Synology DSM 7.1 en een UPS

Synology DSM 7.1 en een UPS

Tot grote onvrede van veel Synology NAS-gebruikers werd een belangrijke feature met de komst van DSM 7.0 uitgefaseerd. Gelukkig is deze keuze teruggedraaid, Synology DSM 7.1 en een UPS werken weer fatsoenlijk samen. Dit artikel is een aanvulling op de in het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit genoemde tekortkoming rondom de UPS.

Een UPS – wat staat voor Uninterruptible Power Supply – is feitelijk een noodstroomvoeding. Je treft er een of meer accu’s in aan en elektronica die bij stroomuitval van de gelijkspanning van de accu’s weer de bekende wisselspanning van – circa – 230 Volt maakt. Er zijn eenvoudige en net iets duurdere en meer geavanceerde schakelingen bedacht voor die conversie. De beste – zeker in combinatie met moderne en gevoelige voedingsmodules in moderne computers, NAS’en en meer – leveren een puur sinusvormig signaal af. Zoals het hoort dus, net als wat je aangeboden krijgt door de elektriciteitsmaatschappij.

Pas op met gemodificeerde sinussen

De meer simpele UPS’en leveren een ‘gemodificeerde sinus’ af, die lijkt op een sinus maar het verre van is. Nadeel daarvan is dat sommige voedingen daardoor bij langer gebruik warm kunnen worden. Of – veel erger, want dan schiet het ’t doel van een noodstroomvoorziening voorbij – afschakelen op het moment dat de UPS overschakelt naar interne spanning. Kortom: als je al een UPS gaat kopen, neem er dan een met een echte sinus-omvormer (pure sine) aan boord.

Werkt ook met een NAS

Dat is even de theoretische inleiding. Onder de streep schakelt een UPS bij uitval van netspanning razendsnel over naar de interne spanningsbron en hebt u de tijd om uw computer netjes af te sluiten. Of de erop aangesloten NAS(‘en). In veel gevallen kan dat zelfs volautomatisch. Stel simpelweg in hoeveel minuten uw systeem nog mag draaien op de UPS (of tot welk gedaald batterijpercentage) tot het afsluit. Omdat er dan een normale softwarematige afsluiting gerealiseerd wordt, hoef je niet bang te zijn om gegevens te verliezen of met een beschadigd besturingssysteem opgezadeld te worden. Deze truc werkt ook met de NAS’en van Synology.

DSM 7.0x schakelde UPS niet meer uit

Door een UPS tussen netspanning en NAS te plaatsen, en de UPS vervolgens met een USB-kabel aan de NAS te koppelen wordt netjes in de gaten gehouden of de UPS overschakelt op de batterijspanning. Zodra dat gebeurt wordt zodra de batterijcapaciteit tot een bepaald instelbaar percentage is gedaald de NAS uitgeschakeld. Inclusief eventuele ándere aangesloten NAS’en die als slaves zijn ingesteld. Tot en met DSM versie 6.2 werd vervolgens óók de UPS netjes uitgeschakeld. Niet alleen is het ongezond om de accu’s van de UPS helemaal leeg te trekken, het is ook risky. Want valt de netspanning nogmaals weg en zijn de accu’s helemaal leeg, dan kan de UPS de storing niet meer opvangen. Bijvoorbeeld halflege accu’s zijn sneller op te laden en bieden tegelijkertijd ook nog wat bescherming.

Opgelost in DSM 7.1!

Vreemd genoeg werd deze uitschakelmogelijkheid door Synology met de komst van DSM 7 verwijderd. Het werkte alleen nog met in onze contreien niet erg bekende (en vooral heel dure) NAS’en van het merk Omron. Na veel klagen is de beslissing gelukkig teruggedraaid. Met de komst van DSM 7.1 is ook de optie om de UPS na afschakelen van de NAS eveneens uit te zetten. Hoe lang deze beslissing blijft staan is natuurlijk weer afwachten. Wij zijn in ieder geval van plan om – met nu wat minder druk op de ketel – eens te kijken naar een Raspberry die als ‘UPS master’ fungeert. Daarmee houd je zelf de regie in handen, ongeacht wat Synology beslist. Geen overbodige luxe bij een dergelijke belangrijke voorziening. Wordt ooit vervolgd dus!

Looptijd op een UPS

Voor de rest geldt dat we de functionaliteit vanzelfsprekend hebben getest. Inderdaad is de uitschakeloptie voor de UPS weer netjes aanwezig, in het Configuratiescherm (menu Start) te vinden onder Hardware en Stroom en dan de tab UPS. Heb je meerdere ‘slave’-NAS’en ingesteld wat de UPS-betreft, dan volgen die de NAS waarop de UPS fysiek is aangesloten. De ‘looptijd’ op de UPS is zeer afhankelijk van het vermogen van de UPS, de aangesloten NAS of NAS’en en het aantal schijven daarin. In ons voorbeeld hangt een zestal NAS’en aan een 1200 VA UPS, de looptijd op de interne accu bedraagt dan ergens rond een ruim kwartier. De zaak uitschakelen na een minuut of drie zorgt dus voor meer dan genoeg ademruimte, in principe zouden we ook voor een langere looptijd op de UPS kunnen gaan. Maar waarom nodeloos risico’s lopen?

Synology DSM 7.1 en een UPS
De optie om de UPS uit te schakelen is in DSM 7.1 gelukkig weer gewoon aanwezig. Neem wel de tip (te zien als je de muis even boven de i houdt) ter harte. Ofwel: probeer uit of de optie door jouw specifieke UPS correct wordt ondersteund.

Tijd om te upgraden

Heb je gewacht met upgraden van DSM, dan is het – mits jouw Synology NAS overweg kan met versie 7.1 – voor de meeste gebruikers nú de tijd om te upgraden. Het lijkt erop dat de grootste tekortkomingen inmiddels zijn gladgestreken. Enige wat weg is en weg blijft is ondersteuning voor USB-printers en dingen als USB-DAC’s. Oplossing voor het eerste probleem wordt trouwens in het boek aangedragen!. Ben je daar heel erg op die functionaliteiten aangewezen, dan kun je het nog een tijdje uitzingen met DSM 6.2, tot en met juni volgend jaar om precies te zijn. Dat geeft je nog tijd genoeg om een alternatieve oplossing te zoeken voor eventuele heel specifieke zaken die jij op je NAS hebt draaien. Dat kan bijvoorbeeld zijn: alles overhevelen naar een virtuele machine. Mits je in het gelukkige bezit bent van een type NAS die dit ondersteunt. Gebruik je je NAS als mediaspeler, dan is het tijd om naar iets heel anders uit te kijken. Denk dan bijvoorbeeld eens aan een Raspberry Pi met Volumio en een goede USB-DAC of iets dergelijks.

Tot slot: ga je upgraden vanaf versie 6.22 naar 7, dan moet je éérst upgraden naar 7.01 en daarna de upgrade naar 7.1 uitvoeren. Geen andere optie helaas.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs zoals deze blogpost over het maken van back-ups? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp. Om het maken van back-ups hebben we eerder geschreven, bijvoorbeeld Op de dag van de back-up.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.