Synology Office op je NAS gebruiken

Synology Office op je NAS gebruiken

Synology op je NAS gebruiken opent wellicht een hele nieuwe wereld voor je. Thuiswerken op afstand is makkelijker dan ooit. Onderstaande tekst is afkomstig uit de derde editie van het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Er bestaat natuurlijk een scala aan cloud-office-toepassingen. Ze hebben allemaal één nadeel: privacy. Immers: al je data wordt elders verwerkt en bewaard. Synology Office op je NAS gebruiken voorkomt wat dat betreft problemen. Immers: het draait gewoon bij jou thuis. Maar dan wel door het hele huis, bedrijf of desgewenst vanuit de cloud bereikbaar.

Office installeren

Als eerste is het zaak om Office te installeren op uw NAS. Log daarvoor in op uw NAS en klik op Package Center. Dit is meestal te vinden als snelkoppeling op het bureaublad en in ieder geval onder de startknop linksboven in beeld. Klik links op Alle pakketten en selecteer de optie Productiviteit in het selectiemenu in het rechterdeel van het scherm. Behalve Office vindt u in deze categorie ook Calendar, Chat Server en Note Station. Zonder meer allemaal de moeite waard om te installeren als u echt productief aan de slag wilt met uw NAS. Ook is er MailPlus, waarmee u desgewenst al uw mail verwerkt via de NAS. Daarmee maakt u al uw mail centraal via een webinterface op de NAS bereikbaar. Klik op de knop Installeren onder de onderdelen die u wilt toevoegen aan uw beschikbare apps en volg de instructies. Na installatie verandert de knop Installeren in Openen.

Synology Office op je NAS gebruiken
U installeert Office en eventueel andere componenten via het Package Center.

Tekstdocument maken

Om Office te starten klikt u op de startknop linksboven in beeld en daarna op Synology Drive. Dat klinkt ietwat onlogisch, maar dat is waar Synology al zijn Office-functionaliteit tegenwoordig heeft ondergebracht. Er verschijnt een nieuwe pagina (tabblad) in uw browser. Standaard ziet u een overzicht van uw opgeslagen Officebestanden, in eerste instantie waarschijnlijk nog geen. Om te beginnen gaan we aan de slag met de tekstverwerker. Om een nieuw tekstdocument te maken klikt u op het knopje + Maken onder Mijn bestanden. Klik dan in het geopende contextmenu op Document.

Synology Office op je NAS gebruiken
Op naar een tekstdocument.

Tekstopmaak

De tekstverwerker wordt geopend in een nieuw tabblad. Handig, want daardoor zijn meerdere applicaties naast elkaar te gebruiken. Zoals u ziet krijgt u de beschikking over een nette tekstverwerker met flink wat mogelijkheden. In feite tikt u uw tekst zoals u gewend bent. Dankzij een ingebouwde spellingcontrole worden foutief getypte woorden ‘live’ van een onderstreept rood golflijntje voorzien. In de werkbalk bovenaan treft u de meest gebruikte gereedschappen aan. Natuurlijk kunt u lettertype en opmaak naar wens instellen, maar ook alinea-opmaakprofielen zijn beschikbaar. Klik daarvoor in de menubalk op de knop waar normaliter de tekst Normale tekst te zien is. Kies vervolgens (bijvoorbeeld) een koptekst uit een van de beschikbare kopprofielen. U kunt tevens een venster openen waarmee de profielen ook visueel gepresenteerd worden. Klik daarvoor in het menu Formatteren onder Koptekst op Alineaopmaakprofielen. Of klik op de net gebruikte knop en kies in de geopende lijst met profielen op de laatste optie. Het allermooist zou het zijn als dit venstertje ‘zwevend’ in beeld zou kunnen blijven staan, maar dat is helaas (nog?) niet het geval.

Synology Office op je NAS gebruiken
Kies uit diverse kop-opmaakprofielen.
Synology Office op je NAS gebruiken
Desgewenst in een visueel heldere weergave.

Weergavegrootte

Vindt u de tekst te klein, maak dan gebruik van de keuzelijst voor de weergavegrootte. Dit onderdeel is het vijfde element van links op de werkbalk. De combinatie van de ingedrukte Ctrl-toets en draaien aan het muiswiel werkt hier niet. En dat is maar goed ook, want dat zou betekenen dat u dan niet alleen de tekst vergroot, maar ook alle andere onderdelen op de geopende webpagina. Want hoewel u het tijdens het gebruik van deze webapps makkelijk vergeet: alles draait nog steeds in uw browser!

Synology Office op je NAS gebruiken
Schaal de weergavegrootte naar een voor u prettige waarde.

Naam document

Helemaal rechtsboven in beeld (of beter: aan de bovenkant rechts van de geopende webpagina) vindt u de blauw gekleurde tekst Naamloos. Klik hierop om de naam van uw document te wijzigen. Handig, want daarmee zorgt u meteen voor een straks makkelijk te herkennen bestandsnaam. Als u het tabblad sluit vindt u het tekstbestand waaraan u werkte direct duidelijk herkenbaar terug in de lijst met bestanden. Ook handig voor als uw browser eens een keer crasht, bijvoorbeeld.

Er zitten nog andere onderdelen in Synology Office. Om precies te zijn een spreadsheet en een presentatiemodule. In het boek komen ze vanzelfsprekend allemaal aan bod!

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.