Synology DSM 7 is alweer een maand of wat uit en inmiddels kunnen steeds meer NASsen van het merk ernaar upgraden. Tijd dus om langzaam aan te beginnen aan een update voor het boek Werken met een NAS.
Synology is een van de bekendste en populairste NAS-fabrikanten. Die populariteit is voor een flink deel te danken aan het besturingssysteem dat het Taiwanese bedrijf gebruikt. Met als bijzonder detail dat op alle NASssen – van de allersimpelste budgetmodellen tot en met grote rackmount-apparaten voor datacenters aan toe – precies hetzelfde DSM (wat staat voor Disk Station Manager) gebruikt wordt. Zo eens in de paar jaar vindt er een grote versie-update plaats. Afgelopen jaar gingen we van DSM 6.x naar DSM 7. Deze versie moet volgens Synology nog weer soepeler en sneller draaien dan z’n voorgangers. Voor meer technisch aangelegde gebruikers zijn er echter zonder meer ook nadelen aan versie 7 te ontdekken. Zo vervalt de printserver, en ook gebruikers van een UPS als noodstroomvoorziening hebben een probleem.
AirPrint passé
Gelukkig ben je bij Synology niet verplicht om te upgraden naar de meest recente ‘hoofdversie’ van DSM. Verre van, de voorgaande versie wordt veelal nog jaren ondersteund. Gebruik jij naar volle tevredenheid DSM 6.x, dan let niets je om dat nog een hele tijd gewoon te blijven gebruiken. Deze werkwijze is zonder meer aan te raden als je jouw Synology NAS als printserver gebruikt. En daarmee doelen we óók op netwerkprinters die je via DSM van AirPrint-functionaliteit voorziet. In DSM 7 kan dat allemaal niet meer.
UPS
Gebruikers van een UPS moeten zich ook goed achter de oren krabben alvorens de sprong naar versie 7 te maken. Onder voorgaande versie van DSM werkte een scala aan merken en typen samen met de NAS. De UPS-functie in DSM zorgt er dan voor dat je NAS netjes wordt uitgeschakeld in geval van een stroomstoring. Is dat gebeurt, dan wordt ook de UPS zelf uitgeschakeld. Dat laatste kan niet meer. Heeft als vervelend gevolg dat de accu’s in de UPS volledig leeg getrokken worden, zeker als je daar bijvoorbeeld ook nog een switch aan hebt hangen. Niet goed voor de accu’s en relatief ‘gevaarlijk’. Want opnieuw volladen van de accu’s in een UPS kan zomaar zes uur of meer duren. Valt in die zes uur de netspanning weer weg, dan biedt deze oplossing mogelijk niet voldoende reservecapaciteit om de NASsen de kans te geven netjes af te sluiten.

Workaround, even geduld nog
Nu zijn de auteurs van het boek Werken met de NAS geen types om bij de pakken neer te gaan zitten. Achter de schermen zijn we begonnen met de voorbereidende werkzaamheden rondom een update van dit boek. Vanzelfsprekend komt DSM 7 hierbij uitgebreid aan bod, maar zeker ook de genoemde tekortkomingen. Inmiddels hebben we voor één probleem een uitstekende oplossing gevonden, het andere gaat als het een beetje mee zit ook een workaround krijgen. Zoals dat er nu naar uit ziet, wordt het een ‘duurzame’ oplossing die desgewenst ook helemaal los van je NAS kan werken. Kortom: als je geen haast hebt om naar DSM 7 over te stappen, blijf dan nog even hangen op 6. En straks kun je dan in de nieuwe versie van het genoemde boek lezen hoe de pijn op een mooie en elegante manier te verzachten is.
Op dit blog is de afgelopen jaren heel veel informatie over de NASsen van Synology en – met name – DSM 6.x verschenen (https://blog.computercreatief.nl/?s=Synology). Je kunt de verzameling artikelen hier terug vinden. Genoeg leesplezier voor de kerstvakantie, denken we.
Dit artikel is een aanvulling op het boek Werken met een NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit. Zoals je hierboven kunt lezen, moet je bijvoorbeeld een IP-adres van je NAS opgeven. In het boek wordt uitgelegd hoe je een – noodzakelijk voor dit soort en andere gevallen – vast IP-adres instelt. Verder leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.
Tot de behandelde onderwerpen in dit boek behoren:
- Uw NAS installeren.
- Handige en veilige instellingen voor uw NAS maken.
- Back-ups maken.
- Samenwerken aan documenten met het Office-pakket.
- Uw fotoverzameling beheren en delen met Photo Station.
- Een VPN-server in stellen.
- Via de opdrachtregel het onderliggende Linux-besturingssysteem aanspreken.
- Een Arduino aan de NAS koppelen, bijvoorbeeld om verlichting in huis te bedienen.
Kortom: dit boek helpt u verder te kijken dan de standaardmogelijkheden. Na het lezen van dit boek hebt u een goed beveiligd apparaat staan, weet u hoe u veilig back-ups kunt maken en hebben ook meer geavanceerde zaken geen geheimen meer voor u.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.