tekst bewerken op de iPhone

Tekst bewerken op de iPhone

Tekst bewerken op de iPhone is nog altijd een van de meest voorkomende klusjes. Denk aan beantwoorden van Appjes, mailen en meer. In dit artikel wat handige tips, afkomstig uit mijn nieuwe boek Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16.

De spellingscontrole van de iPhone onderstreept fouten in teksten met rood. Tik op zo’n rood onderstreept woord en u krijgt voorstellen te zien. Tik op de gewenste correctie of negeer de rode onderstreping. Tenslotte onderstreept de spellingscontrole ook onbekende woorden en die zijn niet altijd fout. Af en toe slipt er toch een typefout door de spellingscontrole. Geen probleem. Plaats de cursor op de fout en verbeter de tekst. Toch een probleem, want het is lastig om precies op de fout te tikken. Gelukkig is daar een handigheidje voor. Tik op het scherm zodat de cursor verschijnt en sleep uw vinger over het scherm naar de fout. De cursor wordt groter en volgt uw vinger. Nu is het eenvoudig om de gewenste correctie aan te brengen.

tekst bewerken op de iPhone
Tik op een rood onderstreept woord en u ziet de voorgestelde correcties.

tekst bewerken op de iPhone

Trackpad Verander uw toetsenbord in een trackpad! Zo kunt u heel eenvoudig de cursor door de tekst sturen. Houd uw vinger op de spatiebalk totdat het toetsenbord grijs wordt. Sleep nu over het trackpad om de cursor door de tekst te sturen.

Selecteren van tekst

Het selecteren van tekst is ook eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Een woord selecteren Tik met een vinger tweemaal op het woord.

Een alinea selecteren Tik met een vinger driemaal op de alinea.

Een tekstgedeelte selecteren Houd uw vinger op het eerste woord van het tekstgedeelte en sleep naar het laatste woord.

Tik daarna op de selectie om de opties voor de selectie te openen. Met de knop Knip of de knop Kopieer zet u de selectie op het klembord. Ga naar de plaats waar u de inhoud van het klembord wilt plakken en tik op de knop Plak. U kunt deze handelingen ook met gebaren uitvoeren. Beweeg drie vingers tweemaal naar elkaar toe als u de selectie wilt knippen, beweeg drie vingers naar elkaar toe als u de selectie wilt kopiëren en beweeg drie vingers uit elkaar om de selectie te plakken.

tekst bewerken op de iPhone
De beschikbare opties voor de selectie.

tekst bewerken op de iPhone

Universeel klembord Met het universele klembord kunt u materiaal knippen, kopiëren en plakken tussen verschillende Apple-apparaten. Wanneer u materiaal knipt of kopieert, komt het voor een korte periode ook op het klembord van andere apparaten te staan. Gedurende deze periode kunt u deze inhoud dus ook op een ander apparaat plakken. Voorwaarde hiervoor is dat deze apparaten met dezelfde Apple ID bij iCloud zijn aangemeld. Verder moeten de apparaten met wifi verbonden zijn, Bluetooth en Handoff moeten zijn ingeschakeld en de apparaten moeten binnen Bluetooth-bereik zijn. Dit werkt alleen op apparaten met iOS 10 of hoger of macOS Sierra of hoger.

Naast de knoppen Knip, Kopieer en Plak zijn er de knoppen Vervang, Structuur, Zoek op en Deel. De knop Structuur geeft u de opties Vet, Cursief, Onderstreept, Doorgehaald en Inspringing, daarmee past u de opmaak van de selectie aan. De optie Zoek op gebruikt de ingestelde woordenboeken en de functie Spotlight. Open Instellingen, Algemeen, Woordenboek als u wilt zien welke woordenboeken zijn geïnstalleerd. Als u meer woordenboeken wilt gebruiken, selecteer deze dan in de lijst. Tik op een geselecteerd woordenboek als u het wilt verwijderen.

tekst bewerken op de iPhone

Meer knoppen Welke knoppen u precies ziet, hangt af van de app die u hebt geopend. In Mail ziet u bijvoorbeeld ook Citaatniveau, Voeg foto of video in, Voeg bijlage toe. De meeste knoppen hebben geen uitleg nodig. Bijvoorbeeld, met de knop Citaatniveau springt u de tekst in.

Zo werkt dus betalen met Apple Pay. Meer tips en trucs over Apple-producten? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft uw iPhone te bieden. De auteur van Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16 doet Apples nieuwe besturingssysteem iOS 16 voor iPhone haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit uw iPhone te halen.

Meer lezen over iOS het besturingssysteem van de iPhone:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.