retro

Terug naar het verleden: retro

Ach, een beetje nostalgie op z’n tijd kan nooit kwaad! We vonden een alleraardigste website bomvol retro ogend spul waar je lekker naar kunt kijken en luisteren.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was de demo scene immens populair. Deze bestond uit – meestal – groepjes programmeurs en creatievelingen. Enigszins samen te vatten onder de noemer nerds, zo je wilt. Ze schreven software met maar één doel: laten zien wat ze als groep konden. Om dingen te doen met een (home)computer die zelfs de ontwerpers voor onmogelijk hadden gehouden. Zo kon een homecomputer middels een trucje veel meer dan het standaard aantal kleuren op het scherm laten zien, bijvoorbeeld. Vaak waren dat er maar 16, maar meer was met stevig programmeerwerk soms een optie. Hoe dan ook, de resulterende demo’s – zoals de stukjes software officieel heetten – waren vaak een plezier om naar te kijken en luisteren. En je kunt die oude tijden zonder gedoe herbeleven op een website met een hele berg van deze voor een browser herschreven of opnieuw ontworpen demo’s. Retro in een modern jasje!

CODEF

Neem eens een kijkje op deze pagina, je treft er een hele berg programmeerkunstwerkjes aan. Gemaakt overigens met CODEF, een online programmeeromgeving speciaal ontwikkeld voor dit soort werk.  Mocht je je geroepen voelen, dan staat niets je in de weg om eventueel nog vanuit het verleden sluimerende programmeer-ervaring in iets creatiefs om te zetten. Op deze pagina vind je – behalve nog wat meer kant en klare (retro) apps – een soort van handleiding. Het leuke van CODEF-apps is dat ze gewoon in elke moderne browser draaien. Wel merkten we dat het geluid in mobiele browsers niet altijd werkt, maar een kniesoor die daar op let.

retro
Je vindt onder meer remakes van bekende retro demo’s en intro’s op deze pagina

Veilig in je browser

De demo scene bestaat tegenwoordig nog altijd, maar is – vanzelfsprekend – meer gericht op de pc. Het is echter allemaal wat kleinschaliger. Bovendien moet je een beetje uitkijken met het gebruik van pc-demo’s. Ook hierbij geldt dat vaak niet altijd even officiële code gebruikt wordt om gekke dingen uit te halen. Dat kan leiden tot systeeminstabiliteit tijdens het draaien van zo’n demo. Best is dus om daar – tenzij je een experimenteersysteem in elkaar schroeft – weg van te blijven. Ook is er anno 2019 het risico van virussen en andere ellende. De in-browser demo’s zijn veilig en je hoeft ze bovendien niet te installeren.

retroWil je zelf eens wat serieuzer aan de slag met programmeren? Dan zijn er tal van moderne (script)talen waar je uit kunt kiezen. Zoals bijvoorbeeld Bash. Daar lees je alles over in het boek Bash-scripts programmeren van Henk van de Kamer. Maak je eigen scripts onder Linux (of Windows via Cygwin)  om van alles en nog wat mee te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.