app. Je kunt tot 9 foto’s op rij instellen, maar dat betekent dat je je smartphone ook langer stil moet houden. Wil je avondfotografie met bewegende lichtstrepen van langsrijdende auto’s, dan regelt Spectre dat ook. Eventueel kun je die instelling ook nog geforceerd aan- of uitzetten middels een tik op het pictogram in de vorm van een lampje (met standaard de tekst AUTO ervoor).

lange sluitertijden
De gebruikersinterface van Spectre (voor de overzichtelijkheid even met afgedekte lens)

lange sluitertijdenFotograferen met een smartphone vergt – net als met elke andere camera – natuurlijk wel enige basiskennis van fotografie en compositie. Het vervolgens opslaan en vooral delen of bewerken is iets wat een smartphone anders maakt dan de gemiddelde ‘gewone’ fotocamera. Verder geldt dat elke fabrikant eigen mogelijkheden biedt met de camerasoftware. Die zul je je eerst moeten eigenmaken. Je kunt echter niet alles aan de camerasoftware overlaten. Met andere apps op je smartphone valt er vaak veel meer uit een foto te halen. Met Apple Foto’s op je iPhone of Google Foto’s op je iPhone of Android-telefoon kun je je foto’s zo bewerken tot het perfecte plaatje ontstaat dat jij voor ogen had. In dit boek leer je niet alleen werken met de camerasoftware van de fabrikant, maar leer je hoe je de foto’s beter kunt maken met apps als Apple Foto’s, Google Foto’s of Snapseed. Lees alles over deze zaken in het boek Beter fotograferen met je smartphone – Technieken voor de mooiste foto’s van Hans Frederiks.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.