Dat Word je spelling controleert tijdens het typen, daar zijn we inmiddels zo ongeveer allemaal wel aan gewend. Toch zijn er nog wel wat tweaks op het vlak van Spelling en grammatica in Word te bedenken!
Vrijwel iedere zichzelf respecterende tekstverwerker heeft een live meelopende spellingscontrole aan boord. De een wat beter dan de ander, maar het basisidee is ’t zelfde: (vermeend) foutief gespelde woorden woorden rood onderstreept of anderszins gemarkeerd. De mate van succes van deze feature is onder meer afhankelijk van de grootte van het meegeleverde woordenboek, en natuurlijk ook de kwaliteit ervan. Word is er redelijk goed in, al zien we regelmatig fout ingevoerde woorden. Vaak gaat het om tikfouten zoals on zin in plaats van onzin (da’s slechts een hypothetisch voorbeeld trouwens!). Vertrouw dus niet altijd op die spellingscontrole, het is slechts een handig hulpmiddel. Maar veelschrijvers dienen vooral te zorgen dat hun kennis van spelling optimaal is. Datzelfde geldt trouwens nog veel meer voor grammatica. Hoewel spelling en grammatica in Word in één adem genoemd worden is er een behoorlijk kwaliteitsverschil. De grammaticacontrole van Word gaat namelijk nogal eens de mist in!
Grammaticacontrole nog altijd beneden peil
Het beheersen van grammatica is iets waar veel computerprogramma’s niet heel best in zijn. Ook in Word is het slechts een aardigheidje dat de meest basale fouten helpt voorkomen. Vaker gaat het stukje gereedschap de mist in, omdat context of zinsopbouw niet goed begrepen worden. Voor eenvoudige zinnen werkt de grammaticacontrole nog het best. Voor een ieder die echt heel beroerd is in grammatica is het zaak om de blauw onderkringelde woorden en zinsdelen nog eens kritisch te bekijken. ‘Wordt je’ in plaats van het correcte ‘word je’ hoeft anno 2020 echt niet meer in een schrijfsel te blijven staan bijvoorbeeld. Maar het oerdomme ‘dat is me fiets’ in plaats van ‘dat is mijn fiets’ blijft ongestraft. Vandaar ook dat dit soort van tamelijk weinig begrip der Nederlandse taal getuigende spraakgebruik inmiddels zo ongeveer gemeengoed is geworden.
Weg met de grammaticacontrole
Voor veelschrijvers is de grammaticacontrole eigenlijk vrij zinloos. En kan zelfs afleidend werken, want doordat het nogal eens de mist in gaat word je dan nodeloos afgeleid. Beter is het dan ook om de grammaticacontrole gewoon lekker uit te zetten. Dat doe je door in Word in een geopend document (of een nieuw, leeg exemplaar) in het menu Bestand op Opties te klikken. In het venster dat daarop opent, klik je in de kolom links op Controle. Zet vervolgens in het paneel rechts onder het kopje Tijdens spelling- en grammaticacontrole in Word de optie Grammaticafouten markeren tijdens het typen uit. Ook de optie Grammatica tegelijk met spelling controleren kun je uitzetten. Laat verder alles wat spelling betreft maar wel aanstaan. Een tikfoutje is zo gemaakt, en dan komt een rood onderkringeld woord best van pas. Waarbij je je dan wel – zoals al gezegd – moet realiseren dat de spellingscontrole sommige goed getikte worden als foutief bestempeld. Dat komt met name voor bij meer ingewikkelde vaktermen of andere niet-mainstream woorden. Hou in geval van twijfel dus altijd een goed al dan niet digitaal woordenboek bij de hand!
Meer weten over Word? Dan heeft Van Duuren Media natuurlijk een boek over deze op kantoor nagenoeg standaard tekstverwerker voor je klaarstaan: het Handboek Word 2019 van Peter Kassenaar. Handig, want Microsoft Word 2019 is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. Je bedient het Office-programma met behulp van het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van Word zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek Word 2019 helpt je snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk. Ben je ook veel in de weer met de andere onderdelen van Office (365)? Dan is er de dikke pil met de naam Het Complete Boek Office 2019 van Peter Kassenaar Wim de Groot Wilfred de Feiter en Ronald Smit. Ben je in een klap klaar met alles wat Office betreft; een ideaal naslagwerk. Zeker voor op kantoor of studie, want een nieuwe versie van Office gaat daar zonder meer enkele jaren mee. Ofwel: je zit dan weer voor een tijd lang gebeiteld.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.