Tekenen met de Pen in Illustrator

Deze maand zijn er liefst drie boeken van de maand. Het zijn boeken over de heilige drie-eenheid van de applicaties: Photoshop, Illustrator en InDesign. Auteur Jan Ris stelde uit zijn jarenlange serie tips en trucs over deze applicaties drie boeken samen met handige tips, trucs & technieken. Jan Ris schreef over de totstandkoming van deze drie boeken een gastblog, dat je HIER kunt lezen. We interviewden hem over de drie-eenheid Photoshop, Illustrator en InDesign, dat je HIER kunt vinden. We publiceerden een voorproefje uit het boek met tips en trucs over Photoshop, hieronder vind je het begin van het boek met de Illustrator tips en trucs: leren tekenen met de Pen.

Tekenen met de Pen in Illustrator

De door sommigen gevreesde Pen vind je in bijna alle apps van Adobe. Voordeel van de Pen is dat je er met grote nauwkeurigheid elke vorm mee kunt tekenen. Nadeel van de Pen: hij kan een steile leercurve hebben en je moet er veel mee werken om er goed mee te worden. We vertellen je hoe hij werkt.

Links de ‘gewone’ pen, rechts de krommingspen.

  1. Klik een keer met de Pen op het tekengebied en klik dan steeds een eindje verderop. Je tekent nu aansluitende rechte lijnen. De hele vorm heet een pad. De punten die je zet, heten ankerpunten: ze ankeren als het ware je tekening.
  2. Klik-en-sleep met je muis om bochten tekenen. Bij elke sleep trek je 2 lijntjes uit het ankerpunt: de richtingslijnen. Die lijnen (met een soort knopje aan het uiteinde) liggen steeds in elkaars verlengde en ze zijn even lang. Met die lijntjes geef je de richting aan die je wilt gaan. Ankerpunten die uitsluitend rechte lijnen maken heten hoekpunten. Als er een of twee bogen uit een ankerpunt ontspruiten, dan noem je het een boogpunt.
  3. Je kunt elk pad sluiten. Als je een pad niet sluit, dan heet dat een open pad. Je sluit een pad door je laatste klik (of laatste klik-sleep) te zetten op het eerste ankerpunt van je tekening.
Tekenen met de pen.

Sluiten

Door een pad te sluiten, stopt Illustrator het tekenen en kun je direct weer een nieuw pad beginnen. Maar wil je met een open pad stoppen, dan gaat dat niet zomaar want elke volgende klik verbindt weer een lijnstuk aan je tekening. Dubbelklikken helpt niet. De oplossing: typ Esc. Illustrator weet dan dat je klaar bent met het tekenen van dit pad en je kunt direct een nieuwe tekening starten.

Kromming

De Krommingspen is een aparte versie van de gewone Pen. Tekenen gaat vloeiender en je ziet geen richtingslijnen tijdens het tekenen.

Ingenieur Bézier.

Bézierkrommen • Je tekent met de Pen in Illustrator zogenaamde bézierkrommen. Die zijn genoemd naar de Franse ingenieur Pierre Bézier (1910 – 1999), die voor Renault de wiskundige formules bedacht waarmee men gemakkelijker de rondingen in een carrosserie kon ontwerpen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.