tekenen en schilderen in Photoshop Elements

Tekenen en schilderen in Photoshop Elements

Je kunt tekenen en schilderen in Photoshop Elements; het is dus veel meer dan ‘slechts’ een fotobewerker. Kortom: word eens creatief! De eerste stappen daartoe, hieronder, zijn afkomstig mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

Het Penseel, te activeren met de letter B, is met het gelijkende Potlood (te activeren met de letter N) het voornaamste schildergereedschap. Het grote verschil tussen de twee is dat het penseel zachte kleurstreken aanbrengt en het potlood harde. Dit maakt het penseel ook een stuk interessanter, te meer daar u de randen van het penseel nader kunt instellen. Bovendien kunt u aan het penseel airbrushachtige eigenschappen meegeven, in die zin dat naarmate u langer op één plek blijft, de dekking dikker wordt. Zo werkt u met het schildergereedschap:

  1. Selecteer een voorgrondkleur.
  2. Selecteer het gereedschap Penseel of Potlood.
  3. Selecteer in de voorkeuzelijst op de optiebalk eventueel een ander penseeltype en een andere grootte.
  4. Wijzig op de optiebalk eventueel de overvloeimodus.

De overvloeimodus bepaalt hoe de voorgrondkleur die het penseel aanbrengt reageert op de pixels van de laag waarop geschilderd wordt. Deze overvloeimodus staat los van de algemene overvloeimodus van de laag zelf.

Dekking

5. Wijzig op de optiebalk eventueel de dekking.

Voor de dekking geldt hetzelfde verhaal als hiervoor: deze heeft alleen betrekking op de pixels die het penseel produceert en staat los van de algemene dekking van de laag. Is de penseeldekking bijvoorbeeld 50% en ook de laagdekking is 50%, dan resulteert dat visueel in een waterig kleurtje van slechts 25%. U kunt achteraf wel de algemene dekking van de laag in het deelvenster Lagen wijzigen, maar niet exclusief de dekking van reeds geschilderde pixels op die laag. Wijzigt u de laagdekking later in 100%, dan blijft de dekking van de geschilderde pixels 50%. Deze zijn dan nu wel als zodanig waarneembaar.

6. Schilder met een ingedrukte muisknop op het canvas.

Alleen voor het potlood: Schakel op de optiebalk eventueel de optie Wissen in. Wat deze optie precies doet is het volgende: in principe schildert u met de voorgrondkleur. Als u nu uw tweede penseelstreek begint boven op de reeds geschilderde voorgrondkleur, dan zal het gereedschap met de achtergrondkleur schilderen. Deze optie kan een handigheidje zijn als u bijvoorbeeld met zwart (voorgrondkleur) en wit schildert. Als u op een witte achtergrond schildert, werkt deze dus als een gum.

tekenen en schilderen in Photoshop Elements

Rechte lijn schilderen Er is niets menselijker dan een bibberige hand. Toch is het een fluitje van een cent om zelfs daarmee een rechte lijn te schilderen. Klik met het penseelgereedschap in de afbeelding, houd Shift ingedrukt en klik elders opnieuw.

tekenen en schilderen in Photoshop Elements
Het potlood (boven) heeft harde randen, bij het penseel zijn die instelbaar, variërend van hard (100%) tot sterk vervagend. Hierdoor lijkt de diameter van het penseel kleiner.
tekenen en schilderen in Photoshop Elements
De optie Wissen van het potlood: de lichte kleur is de voorgrondkleur. Door een nieuwe verfstreek bovenop de eerder getrokken haal te beginnen, verandert de kleur automatisch in de achtergrondkleur (zwart).

Meer tips en trucs van André van Woerkom? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.