Synology bestandsbeheer via een app

Synology bestandsbeheer via een app

Synology bestandsbeheer via een app komt uitstekend van pas op mobiele apparaten, want specifiek aangepast voor kleine aanraakschermen. Onderstaande tekst is afkomstig uit de derde editie van het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Natuurlijk beschikken NASsen van Synology over een uitstekende webinterface. Die draait gewoon in elke enigszins recente browser. Zowel onder Windows, macOS en mobiele besturingssystemen. Daarvoor logt u simpelweg in op het lokale adres van uw NAS, waarna u vanaf de desktop die u dan ziet File Browser start. Dat werkt prima op de grotere schermen van een laptop, pc of zelfs tablet. Op een telefoon wordt het al snel wat priegelig.

DS File voor mobiel bestandsbeheer

Hoewel File Station in de meeste mobiele browsers moeiteloos zal draaien via de webinterface, levert het kleine scherm van een telefoon al snel kramp in de vingers op. Een tablet is al een hele verbetering, maar dan eigenlijk vooral als een muis en toetsenbord gekoppeld zijn. Is dat niet het geval, dan is het nog altijd wat behelpen. Dat zag Synology gelukkig ook, vandaar dat er voor zowel iOS, iPadOS en Android een mobiele app is uitgebracht met de naam DS File. Na installatie en starten voert u het IP-adres alsmede de inloggegevens in de daarvoor bestemde velden in. Daarna krijgt u een ‘vingervriendelijke’ versie van File Station te zien met nagenoeg dezelfde mogelijkheden, plus de optie om bestanden, foto’s en films van en naar uw NAS vanaf het mobiele apparaat over te hevelen. Ook zaken als zippen en unzippen zijn geen probleem.

Start en let it go

Handig is, dat een langdurige taak – denk aan het unzippen van een groot zip-bestand – door de NAS zelf wordt uitgevoerd. De unzip-actie wordt dan gewoon toegevoegd aan de takenlijst, waarna u DS File kunt sluiten. Dit werkt ook voor bijvoorbeeld het kopiëren van grote hoeveelheden mappen en bestanden. De NAS werkt, terwijl u en uw smartphone zich er niet mee hoeven te bemoeien.

Synology bestandsbeheer via een app
DS File in actie.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.