stapels in macOS Big Sur

Stapels in macOS Big Sur

Stapels in macOS Big Sur houden – onder meer – je bureaublad overzichtelijk. Orde in de chaos, zeg maar. Dit artikel is een fragment uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Om te voorkomen dat het bureaublad vol komt te staan met mappen en bestanden, biedt macOS de handige functie Stapels. Met Stapels worden bestanden en mappen geclusterd. U kunt ze hierna op diverse manieren rangschikken en bekijken. Stapels kan worden gebruikt met het dock en op het bureaublad. Hoewel het is toegestaan om bestanden aan het dock toe te voegen, is het advies namelijk om hier spaarzaam mee om te gaan. Dat voorkomt dat het dock overvol raakt. MacOS biedt bovendien een veel betere manier om bestanden in het dock te bewaren: gebruik stapels. Een stapel die u al in het dock vindt, is de map Downloads. Deze speciale map verschaft u toegang tot de bestanden die u van internet hebt gedownload.

Stapels in het dock

Als u op de stapel Downloads klikt, ziet u een overzicht van de bestanden en mappen die zich in de stapel bevinden. Afhankelijk van de inhoud en uw instellingen worden de bestanden weergegeven als een waaier, een raster of een lijst. Klik op een bestand in het overzicht om het te openen, of kies bovenaan in het overzicht op Open in Finder om de inhoud van de stapels in een venster te bekijken.

Laat u de bestanden in een stapel weergeven in een raster? Dan kunt u mappen en submappen openen die zich in een stapel bevinden. U bladert terug met het pijltje links in het raster.

stapels in macOS Big Sur


stapels in macOS Big SurStapel bekijken
Wilt u de inhoud van de stapel snel in Finder bekijken? Houd dan de Cmd-toets ingedrukt als u op de stapel klikt.

stapels in macOS Big SurVoorvertoning Voordat u bestanden in een stapel opent, kunt u eerst een voorvertoning bekijken in de snelle weergave: klik op een stapel en plaats de muiscursor op het gewenste bestand. Druk dan op de spatiebalk voor snelle weergave. U kunt op deze manier tekstdocumenten, afbeeldingen en video’s bekijken, of geluidbestanden beluisteren zonder ze daadwerkelijk te openen.

stapels in macOS Big Sur
Gebruik snelle weergave voor een voorvertoning van bestanden in een stapel.

Stapels op het bureaublad

Ook uw bureaublad ziet er altijd opgeruimd uit dankzij Stapels. De functie zorgt ervoor dat bestanden en mappen die op het bureaublad worden bewaard, automatisch op categorie worden gegroepeerd. De bestanden worden als stapel op uw bureaublad geplaatst. Standaard groepeert Stapels op basis van het soort bestand, zoals PDF-bestanden, afbeeldingen, geluidsbestanden, tekstbestanden, en dergelijke. Bestandstypen zoals zipbestanden en schijfbestanden worden op de stapel Andere gelegd. Mappen worden niet gestapeld.

Wilt u de onderdelen op het bureaublad op datum sorteren of op basis van tags, open dan het menu Weergave, Groepeer stapels op en maak uw keuze. U kunt dit menu ook gebruiken als u klikt op het bureaublad en het contextmenu (secundaire klik) opent. Kies eerst Gebruik stapels als de functie nog niet actief is en kies vervolgens Groepeer stapels op en selecteer een optie.

stapels in macOS Big Sur
Schep orde op uw bureaublad. Gebruik stapels.
stapels in macOS Big Sur
Groepeer stapels zoals u dat wilt.
stapels in macOS Big Sur
Bestanden zonder tags groeperen op tag, levert de stapel Geen tags op.

De inhoud van een stapel bekijken

Klik eenmaal op de stapel om deze te openen of te sluiten. Wanneer een stapel open is, worden de bestanden van de stapel weergegeven op het bureaublad. Het stapelsymbool verandert in een map met een pijl. Het is echter ook mogelijk om de items in de stapel te bekijken zonder de stapel te openen. Beweeg hiervoor uw muisaanwijzer over een stapel en veeg naar links of naar rechts met uw trackpad of muis. Terwijl u veegt, veranderen het stapelsymbool en de naam van het getoonde bestand in de stapel. Om het gewenste bestand te openen dubbelklikt u op de afbeelding in de stapel. Jazeker: stapels in macOS Big Sur zijn verdraaid handig!

Ontdek macOS Big Sur

macOS Big SurEr is vanzelfsprekend nog veel meer moois mogelijk in Apple’s OS. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.