Navigeren buiten gebaande wegen kan op verschillende manieren. Meest voor de hand liggende apparaat – voor serieus gebruik – is een handheld GPS. Maar de smartphone kan gewapend met de juiste app hetzelfde.
Voor het echte outdoor-werk is en blijft een handheld-gps zonder meer aanbevelenswaardig. Deze apparaten zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. In z’n eenvoudigste vorm is het een GPS-ontvanger met een display waarop je de afgelegde route kan zien. Maar waarmee ook naar zogeheten vooraf ingestelde ‘waypoints’ is te navigeren. Op die manier is altijd de weg terug vinden naar tent, hotel of auto. De betere exemplaren – uiteraard ook voorzien van een hoger prijskaartje – bieden de mogelijkheid tot het gebruik van gedetailleerde kaarten en zelfs routeplanning over paden en wegen. Hét grote voordeel van deze handhelds is dat ze zeer enerzijds zeer energiezuinig zijn. Daarnaast werken ze (vaak) op een setje doodgewone penlite batterijen. Makkelijk, want zo is een onverhoopt lege batterij onderweg geen onoverkomelijk drama. Een pakje reservebatterijen past immers in elke tas of rugzak.
Smartphone
Nu zal niet iedereen het geld overhebben voor een handheld GPS. Zéker niet als je er maar heel af en toe gebruik van gaat maken. In dat geval kan de smartphone ook uitkomst bieden. Het is dan een kwestie van installeren van een GPS-app die de functionaliteit van een handheld zoveel mogelijk nabootst. Ofwel: navigeren naar vooraf ingestelde waypoints, het tonen en bewaren van de afgelegde route en de mogelijkheid tot importeren en gebruik van kaarten. Die kaarten moeten dan liefst offline zijn te gebruiken, want de kans is groot dat een dataverbinding midden in het bos niet of niet goed werkt. Waarna je alsnog de weg kwijtraakt. Overigens geldt wel dat je voor de beste GPS-apps moet betalen. Staat tegenover dat hooguit een tientje nog altijd een fractie is van wat een geavanceerde handheld GPS kost.
Handige apps
Een heel bekende speler op het vlak van GPS-apps is Gaia GPS. Deze app is zowel voor Android als iOS leverbaar en beschikt over alles wat je nodig hebt voor outdoor navigatie. De app zelf is gratis, maar via in-app aankopen breid je de functionaliteit uit. Erg prettig is de mogelijkheid tot het im- en exporteren van tracks en waypoints. Zo deel je bijvoorbeeld gelopen routes eenvoudig met anderen. De app Galileo is op gelijke leest geschoeid en ook in zowel de Android als iOS app store te vinden. Erg mooi is verder Maps 3D (alleen iOS). Er is zowel een gratis als een Pro-versie a €4,99 verkrijgbaar. Bijzonder is dat de kaarten – desgewenst – in 3D getoond worden, dus inclusief hoogte-informatie. Dat kan de oriëntatie in heuvel- of bergachtige gebieden vergemakkelijken.
Meer onder de zon
Er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort GPS-apps te vinden, maar dit zijn in ieder geval bekende namen die alweer flink wat jaren meedraaien. Maps.me is interessant voor de meer ‘af-en-toe’-gebruiker. Voordeel is dat het helemaal gratis is, maar nadeel is dat veel geavanceerdere functionaliteit ontbreekt. Om te beginnen is het echter een prima keuze. Wil je meer, dan stap je alsnog over naar een van de andere genoemde apps.
Batterij
Hét grote nadeel van een smartphone gebruiken als handheld GPS is natuurlijk dat de accu relatief snel leeg raakt. Een echte handheld GPS beschikt meestal over een reflectief LCD-scherm, waardoor in ieder geval overdag geen achtergrondverlichting nodig is. Verder wordt de smartphone natuurlijk ook nog voor duizend-en-een andere dingen gebruikt. Er draait heel wat software ongemerkt op de achtergrond. Vroeg of laat – en vaak dus gewoon te vroeg – raakt de batterij leeg. Het is daarom zonder meer handig om een stevig (en volgeladen) battery pack mee te nemen als je je aan een trektocht met een smartphone gaat wagen. Zet ook de schermverlichting op een zo laag mogelijke stand en schakel Wifi en Bluetooth uit. Je kan zelfs de telefoonfunctie zélf uitzetten, erg praktisch als er toch geen netwerkverbinding in het gebied is. (Alleen) mobiele data uitschakelen levert ook weer wat extra werktijd op. Echt lange tochten in de wildernis met alleen een smartphone als GPS raden we je ten zeerste af. Een lege batterij betekent dan vaak een onherroepelijke verdwaling met alle risico’s van dien. Ga nooit op de bonnefooi op vakantie een onbekend gebied in, waarbij je het vertrouwen volledig in handen legt van een apparaat!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.