Met tekstopmaak in Affinity Designer kunt u alleraardigste en vooral creatieve dingen voor elkaar boksen. Hoe, dat leest u in dit artikel, waarbij geldt dat er nog veel dieper op deze materie wordt ingegaan in mijn boek Zo werkt Affinity Designer.
Als u één keer op een tekst klikt, selecteert u het hele tekstelement. U kunt dan de tekstopmaak (bijvoorbeeld het lettertype, de kleur of de tekstgrootte) van de hele tekst aanpassen. Om slechts een deel van de tekst aan te passen, moet u het juiste tekstgereedschap voor de soort tekst (Frame Text of Artistic Text) activeren. Affinity Designer heeft daarvoor een snelle truc: als u met de Move Tool op een geselecteerd tekstelement dubbelklikt, dan wordt het bijbehorende tekstgereedschap automatisch actief. U kunt daarna over de tekst slepen om een deel te selecteren om de tekstopmaak voor dat deel aan te passen. U kunt dan ook de tekst zelf wijzigen.
Bij automatisch gegenereerde tekst kunt u wel de opmaak, maar niet de inhoud wijzigen. Deze wordt steeds aangepast aan de grootte van het kader.
TEKST OPMAKEN
Doe het volgende:

1 Maak een tekstkader.
2 Vul het kader met tekst. Gebruik niet de automatisch gegenereerde filler text, maar typ zelf iets of kopieer een tekst uit een ander document of van een website.
3 Selecteer het kader.
4 Open het tekstopmaakpaneel via het hoofdmenu: View, Studio, Character.
5 Kies in de keuzelijst linksboven (de rubriek met lettertypen) de optie All fonts.
6 Blader door de beschikbare lettertypen in de keuzelijst rechtsboven. Merk op dat u direct een voorbeeldweergave van het lettertype ziet.
7 Kies een lettertype dat u aanspreekt.
8 Selecteer een deel van de tekst zoals hierboven werd beschreven.
9 Herhaal stap 6 en 7. Nu past u een deel van de tekst aan.
Via het paneel Character kunt u de eigenschappen van (een deel van) de tekst aanpassen. De instellingen hier zijn verdeeld over zes groepen. Probeer ze uit op de tekst die u geplaatst hebt.
Algemene instellingen
Deze instellingen vindt u boven in het paneel Character. Hier stelt u het lettertype, de lettergrootte, de variant (bijvoorbeeld vet of cursief) en de tekstkleur in. Rechts van de variant kunt u een tekstkleur kiezen. Deze is hetzelfde als de vulkleur: als de tekstkleur verandert, verandert de vulkleur mee en andersom. Daarnaast kunt u nog een kleur instellen: dit is een achtergrondkleur voor het lettertype. Daaronder kunt u een tekststijl opgeven voor de selectie (zie de paragraaf Tekststijlen verderop in dit hoofdstuk). Als er een tekstgereedschap actief is, dan kunt u de belangrijkste algemene instellingen ook aanpassen via de contextuele knoppenbalk.
Decorations
In deze groep van het paneel Character vindt u knoppen om de tekst te onderstrepen, dubbel te onderstrepen, door te halen of dubbel door te halen. Naast de knoppen kunt u de kleur van de lijnen instellen. Onder de knoppen kunt u een lijnstijl en kleur voor een tekstrand opgeven. Bij tekst is dit hetzelfde als het instellen van een stroke (rand): als u de rand en randkleur hier aanpast, ziet u deze terug in de panelen Colour en Stroke.
Position and transform
Met de vier instellingen aan de linkerkant van deze groep bepaalt u de ruimte tussen tekens (spatiëring) en regels: Kerning (ruimte tussen specifieke tekenparen; dit kunt u niet bij elk lettertype instellen), Tracking (ruimte tussen alle tekens), Baseline (plaatst de hele selectie hoger of lager) en Leading override (regelhoogte).
De instellingen aan de rechterkant vervormen de tekst: u kunt hier de geselecteerde tekst schuintrekken (Shear), horizontaal schalen, verticaal schalen en omzetten in super- of subscript. U kunt deze bewerkingen ook met de Move Tool uitvoeren, maar dan vervormt u altijd de hele tekst. Via het paneel Character kunt u een deel van de tekst vervormen.

Meer tips en trucs van Mark van Heck? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Affinity Designer-tips, plus interviews met Mark vind je HIER.
Zo werkt Affinity Designer
In mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.
Mark van Heck is sinds zijn jeugd altijd geïnteresseerd geweest in het leren, proberen en gebruiken van nieuwe creatieve technologie. Hij vervulde verschillende functies in ICT en onderwijs. Sinds 2007 is Mark onafhankelijke professional op beide gebieden. Hij bouwt websites, digitale leeromgevingen, interactieve leermiddelen, interactieve boeken en apps. Daarnaast geeft hij trainingen en schrijft hij inhoud voor digitale en traditionele lesmethodes, lespakketten en ander leermateriaal over ICT en andere onderwerpen. De boeken van Mark vind je hier
Hoi! Dank voor de tips! Vraagje: hoe kan je tekst uitstrekken over meerdere kolommen?
Ik vraag het de auteur van het boek…
Mark gaf als antwoord: Kolommen (bijv. in een tekstvak) zijn niet mogelijk in Affinity Designer. Je kunt ook geen gekoppelde tekstvakken maken. Dat kan wel heel goed in Affinity Publisher, dat speciaal voor dat soort taken gemaakt is. Affinity Designer en Publisher werken goed samen: je kunt bijvoorbeeld Designerdocumenten gewoon in Publisher bewerken en andersom.